Létrehozva: 2015.05.13.

Megvette a magyar állam Pilátust

Ismét együtt van Debrecenben Munkácsy híres Krisztus trilógiája. Az MNB Értéktár programja segíthette a Krisztus Pilátus elõtt címû festmény megvásárlását.

Szerző Ripost

Nyílt titok, hogy az MNB-nél lévő 30 milliárd forinttal kistafírozott Értéktár program többek között a Munkácsy remekművek visszavásárlására jött létre, s a magyar állam folyamatosan hangoztatja a három Munkácsy kép egybeterelésének és egyben tartásának szándékát.

Munkácsy sem látta

A három képet először 1995-ben láthatta együtt a nagyközönség Debrecenben, erre addig senkinek, még magának az alkotónak sem volt lehetősége. Az ilyen mesterművekre szokták mondani: értéke felbecsülhetetlen, de a műtárgy piacon mégis csak pénzért – milliókért, sőt néha milliárdokért – cserélnek gazdát. A Munkácsy trilógia esetében is röpködnek a milliárdok, miközben a háttérben zajlik az alkudozás.

Röpködnek a milliárdok

 

Négy évvel ezelőtt felröppent a három képre egy kilencmilliárd forintos ár, amit feltehetően az eladók szivárogtattak ki, hogy feljebb srófolják a korábbi aukciók nagyságrenddel alacsonyabb árát.

Baán László, aki a magyar állam nevében tárgyal a Munkácsy képek megvásárlásáról, egy korábbi nyilatkozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy a Krisztus Pilátus előtt című képet 1988-ban a Sotheby's aukciósház 60 ezer dollárért ütötte le. Ennek fényében különösnek tűnik, hogy az utolsó tulajdonos, a kanadai Art Gallery of Hamilton – ők ajándékozás útján kapták meg - csillagászatinak tűnő kétmilliárd forintos eladási árat sejtetett korábban. Hogy most mennyiért csapott egymás tenyerébe eladó és vevő, egyelőre nem derült ki.

Pákh is azt akarja

 

A Golgota, amely az ismert magyar származású amerikai Munkácsy gyűjtő, Pákh Imre tulajdonában van, szintén milliárdos összegért kerülhet vissza magyar tulajdonba. A mintegy ötven Munkácsy képet birtokló Pákh 2003-ban egymillió dollárért jutott hozzá a képhez, de néhány éve egymilliárd forintért lett volna hajlandó eladni a magyar államnak, így nem jött össze az üzlet.

Most, a Krisztus Pilátus előtt című mű hazaérkezése kapcsán nyilatkozó Pákh ismét hangot adott annak a korábbi véleményének, hogy a három festménynek együtt kell lennie, de hogy a megállapodáshoz közeli ártárgyalások Pákh Imre és a magyar állam képviselője között hol tartanak, arról a milliárdos nem nyilatkozott. 

origo.hu

Kiadta a parancsot Putyin, véres bosszú jön

origo.hu

Magyar Péter gazdasági vezetője és új anyósa elítélt bűnöző

mindmegette.hu

Az air fryerek egészségügyi mellékhatásai, amikről senki nem beszél

mandiner.hu

Egyre kevesebb embert érdekel Magyar Péter országjárása (KÉPEK)

ripost.hu

Jákob Zoli üzent a Ferrariját összetörő Herczeg Csabinak: "ez nem teszi semmissé a 2-3 milliós kárt"

mandiner.hu

Búcsú a lipcsei szurkolóktól: nagy bejelentést tett a jövőjéről Gulácsi Péter!

ripost.hu

Erre a 3 csillagjegyre idén felejthetetlen nyaralás vár

mindmegette.hu

Az air fryered ezzel a filléres házi mosószerrel lesz ragyogóan tiszta

ripost.hu

Lehetetlen IQ teszt: zseni vagy, ha meg tudod oldani

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Átveszik az irányítást az égiek, 3 csillagjegy élete fenekestül felfordul!

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-