Létrehozva: 2015.11.27.

Így védheted meg magad, ha megtámadnak az utcán!

A Margitszigeten történtek ismét felhívták a figyelmet arra, hogy mennyire védtelen egy nõ, ha megtámadják.

Ha csak nem vagyunk fekete-öves karate-bajnokok, nem sok eséllyel szállunk harcba a támadókkal. Ezért nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, milyen lehetőségeink vannak, illetve milyen legális önvédelmi eszközöket tudunk használni.

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Facebookon közzétett nyilatkozatában az első és a legfontosabb, hogy meneküljünk el, ha van rá lehetőségünk, ha nem, akkor pedig a végletekig küzdjünk.

A szörnyű az, hogy ilyen támadások bárhol előfordulhatnak. Parkolóházban, utcán, kisbusz mellett elhaladva és sajnos sokszor közvetlenül a lakásunk, házunk környékén vagy az ajtó előtt. A támadás általában gyors, és arra irányul, hogy a megtámadott ellenállását megtörje. A támadó rá akarja kényszeríteni az akaratát a másik félre fizikai erőszakkal, fenyegetéssel. A legfontosabb a menekülés, a kiabálás, a többi ember figyelmének felhívása... ha eljön a legrosszabb, akkor küzdeni, küzdeni, küzdeni!... Soha nem szabad feladni és elfogadni azt, amit a támadó akar.

De nézzük meg, hogy a tíz körmünkön kívül milyen eszközökkel védhetjük meg magunkat legálisan.

A hazai jogszabályok erőteljesen korlátozzák a fegyverek és különböző közveszélyt okozó eszközök közterületen történő viselését. A korlátozás kiterjed a 20 gramm töltőanyag tömeget meghaladó gázsprayre és a 8 cm hosszat meghaladó késekre is. Mindez természetesen a lakosság érdekeit szolgálja, de paradox módon nem túlzottan segíti a legális önvédelmi eszközöket keresők helyzetét.   

A legegyszerűbb és legkönnyebben használható önvédelmi eszközök:

Gáz-, bors- és paprika spray

Az önvédelem első lépése: ha támadás ér, fújsz és futsz. Fontos, hogy a gázsprayt nyújtott kézzel fújjuk a támadók felé, és hátráljunk, hogy a kifújt gázfelhőt elkerüljük.

Hatékonyan alkalmazva átmenetileg harcképtelenné teszi a támadót, és eközben gyorsan kereket oldhatunk. Szakboltokban, vagy akár online is olcsón beszerezhetjük. Egyes termék típusok magánterületen, míg mások hatóanyagtól függően közterületen is alkalmazhatók.

Ne a táskánkban tartsuk... csak gondoljunk bele, mennyit kutatunk egy papírzsepiért.

Már az e-bayen, vagy az Aliexpress-szen tudunk venni olyan okostelefon-tokot, ami egy kisméretű gázsprayt tartalmaz.

Kulcscsomó

Bármilyen meglepő, de akár a lakáskulcsunkat is "fegyverként" használhatjuk végszükség esetén. Egy csajos kulcstartó mérete és súlya felér bármilyen harci eszközzel. Egy ujjunknál nagyobb karikára felfűzött kulcscsomóval a támadó kezére vagy arcára is érzékeny csapást mérhetünk.

Speciális kulcstartó

Öklünkbe fogva, hegyes végű önvédelmi eszközként használhatjuk kritikus helyzetben. Természetesen ehhez az szükséges, hogy mielőtt az agresszor ránk támad, az eszközt már használatra előkészítsük. Sötét kietlen sikátorokban, vagy zugkocsmák környékén elhaladva, célszerű felkészülni a lehető legrosszabb forgatókönyvre. Az amazonon bárki megrendelheti, bő egy ezresért.

 

Taktikai toll

Ezek az eszközök önmagukban eleve tollként is használhatóak. De erős fémtestük, és hegyes végük miatt kiválóan alkalmasak önvédelmi eszközként is. A legkreatívabb megoldás keretében gumiheggyel látták el, "kizárólag" azzal a céllal, hogy tabletek kezelése során feljegyzések vagy aláírásra is alkalmasak lehessenek.

Már 8-10 ezerért elérhetőek, de a legdrágább típus akár 50-60 ezer forintba is kerülhet. Bármelyik biztonságtechnikai boltban vagy online megvehetjük. Használata egyszerű, döfjük az érzékeny pontokba.

Pánikriasztó

Zsebben, karon, vagy nyakláncként hordható, hosszú élettartamú elemmel működő készülék, erőteljes fülsiketítő hanghatással. Ezek az eszközök egyébiránt nem kizárólag rablások és erőszakos támadások esetén jelenthetnek egyfajta védelmet, például a kiránduláson eltévedt gyerek is hatékonyabban kérhet segítséget a karjára erősített "kütyüvel".

A gomb megnyomásával vagy a zsinór meghúzásával nagy hangerejű riasztás indul be, amely adott esetben a rablót is inkább menekülésre készteti. Szabadtéri aktivitások esetén (futás, séta, kirándulás) kényelmesen és könnyen használható az óraként karunkra csatolható vészjelző.

Önvédelmi applikációk

Okostelefonokra telepített programok segítségével erőszak esetén bárki értesítheti családtagjait, egy biztonsági szolgálatot vagy akár a hatóságokat. Mi két ilyen applikációt találtunk, ami magyar nyelven is működik, az egyik a Private Sentinel, a Helpynet és a VárosVédő - az utóbbi magyar alkalmazás már megmentette egy 16 éves lány életét.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megkóstolta a macskaürülékből készült kávét Jákob Zoltán - videó

origo.hu

Ukrajna beismerte, pillanatokra a teljes összeomlás

borsonline.hu

„A szívem szakad meg érte" – Két hónapja él az utcán a 13 éves Norbi, most összefogott érte Esztergom

magyarnemzet.hu

Nagyon csúnya titok derült ki az Orbán-gyűlölő Lilu múltjából

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült az igazság az egyetlen házasságban maradt párosról

magyarnemzet.hu

Odamondott Kloppnak az ellenfél, a Liverpool edzőjének a fogai is szóba kerültek

origo.hu

Fürdőruhában mutatta meg magát Iszak Eszter - kép

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-