Létrehozva: 2015.08.31.

Kisgyerekek találtak mamutcsontokat a Tisza partján

A több ezer éves csontokra két, önfeledten játszó kisfiú bukkant rá Rákóczifalva határában. A leleteket késõbb a Tiszazugi Földrajzi Múzeumba vitték, ahol a régészek megállapították: a nem mindennapi csontok egy gyapjas mamuttól származnak.

Pusztán játékból kezdett el régészkedni az a két kisfiú, akik homokozólapáttal kezükben bukkantak értékes őskori mamutcsontokra Rákóczifalván, a Tisza partján.

A nyolcéves Manzéger Marcell barátjával, Koltay Dániellel először egy iszapból kiálló csontra lett figyelmes, amit a fiúk rögtön a felszínre emeltek és megtisztítottak. Az izgalmas kincset azután megmutatták Marci apukájának, Manzéger Mihály azonban akkor még egy  nagyobb marhacsontnak vélte fia szerzeményét.

Egy hét múlva azonban Marciék rábeszélték apukájukat, és újra nekivágtak, hogy felderítsék a folyópart rejtett kincseit.

"Ekkor már igazi nagy ásót is vittünk ki. Meg kis lapátot, játék vödröket és kivettem a vízfesték mellől az ecsetet is, mert ugye a régészek ecsetekkel is dolgoznak... Apa ásott, mi meg kutattunk."

A fiúk fáradozása úgy látszik, meghozta gyümölcsét, a kis csapat ugyanis ez alkalommal több csontot is talált, a legnagyobb közülük épp akkora volt, mint Dani sípcsontja.

A leleteket ezután a Tiszazugi Földrajzi Múzeumba vitték, hogy szakembereknek is megmutassák, miket találtak. Az intézmény vezetője, Béres Mária már az első pillanatban felismerte, hogy a gyerekek különleges kincsekre bukkantak.

"Számos mamutcsontot raktározunk, jól ismerem őket. Első pillantásra láttam, hogy a vödörben lévő leletek egy gyapjas mamut csontjai lehetnek. Összehasonlító példányokat vettem elő, amik alátámasztották vélekedésemet"

- számolt be a szoljon.hu-nak Mária, majd hozzátette: a példány minden bizonnyal egy mamutbébi lehetett.

A nem mindennapi lelettel tehát valóban nagy szerencséje volt a két kisfiúnak, akik ezután már el is döntötték, hogy ha felnőnek, régészek lesznek!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan helyen bukkant fel A Nagy Ő nagyszájú döntőse - fotók

origo.hu

Király Viktor ezzel a módszerrel fogyott 16 kilót

borsonline.hu

Gyászol Vajna Timi, feketébe borultak a közösségi oldalai

hirtv.hu

Itt a bizonyíték: Niedermüller Péter valóban a saját veje, Horn Gábor üzleti köreit látta sokmilliós megbízással

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit - fotó

ripost.hu

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-