Létrehozva: 2022.11.17.

Elmondta a magyar zenész: Ezért nem hallgatnak a fiatalok rádiót

Lassan, de biztosan itt az ideje, hogy a honi rádiók zenei szerkesztői szétnézzenek kicsit a YouTube-on.

 A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által közzétett kutatási eredmények egyértelműen azt bizonyítják, hogy a Magyarországon működő rádióknak nagyon hamar szemléletet kell váltaniuk, ha nem szeretnének hallgatók nélkül maradni a nem is olyan távoli jövőben. Ugyanis gyakorlatilag eltüntek az éterből a fiatal hallgatók, mivel nem találnak olyan frekvenciákat, ahol belefuthatnak az általuk leginkább kedvelt és hallgatott előadók dalaiba. 

Old,Retro,Radio,With,Green,Eye,Light,On,Table,Front
Fotó: BrAt82

Az NMHH összevetette a rádiós lejátszásokat a streaming szolgáltatók listáival és kiderült, hogy a két szegmensnek szinte egyáltalán nincs közös metszéspontja, vagyis a YouTube-on és a Spotify-on is legnépszerűbb hazai előadók számait csak elvétve, vagy inkább egyáltalán nem játsszák a rádiók. Hosszasan lehetne sorolni azon előadók listáját, akik vezetik vagy legalábbis előkelő helyen vannak a rádiós lejátszási listákon és a felmérésből az is kiderül, hogy a netes platformokon pont ők azok, akik nem "muzsikálnak" túl jól, vagyis a letőltésszámaik messze alul múlják az igazán népszerű előadók számait. 

És, hogy kik azok az előadók, akikkel rá lehetne szoktatni a fiatalokat is a rádiózásra? Nos 2021-ben a YouTube adatok alapján G.w.M volt a magyarok kedvence. A rapper 93,5 millió letöltést generált. Ezzel szemben a rádiós zenei szerkesztők mindösszesen 79 alkalommal engedtek neki teret az éterben, amivel a 3770. helyre sorolták. Burai Krisztián is a netes letöltsek élvonalában van a maga 75,7 milliós lejátszásával és T. Danny és szépen szerepelt. Ő a harmadik helyet szerezte meg a maga 64,6 milliós letöltésével. Mondanunk sem kell, hogy az utóbb említett két előadó sem a rádiós lejátszások után kapott jogdíjakból vesz majd toronyórát lánccal. 

De nézzünk át a másik streaming szolgáltató háztájára is. A Spotify-on az első helyen Azahriah és DESH áll 12,2 millió streammel. Őket követi a  Follow The Flow, akiket kivételesen a rádiók is előszeretettel játszanak. A srácok 6 millió eltöltést értek el. Negyedik helyen a Bagossy Brothers Company, míg az ötödiken ALEE áll.

A Ripost megkereste Burai Krisztiánt, hogy mondja el véleményét az NMHH kutatásának eredményéről. Ő egyébként a saját szempontjából nem látja olyan borúsnak a helyzetet. 

Fotó: Facebook

"Nekem nincs okom panaszra, mert egy ideje már egészen jó rádiós játszása van a dalaimnak, de tény, hogy erre huszonöt évet kellett várnom. Egyébként igaz, hogy az internetes platformokon legnépszerűbb előadók és a médiumok által előnyben részesített zenészek között nem túl nagy az átfedés." 

Azt hiszem, hogy a szakembereknek nincs meg a megfelelő rálátásuk a társadalom egészére, vagyis egyszerűen nem számolnak a fiatal generációval. 

"Talán pont azért nem, mert úgy látják, hogy őket már eleve elveszítették, hiszen teljesen mások a zenehallgatási szokásaik és nem a hagyományos fórumokat használják. Szerintem szükség lenne egy szemléletváltásra és ezt bizonyítja ez a felmérés is. Talán csak ki kellene alakítani egy egészséges keresztmetszetet, ahová minden is befér"- mondta Burai Krisztián, aki az utóbbi években olyan előadókkal dolgozott együtt, mint Sofi, Nemazalány, Opitz Barbi, L.L. Junior, G.w.M, Lotfi Begi, vagy éppen Missh
 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett a hazai üzemanyagárakról

origo.hu

Drámai közelségbe került a III. világháború

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

life.hu

Mókusszerűvé vált Jennifer Aniston arca: plasztikai sebész magyarázza el az okokat

hirtv.hu

Sorra állnak be Magyar Péter mögé a jobbik jelenlegi és ex politikusai

origo.hu

Megszólalt a megcsalásról a Marics Petivel összehozott énekesnő

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: etikai kérdéseket is felvető fiaskó csúfítja Gál J. Zoltán fővárosi tevékenységét

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SHOWBIZ

Kiderült! Ilyen kapcsolatban vannak valójában a TV2 sztárjai

SHOWBIZ

Könnyek és veszekedés: Íme a Házasság első látásra legdrámaibb pillanatai

SHOWBIZ

Béres Anett: „Soha többé nem ugrom le sehonnan életemben”

SHOWBIZ

Schmuck Andor dalra fakadt: "A fülekben kevesebb kárt teszek, mint pár mai előadó"

SHOWBIZ

Vége! Komoly döntést hozott a TV2 gyönyörű sztárja

SHOWBIZ

Jákob Zoltán átlépett egy határt! Nincs visszaút

SHOWBIZ

Most jelentették be: egy újabb legendát győzött le a gyilkos kór

SHOWBIZ

Kiderült, együtt maradt-e a Házasság első látásra kedvenc házaspárja