TÜZELŐÁLLÁS

Kiderült az UEFA titkos terve, nagyon ráfizethet a Fradi és Gulácsi is

Hajmeresztő vészforgatókönyvet találtak ki. Hiába vezetnek a címvédő zöld-fehérek, más indulhat a BL-selejtezőben, ha nem játsszák végig az NB I-es szezont?
  • Szerző: vav

Botrányszagú lépésre készül az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA), amely a bajnoki és kupasorozatok befejezésére kéri a tagjait. Ahol mégis csonkán félbehagyják a szezont (mint például Hollandiában és valószínűleg Belgiumban is), ott az egyik lehetséges terv szerint az utóbbi öt év nemzetközi szereplése alapján számított úgynevezett UEFA-együttható alapján indulhatnának a csapatok a kupákban.Ezt a sorrendet ide kattintva nézheted meg.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Getty Images

A német Sport1 egy bennfentestől úgy értesült, hogy valóban ez az egyik megoldási javaslat. Szóba került azon a videokonferencián is, amelyet az UEFA szervezett az 55 tagszövetségének képviselőivel. Egy biztos: ha emellett döntenek, annak sok nagy vesztese és nyertese is lesz.

A magyar NB I-ben például – amely reményeink szerint legkésőbb június 13-ig újra elrajtolhat – alaposan megkavarná a nemzetközi kupaindulásokat. A félbeszakadt bajnokságban Ferencváros, Fehérvár, Mezőkövesd, Felcsút a sorrend (az elődöntőknél tartó Magyar Kupában révbe érhet a hatodik Honvéd is), de az UEFA rangsorában a Fehérvár az első, az FTC a második, a Honvéd a harmadik, a negyedik pedig az a Debrecen, amely a jelenlegi tabellán csak nyolcadik. Vagyis ez esetben a Vidié lenne a BL-selejtező, a Fradi mellett a kispestieknek jutna az Európa-liga.

A topligákban is nagy felfordulást okozna az UEFA vészforgatókönyve, ha azok félbemaradása esetén így dőlnének el a kupaszerepléssel kapcsolatos kérdések. Angliában például lemaradna a BL-ről a tabellán harmadik Leicester és a negyedik Chelsea, viszont indulhatna a legelőkelőbb kupában a tabellán csak kilencedik Arsenal. Olaszországban ráfaragna az Internazionale és az Atalanta, de nyerne rajta az AS Roma és a Napoli. Spanyolországban a Real Sociedad helyett az Atlético Madrid szerepelhetne a BL-főtáblán.

Németországban pedig a jelenleg dobogós helyen álló (mellesleg BL-negyeddöntős) RB Leipzig, Gulácsi Péter és Orbán Willi csapata lenne a legnagyobb vesztes. A lipcseiek mellett a Mönchengladbach esne el a csoportkörtől, helyettük a Leverkusen és a Schalke szerepelne ott.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?