TÜZELŐÁLLÁS

Összeomlás fenyegeti a kerékpársportot a koronavírus miatt

Mi lesz a Tour de France sorsa? Még az az őrültség is felmerült, hogy nézők nélkül rendezzék meg a versenyt, akkora veszteség lenne a törlése.
  • Szerző: vav

Az olimpia, a labdarúgó-Eb, a Roland Garros, Wimbledon és a Giro d'Italia elhalasztásáról vagy törléséről már döntöttek a koronavírus-járvány terjedése miatt, így a legnagyobb nyári sportesemények közül már csak a Tour de France országúti kerékpáros körverseny sorsa kérdéses. Utóbbi tekintetében egyelőre óriási a bizonytalanság. A Bild szerint a viadal elmaradása 200 millió eurós (71,5 milliárd forint) veszteséggel járna a szervező magáncégnek (ASO), ami összeomlással fenyegeti az egész kerékpársportot.

Fotó: Getty Images

Az idei Tour a tervek szerint június 27-én indulna Nizzában, de ebben egyre kevesebben hisznek.

„Egyelőre mindannyian edzünk, és várjuk, hogyan alakul a helyzet. De nagyon kevés esélyt látok arra, hogy megrendezzék a Tourt. Jelenleg nincsenek meg ennek az alapvető feltételei, és el nem tudom képzelni, hogy két hónapon belül ez változik”

- mondta például az olimpiai ezüstérmes bringás, Roger Kluge.

Csakhogy az óriási anyagi veszteség miatt a szervezők kivárnak, a tervek szerint csak május közepéig döntenek. Az ASO versenyei közül már több is a járvány áldozata lett, és a Tour kiesését már képtelen lenne elviselni a cég.

„A Tourt eddigi története során csak két dolog tudta megállítani: az első és a második világháború”

- mondta nemrég eltökélten Christian Prudhomme versenyigazgató.

Még a francia sportminiszter, Roxana Maracineanu is azt mondta, hogy a Tour megrendezése a legfontosabb (talán, mert más esetben az ASO valószínűleg állami segítségre szorulna). A 3470 kilométeres útvonal helyszínei rengeteg pénzt követelnének vissza, csak Nizza 18 millió eurót (6,5 milliárd forint) fizetett a „Grand Depart” megrendezéséért. Maracineanu szerint még az is elképzelhető, hogy akár nézők nélkül is megrendezzék az utak mellé amúgy százezreket vonzó viadalt. Ezt Prudhomme később határozottan cáfolta.

A versenyigazgató hangsúlyozta, hogy természetesen az emberek egészsége a legfontosabb, de „semmi mást nem kíván, csak azt, nyáron megtarthassák a legendás, háromhetes eseményt”.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?