Létrehozva: 2015.05.10.

Ennyibe kerül egy halálos ítélet

Egy amerikai kutatásban úgy becsülték, hogy ha öt évre bevezetnék a halálbüntetést New York államban, annak költségeibõl 250 rendõrtisztet lehetne alkalmazni, valamint 6000 fegyenc számára épülhetnének börtönök.

 

Legyen, vagy ne legyen halálbüntetés? Idehaza sem idén került először napirendre ez a morális és jogi értelemben is fontos téma. De azt, hogy  a legsúlyosabb büntetés kiszabása és végrehajtása mennyibe kerül egy államnak, csak az USA-ban vizsgálták meg tudományos alapossággal.

Plusz 116 700 dollár

 

A halálos ítélettel végződő eljárások sokkal költségesebbek más eseteknél, akár az életfogytig tartó fogva tartásnál is. Kaliforniában a halálbüntetések hatszor drágábbak más gyilkossági ügyek procedúrájánál. Egy kansas-i tanulmány szerint egy halálbüntetéses tárgyalás 116 700 dollárral többe kerül, mint egy átlagos gyilkossági tárgyalás.

Ezek a költségek minden halálbüntetéshez köthető ügy során felmerülnek, a végkifejlettől függetlenül, így a valódi költségek az olyan tárgyalások extra kiadásait is magukba foglalják, ahol végül nem született halálbüntetés.

 

A recesszió itt is tettenérhető

 

Richard C. Dieter, a Halálbüntetési Információs Központ (Death Penalty Information Center) igazgatója 1992-ben publikált erről egy alapos felmérést és két évvel később további adatokkal frissítette azt.

Amerikában a 90-es évek gazdasági recessziója során leépítésekre került sor az igazságszolgáltatásban. Georgia államban 1992-ben 900 fegyházi dolgozót, New Jersey-ben pedig 500 rendőrtisztet bocsátottak el. Floridában a gazdasági nehézségek miatt 3000 rabot kellett idő előtt szabadon engedni, Texasban pedig a fegyencek csak az ítéletük idejének egyötödét töltötték le.

Ugyanakkor ezek az államok, és még sok másik, milliárdokat költ a halálbüntetésekre anélkül, hogy a bűnözés szembetűnő módon csökkenne – állapítja meg a tanulmány szerzője.

Az 1992-es Los Angeles-i zavargások előtt Kalifornia nem tudott pénzt fordítani az olyan újításokra, mint a rendőrség és a lakosság közötti szorosabb kapcsolatépítés, viszont évenként 90 millió dollárt költött halálbüntetésekre. Texasban több mint 300 emberre várt halálbüntetés, ami eljárásonként 2,3 millió dolláros költséget jelentett, de a gyilkosságok száma ennek ellenére továbbra is itt a legmagasabb az USA-ban.

 

Egy halálos ítélettel végződő eljárás háromszor annyiba kerül, mint negyven évig bezárni valakit egy magas biztonsági fokú cellába. Floridában egy halálbüntetés a jogi eljárás kezdetétől az ítélet végrehajtásáig 3,2 millió dollárba kerül.

 

Idő előtt elengedett rabok

New Jersey-ben 1991-ben több mint 500 rendőrtisztet bocsátottak el, ugyanakkor a halálbüntetés évente 16 millió dolláros költséget jelentett az államnak, amiből ugyanennyi rendőrtisztet évi 30.000 dolláros  fizetéssel lehetett volna alkalmazni.

Floridában egy 45 milliós leépítés miatt 3000 fegyencet kellett idő előtt szabadon engedni, ugyanakkor 1988-ig az állam 57,2 millió dollárt költött 18 ember halálbüntetésére. Ebben az államban egy ember kivégzése hatszor annyiba kerül, mint egy rab életfogytig tartó szabadságvesztése.

Ebben a 18 államban, valamint a fővárosban, Washington DC-ben nincs halálbüntetés (az évszámok az eltörlés évét jelentik):

Michigan

1846

North Dakota    

1973

Wisconsin    

1853

Massachusetts    

1984

Maine    

1887

Rhode Island    

1984

Minnesota    

1911

New Jersey    

2007

Alaska    

1957

New York    

2007

Hawaii    

1957

New Mexico    

2009

Washington

1957

Illinois

2011

Vermont    

1964

Connecticut

2012

Iowa    

1965

Maryland 

2013

West Virginia   

1965

 

 


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Így bántalmazta feleségét Magyar Péter - itt a teljes rendőrségi jegyzőkönyv!

origo.hu

Itt van Putyin váratlan bejelentése

borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

hirtv.hu

Magyar Péter és az ő 2019-es árulása

metropol.hu

Kitálaltak kapcsolatukról a Házasság első látásra párjai

magyarnemzet.hu

„Budapesti Prókátor”: Gyurcsány polgármestere saját SZDSZ-es vejének köreit látta el több tíz milliós értékű szerződésekkel

origo.hu

Nevet változtatott és külföldre költözött a Megasztár egykori énekesnője

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

ripost.hu

Erre a 4 csillagjegyre most rendkívüli szerencse fog rátalálni

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-