TÜZELŐÁLLÁS

Hosszú után rövid, itt úszik újra Katinka

Katinka nem tud leállni, pénteken már versenyez. Már repülőre is szállt, a hétvégén a francia fővárosban ugrik medencébe.
  • Szerző: acf

Hosszú Katinka nem áll le a versenyzéssel, sőt egészen extrém üzemmódba kapcsolt. Néhány napja még a riói záróünnepségén vitte a magyar zászlót háromszoros olimpiai bajnokként, míg szerdán már Budapesten osztogatott autogramokat.

A magyar kitérő nem volt hosszú, mert az Iron Ladynek pénteken már Világkupa versenye van Párizsban, így Shane Tusuppal a francia főváros felé vették az irányt. De mi is az a Világkupa?

Hosszú Katinka már évek óta halmozza az aranyérmeket, ezt javarészt az őszi-téli időszakban teszi, amikor elindul a Világkupa versenyein. A különbség itt az a hagyományos bajnokságokkal szemben (ob, Eb, vb, olimpia), hogy a helyezésekért pénz jár, illetve a futamokat 25 méteres medencében rendezik.

A versenysorozatot azért hozták létre, hogy a sportágat népszerűsítsék a világ országaiban. Idén élőben már Magyarországon is lehet nézni a futamokat a Sport Televízión keresztül. A pénzdíjazás azért szükséges, hogy a legjobb úszók jöjjenek el. Idén kilenc helyszín lesz a Világkupában, házigazda lesz többek közt Tokió, Dubaj és Moszkva is.

Az Iron Lady kiváló teljesítményével már rengeteg pénzt nyert, egyes számítások szerint ő az első dollármilliomos úszónő. A rengeteg aranyhoz és ezüsthöz azonban az is kell, hogy Katinka jól alkalmazkodjon, mert a rövidpályás versenyen több a forduló, ami más technikájú úszást igényel. Mivel a pálya rövidebb, ezért az úszó több időt tölt a víz alatt delfinezve, mint egy nagy, 50 méteres medencében.

A fent említett dolgok miatt a futamok időeredménye is jobb. Hosszú Katinka mindkét módon világcsúcstartó a 200 méteres vegyes úszásban. 25 méteres medencében a csúcsa 2:01,86, míg hagyományos körülmények közt "csak" 2:06,12 a legjobbja.

Az idei év legnagyobb esélyese ismét Hosszú, aki 2012 óta mindig megnyerte a Világkupa összetett bajnoki címét a nők között. Katinka 2012 óta 152 világkupa-aranyérmet nyert, ebből 30-at 2015-ben.

És ezeket olvastad már?