Létrehozva: 2023.12.13.
Módosítva: 2023.12.13.

Hat érdekes tény a megfázásról

Mutatunk hat érdekes tényt a megfázásról, amit nátha néven is ismerhetsz!

A megfázás szinte népbetegség hazánkban: amikor jön a hűvösebb idő, az emberek jelentős része beleesik, majd szenved tőle néhány napig. De valóban ismerjük ezt a kórt? Tudjuk, mi okozza, illetve mi a teendő, ha megfertőződünk? Mutatunk hat érdekes tényt a megfázásról, amit nátha néven is ismerhetsz!

Mutatunk hat érdekes tényt a megfázásról, amit nátha néven is ismerhetsz! / Fotó: 123rf.com

A szöveg a Haleon együttműködésével készült.

1. Nem a hideg, hanem a szárazság a gond

Az talán nem újdonság, hogy az influenzához hasonlóan megfázást is vírus okozza, tehát nem arról van szó a betegség esetében, hogy valaki nem vett fel kabátot és sapkát, ezért a hideg legyűrte a szervezetét. Persze, ez sem segít, a vacogás legyengíti az immunrendszert, ám a megfázáshoz sokkal inkább hozzájárul a száraz levegő, mint a fagyos. Hogy mire gondolunk? A náthát akkor lehet elkapni, ha a legjobban a száraz levegőben terjedő vírus bejut az ember szervezetébe. Ez leginkább akkor történhet meg, ha sokan gyűlnek össze egy zárt helyen, ahol száraz, fűtött a levegő, illetve a tömegben van már egy beteg, aki fertőz. A köhögések és a tüsszögések számítanak a leghatékonyabb a terjedési útnak, ezek pedig száraz levegőben jobban fertőznek. Szóval az érdekesség, röviden összefoglalva: a megfázást elsősorban nem a hideg okozza. Ha további részletek is érdekelnek ezzel kapcsolatban, itt találhatsz további izgalmas információkat: https://www.otrivin.hu/tunetek/mi-a-megfazas.html.

2. Az év bármely szakaszában megfázhatunk

Az is nagy tévedés, hogy csakis ősszel és télen lehetünk náthásak. Persze, ilyenkor nagyobb a veszély, ami ránk leselkedik, ezt már fentebb részleteztük, ám a megfázás az év bármelyik szakaszában támadhat, a vírusok egész évben aktívak. Szóval egyáltalán nem kizárt, hogy nyáron arra leszünk figyelmesek, hogy folyik, vagy éppen eldugul az orrunk, fáj a torkunk, esetleg köhögünk. Ha ez történik velünk, akkor nyugodtan tudomásul vehetjük: sikerült valahogy a hőségben is megfáznunk.

3. A nátha ragadós

A megfázás elsősorban a már említett köhögéssel és tüsszentéssel terjed, ám nem csak ez okozhatja a gondot. A koronavírus-járvány alatt sokat tanultunk a cseppfertőzéssel való terjedésről, az a tudás itt is hasznos lesz. A megfázás ugyanis könnyedén elkapható akkor is, ha például egy beteg emberrel fogunk kezet, majd utána a saját szánkhoz nyúlunk – ilyenkor tulajdonképpen ránk ragasztották a betegséget. Ha ezt tudjuk, akkor azt is megérthetjük, hogyan védekezhetünk a fertőzés ellen: itt is meg kell említeni a Covid-19 óta jól ismert alapos kézmosást és annak fontosságát, illetve a maszkhasználatot, amellyel magunkat és másokat is megóvhatunk. Jegyezzük meg tehát: a megfázás vírusai nemcsak cseppfertőzéssel, hanem a kézről kézre terjedéssel is fertőzhetnek.

4. Nem sokat ér az antibiotikum

Tévhit, hogy a megfázás leküzdésében hatásos módszer az antibiotikumok alkalmazása. A nátha esetén kizárólag a tüneti kezelés használ, ennek fontos része a pihenés, a megfelelő folyadékbevitel, a torokcukorka és a forró italok kortyolgatása, na meg az orrspray vagy orrcsepp kúraszerű alkalmazása. Az antibiotikum nem hatásos, hiszen az baktériumok ellen való, míg a megfázásnál egy vírust kell legyőzni.

5. Nincs rá gyógyszer

Nem kell megijedni, ez az érdekes tény inkább elgondolkodtató, mint ijedtséget keltő. A nátha ugyanis gyógyszerrel nem gyógyítható, csak a tüneteit kezeljük, viszont az ember kigyógyul magától belőle szerencsés esetben néhány nap alatt. Azzal pedig, hogy a tüneteket kordában tartjuk, megkönnyíthetjük magunknak a szenvedős időszakot. Tehát bár nincs gyógyszer a betegségre, enyhíteni tudunk majd a kellemetlenségeinken.

6. Több mint kétszázféle vírus okozhatja

A megfázásnak kétszáznál is több különböző vírusfajta lehet a kiváltó oka, ezek közül a leggyakoribb a rhinovírus, az adenovírusok, az enterovírusok és a metapneumovírus. Az sem ritka, hogy egyszerre egynél több vírus is jelen van a szervezetünkben. Ettől is függ, hogy az adott betegségnek milyenek, mennyire intenzívek a tünetei, illetve azt is befolyásolja, hogy mennyi ideig tart a felépülés. Éppen ezért az erős immunrendszer sem véd meg teljesen a náthától, mivel a vírusok folyamatosan változnak.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Bugyiban is fotózták A sógun gyönyörű színésznőjét - itt vannak a legjobb privát képei

origo.hu

Sokkoló iskolai késelés Bőnyben: egy hatodikos lány szúrta meg osztálytársát

borsonline.hu

Távozásáról beszélt a Borsnak a TV2 sztárja: „Lezártam ezt a fejezetet az életemben”

vg.hu

Általános üzemanyagár-csökkenés jön szerdától – ennyivel lesz olcsóbb a benzin és a dízel Magyarországon

life.hu

Erre senki sem számított: a hercegi pár 14 év házasság után beadta a válókeresetet

mandiner.hu

Ne szórakozz a fradistákkal, főleg ha a Ferencváros polgármestere vagy: szanaszét verték Baranyi új polgárpukkasztó szobrát

origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit

travelo.hu

Nem ok nélkül nevezik a világ legszebb akácos kertjének ezt a japán csodahelyet

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

PR

Lesz egynapos autópálya matrica? (x)

PR

Ez lehet a vége, ha nem tároljuk megfelelően a kerti szerszámokat

PR

A konditerem akár kifutóvá is válhat… (x)

PR

Megjött a nagy hír: Melanie C, a Spice Girls sztárja a szegedi Deja Vu Fesztiválon ad koncertet (x)

PR

Tornacipő tavaszra – milyen színek lesznek a legdivatosabbak? Milyen márkákat érdemes ismerni? (x)

PR

Női energiák mozgatják az idei Gourmet fesztivált