Létrehozva: 2023.12.04.

Mi lehet az emberiség túlélésének kulcsa? - ez is kiderült az MVM Future Talks műsorából (x)

Az emberiség egyszerre néz szembe az élelmezés, az energiabiztonság és a klímaváltozás problémáival, miközben civilizációnk többnyire még gyerekcipőben jár ezek kezelésében, de az évszázad végéig elháríthatjuk a nehézségeket - derült ki a nagyszabású, élő tudományos showműsorban, amely ingyenesen visszanézhető az mvmfuturetalks.hu oldalon. (x)

A hagyományos élelmezési rendszer egyre kevésbé képes ellátni a növekvő globális népességet, és már ma is óriási károkat okoz a Földnek. A túlélés kulcsa a rendszer alapvető átalakítása, a mezőgazdaság modernizálása és az élelmiszer-előállításhoz használt területek drasztikus csökkentése lehet, a természeti ökoszisztémák sürgős és nagyarányú helyreállítása mellett. Rendszerszintű megoldásokra van szükség, melyek között az állattenyésztési és húsfogyasztási szokások átalakításának, a laboratóriumban előállított húsnak és a vertikális farmoknak is helyet kell kapniuk - derült ki az MVM Future Talks-ban.

 

A kérdéshez több szálon kapcsolódik az energiabiztonság témája is, hiszen az új élelmezési technológiák bevezetése is energiát igényel. Az energiarendszer jelenleg zajló átalakításának fő irányát a nagyobb hatékonyság, illetve technológiai okok miatt az elektrifikáció, vagyis a villamosítás jelenti, de a folyamat, amely a megújulók előretörésével jár, ellátásbiztonsági kérdéseket is felvet. Ezért továbbra is szükség lesz olyan forrásokra, amelyek kevésbé függenek az időjárástól, mint a már mintegy 70 éve fejlesztés alatt álló, hulladék keletkezése nélkül termelő fúziós erőmű technológia, amely a jövő energiarendszerének fontos eleme lehet.

 


Az élelmezés és az energiabiztonság kérdése elválaszthatatlan a világszerte mind több és súlyosabb szélsőséges időjárási jelenséget okozó klímaváltozás problémájától is. Univerzális megoldás ez esetben sem létezik, mindenhol más megoldások lehetnek célravezetőek, a fogyasztói szokások megváltoztatása viszont elkerülhetetlen - értettek egyet a beszélgetés résztvevői.


November 23-án negyedszer került sor az MVM Future Talks ismeretterjesztő vitaműsorra, melyben a világ egyik legnépszerűbb és legfontosabb tudományos előadója, Dr. Michio Kaku, a New York City College elméleti fizika professzora, a húr-térelmélet egyik megalkotója és más szakértők, Hivekovics Ákos környezetgazdálkodási agromérnök, populációbiológus, vállalkozó, Horváth Boldizsár agrármérnök, a Farm2Fork Kft. alapítója, biogazdálkodó, dr. Szolnoki Pálma, a Zéró Karbon Központ tudományos főmunkatársa, Zoletnik Sándor, az Energiatudományi Kutatóközpont Fúziós Plazmafizika Laboratóriumának vezetője, Litkei Máté, az MCC Klímapolitikai Intézetének igazgatója, valamint Vigh Péter, A Másfél fok alapító szerkesztője, egykori éghajlattudományi tanácsadó fejtették ki és vitatták meg véleményüket az élelmezés, az energiabiztonság és a klímaváltozás formájában az emberiség előtt álló kihívásokról és megoldási lehetőségeikről. A műsor házigazdája Till Attila volt, de Wossala Rozina, Bazsó Gábor Karotta és Magyarósi Csaba is érdekes részletekkel járultak hozzá az izgalmas beszélgetéshez.

 

Az emberiség még gyerekcipőben jár a legnagyobb kihívásai megválaszolásához vezető úton - vélte a dedikált üzeneteivel bejelentkezett Dr. Michio Kaku. Szerinte a 21. évszázad végére érhetjük el azt a fejlettséget, amelyen képesek leszünk kontrollálni civilizációnkat legalább a Földön, és a klímaváltozásról vagy ellátási kihívásokról is múlt időben fogunk tudni beszélni.


A jövőben le kell mondanunk a húsevésről, vagy sem? Mikorra épülhet meg az emberiség energiagondjait jelentős részben megoldó első fúziós erőmű? Milyen lehetőségei és hatása lehet az egyénnek a klímaváltozás megfékezésére? Ezekre a kérdésekre is választ adtak az MVM Future Talks szakértői a műsorban. A streamelt adás visszanézhető a www.mvmfuturetalks.hu oldalon. 

(x)

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megkóstolta a macskaürülékből készült kávét Jákob Zoltán - videó

origo.hu

Ukrajna beismerte, pillanatokra a teljes összeomlás

borsonline.hu

Nem akárki kürtölte világgá, Szoboszlai Dominik sorsdöntő hírt kapott

hirtv.hu

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

life.hu

Készül a temetésre a Buckingham-palota: Károly sokkal betegebb, mint hisszük

mandiner.hu

„Hat méter, és a semmibe vezet” – Szentkirályi Alexandra bemutatja Karácsony Gergelyék „legkülönlegesebb” bicikliútját (VIDEÓ)

origo.hu

Fürdőruhában mutatta meg magát Iszak Eszter - kép

travelo.hu

Megtalálták az okot, hogy miért haltak ki a maják! Vajon mi biztonságban vagyunk?

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

PR

Lesz egynapos autópálya matrica? (x)

PR

Ez lehet a vége, ha nem tároljuk megfelelően a kerti szerszámokat

PR

A konditerem akár kifutóvá is válhat… (x)

PR

Megjött a nagy hír: Melanie C, a Spice Girls sztárja a szegedi Deja Vu Fesztiválon ad koncertet (x)

PR

Tornacipő tavaszra – milyen színek lesznek a legdivatosabbak? Milyen márkákat érdemes ismerni? (x)

PR

Női energiák mozgatják az idei Gourmet fesztivált