Létrehozva: 2015.12.01.

Rekop: Kimondhatjuk, hogy győzött a terror

Rekop György (hu­mo­rista, TrollFoci) írása a Ri­postnak. Ezúttal nem a foci a téma. Hanem valami olyan, ami mindenkit érint. Amit a saját bõrünkön érzünk már sajnos. A terrorizmus.

Az emberek nagyon össze tudnak fogni, amikor a közösségi médiáról, és a különböző "divatos" megjelenési formákról van szó. Havonta más színű profilképek, és minden héten új hashtag-őrület. Honnan tudod, hogy ami mellett kiállsz, az már nem játék? Honnan tudod azt, hogy ami melletT kiállsz, mert szimpatikus, az tulajdonképpen vastagon érint téged is?

Én őszinte leszek, tudatosan nem kampányoltam semmi mellett, egészen eddig a pillanatig. Nem vágatok bajuszt a hererákosokért, és nem hordok rózsaszínt a mellrák ellen. Nem színezem ki a profilképem, csak azért, mert házasodhatnak homárok, és őszintén Tibetet is le...m, vagyis elnézést, csak annyira foglalkoztat, mint a tibetieket Magyarország. Ez viszont, ami most Párizsban történt, az nem játék. Nagyon sajnálom az áldozatokat, de tudom, hogy az emberek többsége olyan, mint én, annál többet, hogy egy pillanatra belegondol abba, hogy mi lett volna, nem tehet.

Megrázó volt látni a felvételeket - és ehhez szokjunk hozzá, mert már mindenki zsebében van kamera -, de akkor sem tudtam úgy átélni, mint a jámbor lelkű emberek. Nem sírtam, nem posztoltam Eiffel-tornyot, ellenben rázott a hideg... Amíg nem érti meg az ember, hogy mi vezérli ezeket a lelketlen férgeket arra, hogy kiterveljenek és végrehajtsanak ilyen szörnyű tetteket, addig nagyon nehéz feldolgoznia ezt az egészet. Most lett számomra kézzel fogható, hogy mi is az a terror, és ezt most szeretném veletek megosztani.

Én humorista vagyok, akinek a foglalkozásából eredően karikatúrát, görbe tükröt kell készítenie a társadalmunkról, és a benne élő emberekről úgy, hogy azzal lehetőleg ne sértsek meg senkit... Aktuálisan egy olyan anyaggal készültem, ami a migránsokkal és a körülöttük kialakult helyzetet karikírozta ki. Ezzel nem is lett volna probléma szerintem, hisz ki "vicceljen" vele, ha nem egy humorista.

Nyilván tisztában vagyok azzal, hogy be kell tartanom azt a bizonyos "társadalmilag polkorrekt cenzúrát". Nem is volt az anyagomban olyan, hogy bárkit emberi méltóságában gyalázzak meg, sőt kínosan ügyeltem arra, hogy még véletlen se legyen rasszista vagy egyéb kirekesztő kicsengése az előadásnak. Ennek érdekében a poénokat is úgy írtam meg, hogy azok még kiragadva szövegkörnyezetükből se legyenek sértők.

Aztán jött az a bizonyos péntek 13-a...

Mindig kétkedve hallgattam azokat, akik azt mondták, hogy holnaptól nem ugyanaz nap kel fel, és hogy innentől kezdve el van b...va minden. Most már tudom, hogy nekik van igazuk. Az RTL Klub jogi osztálya, az egész műsort ki akarta vágni az adásból (Showder Klub - a szerk.), és az indok egyértelmű volt, nem akarnak szórakozni az iszlámmal, nem szeretnék, ha esetleg emiatt célpont lenne a csatorna, és a Charlie Hebdóhoz hasonló tragédia történne.

Hála Isten, a producerünk kibulizta, hogy azért ennyire ne feszüljünk rá a témára - mert ezzel magukat is kinevettetik -, és adják le a műsoromat. Sikerült kivágniuk minden olyan mondatot, amiben szerepelt az iszlám és a muzulmán szó.

Többek között olyan kontextusban poénkodtam a migránsválsággal, idézem:

Sokan félnek, hogy a tömeges migrációval Európa „eliszlámosodik”. Ennek mondjuk egy nyertese lesz, az pedig Kedves Ferenc, akinek nem kell sorba menni a modelleken, hanem egyszerre négyet csadorba vághat...

Nincs bennem düh. Legalább is az RTL Klub felé nincs. Lehet, hogy túlreagálják, de jelentkezzen egy ember, aki 100%-ra megígéri, hogy nem lesz nálunk is valami, ami hasonlít arra a bizonyos párizsi éjszakára. Dühös azért vagyok, hogy mi, európaiak hagytuk azt, hogy egy RTL Klub féljen. És ha már egy RTL Klubnak azon kell gondolkodnia, hogy igen is hatalmas a felelőssége a tömegtájékoztatásában, és ezért nem adja le az aggályos tartalmakat, akkor azt hiszem, kimondhatjuk, hogy

a terror győzött...

Ez is érdekelhet

origo.hu

Így bántalmazta feleségét Magyar Péter - itt a teljes rendőrségi jegyzőkönyv!

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

borsonline.hu

Előre nem látott szuperrobbanás történt a Napban - ma érkezik a Földre a hulláma

hirtv.hu

„Engedj el!” - így könyörgött Varga Judit a rendőrségi jegyzőkönyv szerint + galéria

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

hirtv.hu

Pánik a Momentumnál: nem tudja a párt összegyűjteni az ajánlásokat, ezért levélben kért segítséget támogatóitól + videó

origo.hu

Különleges vallomást tett Tóth Gabi

mindmegette.hu

Vigyázz, átverhetnek a mézédes magyar epret kínáló utcai árusok!

ripost.hu

Erre a 4 csillagjegyre most rendkívüli szerencse fog rátalálni

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SZTÁRDZSÚSZ

Tóth Andi kiakasztotta a rajongóit: Akkor a pénz mégis jó belőle?

SZTÁRDZSÚSZ

„Anyukámmal sem használnék egy fürdőszobát” – A Kőgazdag Fiatalok sztárjával nehéz együtt élni

SZTÁRDZSÚSZ

Janicsák Veca meglepő titkot árult el: "elvesztette az intimitását"

SZTÁRDZSÚSZ

Kellemetlen: Till Attila nagyon megszívta, erre még ő sem számított

SZTÁRDZSÚSZ

54 éves lett Uma Thurman: íme a legemlékezetesebb pillanatai – galéria

SZTÁRDZSÚSZ

"Szuper szexi" - dögös vadmacskaként hódít Tolvai Reni

SZTÁRDZSÚSZ

Kőgazdag Szandi a luxuscikkekről is lemond az állatok javára