Létrehozva: 2016.10.25.

Miért nyolcórás program egy magyar focimeccs a szomszédban?

Egy köpésre van, mégis félnapos túra meccsre menni. Egy adalék ahhoz, hogy miért üresek a honi stadionok.

Nem csak a pályán mutatott játékon, sőt nem is csak a stadionok állapotán múlik, hogy miért konganak az ürességtől a magyar focistadionok. Lássunk egy konkrét példát: mit kell kiállnia az egyszeri nézőnek, ha a Groupama Aréna közelében lakik, de a Ferencváros-Honvéd derbin a vendégszektorba akar bejutni?

A lakásomból akár át is sétálhatok a 2 kilométerre található Fradi-pályához: az ablakból látszanak a fényei. Az oda-visszaúttal, jegyvásárlással együtt 2,5 órás program mégis 8 órába kerül.

A kálvária a jegyvásárlással kezdődik. Az MLSZ oldalán csak szurkolói kártyával lehet előre, online belépőt váltani. Akinek nincs, vegyen személyesen! Ezzel nincs is gond, csak azzal, hogy ez mikor és hol lehetséges...

A rendőrség minden kiemelt meccs előtt megvezeti a vendégszurkolókat. Azzal riogatnak, hogy a helyszínen nem árulnak jegyet a vendégszektorba. Csak azokat engedik a stadion közelébe, akik a kötelező utaztatáson vesznek részt. Azt pedig már csak a jeggyel lehet(ne) igénybe venni.

13.10, uzsgyi jegyért!

Szombaton 14.00-tól árulják a jegyeket a kispesti Bozsik-stadionban. Odafelé menet, a Népliget-megállónál átfut az agyamon, hogy máris helyben vagyok. Mégis kell még tennem egy vargabetűt. Sőt, mint a meccs után kiderül: kettőt is. De "szabál, az  szabál!", kiutazom a Honvéd-pályához, végigállom a sort, megszerzem a jegyet.

15.00, gyülekező

A Rendőrség 16 órától hirdette meg a kötelező gyülekezést, de a legelszántabb szurkolók már dél óta szállingóznak a kispesti KÖKI bevásárlóközpontnál, a Puskás Ferenc-szobor előtt.

Persze az első órákban csak a vendéglátóhelyeken csoportosulnak.

16.30, indul az indulás

Nekivágnak az első különbuszok. A közlemény szerint 16.30 és 17.00 között indulnak. Van, aki talpig elegánsban, esküvőről (nem a sajátjáról!) rohan, hogy elérje az utolsó csuklóst. Aztán csuklik a sofőr, de leginkább a rendőrök édesanyja: több mint 20 perccel később indul. Ha hősünk ezt tudja, átöltözhetett volna.

Az utat a metróval úgy 6 perc alatt meg lehetne tenni, de most csak óriási rendőri készültség mellett, ütött-kopott buszokkal, a forgalmat minden kereszteződésben feltartva. Mennyibe kerül ez?

Nem elég a sokszor pokróc bánásmód, egy rendőrlány videóra vesz mindenkit: kezdem úgy érezni magam, mintha bűnöző lennék.

(Lapozz! Folytatás a következő oldalon!)


17.30, érkezés a stadionhoz

Négy órával azután, hogy elrobogtam mellette metróval, az egyik ósdi különbusszal visszaérkezem a "tetthelyre". Hogy mindezek után nyitva van-e a vendégszektor jegypénztára? Igen, ilyen esetekben mindig nyitva van!

Hogy miért nem állnak sorban előtte? Mert a félrevezető hivatalos közlemény alapján zárva kéne lennie. Hogy ez a színjáték hányakat tart távol a mérkőzésektől?

Kevesen hagyják ekkorra a jegyvásárlást, akik a sok éves tapasztalat alapján nem hagyják magukat átverni. Nyilván nem az a rendőrség célja, hogy sok drukkert elriasszanak, talán csak föl akarják mérni, hányan várhatóak.

 

18.00, kezdődik a derbi

Kispesti szempontból a meccs (már 3-0-ra vezetett a Fradi, de 2 Honvéd-gól után a vége izgalmas) olyan, amilyen. De a ráfordított idő, energia miatt nem csoda, hogy a vendégek nem hagyják elrontani a kedvüket. Az eredmény másodlagos, a lényeg, hogy jól érezd magad a barátaiddal, a kedvenc időtöltéseddel. Minden bántó körítés ellenére.

Lelkesen végigszurkolják a meccset, sőt, a vereség ellenére még negyedórával a lefújás után, kiürült stadionban is zengik a nótáikat.

 

20.20, indulás a második kerülőre

A végén megint csak hazasétálhatnék, de nem engednek. Balhézás, vagy a csodákra képes újságíró-igazolvány lobogtatása helyett engedelmesen visszaszállok a buszkaraván egyik roncsára.

A metróvégállomásnál aztán már mehet, ki merre lát. Az egész hercehurca okaként emlegetett biztonságról annyit, hogy sok fradista éppen ekkor jön szembe a kispestiekkel. Mások visszafelé menet, újra a Népligetnél szállnak föl mellém. Nincs ezzel semmi baj, de mi értelme az eddigieknek?

 

21.05, újra itthon

Hazaérek, szinte percre pontosan 8 óra múltán. Az ablakból még elnézek a Fradi-stadion felé, de ekkor már nincs kivilágítva. A nyugodt alváshoz képzelhetem akár azt is, hogy háromórányi útra van.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Folyton hányt, és halálfélelme volt, nem bírta tovább a 25 éves sportoló

borsonline.hu

Harry herceg elsírta magát III. Károly döntése miatt, ez volt az utolsó csepp a pohárban

hirtv.hu

Egyre kevesebben állnak Karácsony Gergely mögött + videó

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek új időszámítás veszi kezdetét az előre induló Merkúrral

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

TÜZELŐÁLLÁS

Megviselik az események, Szoboszlai eltűnt az emberek elől

TÜZELŐÁLLÁS

"Egyetlen komoly ellenfél" - születésnapi ajándék lenne az olimpia a legendás kapitánynak

TÜZELŐÁLLÁS

Dárdai Pált az önvédelem vezérelte, jól tette, hogy faképnél hagyott mindenkit

TÜZELŐÁLLÁS

Kalasnyikovval tartotta rettegésben a párját: átélt borzalmairól pakolt ki a világbajnok exe

TÜZELŐÁLLÁS

„Húzz már el innen!” – Szoboszlait nem kímélik, betelt a pohár a szurkolóknál

TÜZELŐÁLLÁS

Hiába toloncolták ki, Boris Becker a börtön után nagy húzásra készül

TÜZELŐÁLLÁS

„A nyerés tudományát gyakorolni kell” - először járt Párizsban a magyar világbajnok