ÉLETMÓDI

Gondoltad volna? Ezért alszik el a legtöbb férfi azonnal szex után

Évezredes ellentét férfi és nő között, hogy közvetlenül az orgazmus után a legtöbb pasi mély álomba merül, miközben a mellette lévő hölgy csendben szitkozódva hallgatja az elégedett kis horkolást. Nemrégiben kiderült, minderről bizony a természet tehet.
  • Szerző: Ripost

Dr, W. Christopher Winter amerikai alváskutató nemrégiben egy interjúban elárulta, hogy a férfiaknál az orgazmus utáni álmosság a testükben zajló kémiai folyamatoknak, elsősorban a prolaktin nevű hormonnak köszönhető. A prolaktin, mely kihat az immunrendszerre, a nemi hormonokkal együtt befolyásolja a szaporodást, a növekedést és az anyagcserét, olyan változást indít el, mely fáradttá teszi a férfit szex után.

Elsősorban az aktivitásért felelős dopamin nevű hormont nyomja el, így teljesen magától értetődő lesz a fáradtság. A nők szervezetében az orgazmustól ez az anyag sokkal kevésbé jelenik meg, ezzel magyarázható, hogy nő és férfi nem ugyanúgy viselkedik az együttlét után. „mondja Dr, Winter.

Persze túlzás lenne egyedül a prolaktint felelőssé tenni.

A kellemes érzetekért felelős oxitocin is megjelenik szex közben,

mely képes hatástalanítani a stresszt az agyban, mindez szintén segíti a gyorsabb és könnyebb pihenést.

Mindehhez persze az is hozzájárul, hogy a legtöbben sötétben szeretkezünk és az a 10 -20 perc, amit így töltünk, már bővel elég ahhoz, hogy a melatonin hormontermelésünk is elinduljon, ami szintén azt jelzi a szervezetünknek, itt az ideje aludni.

Így aztán a prolaktin, oxitocin, és a melatonin fantasztikus triójából jön össze az a koktél, amitől a pasik azonnal mély álomba merülnek és kezdődhet a horkolás.

3 tipp, ha nem akarod megbántani a csajod, és néha ébren maradnál:

  1. Szex után vagy közben is hagyjátok égve a villanyt.
  2. Orgazmus után ne fordulj azonnal a hátadra, mert ez a póz is megkönnyíti az alvást. Ülj fel vagy fordulj az oldaladra és úgy beszélgessetek.
  3. Persze a leghatékonyabb, ha utána felkeltek egy rövid időre, és máshol beszélgettek egy kicsit nem az ágyban.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?