Létrehozva: 2019.08.27.

Így tegyük el könnyen a fügét télire

A mediterrán térségben a füge évezredek óta az egyik alap élelmiszer, és ma már egyre több magyar kiskertben is terem ez a különleges gyümölcs.

Szerző S.H.J

 

Mivel az érett, zamatos füge igen érzékeny, így hamar el kell fogyasztani, de télire eltehetjük szárítva vagy lekvárként, esetleg likőrt is készíthetünk belőle.

Télen is nagyon finom csemege
Fotó: 123rf

Száríthatjuk napon vagy sütőben

Az Adriai-tenger délkeleti részén még mindig a legősibb fügetartósítási módszert alkalmazzák. Vagyis, miután leszedik a fáról, napon szárítják, közben gyakran megforgatják, végül leöntik forró tengervízzel és aztán csomagolják. De a törökök is napon szárítják, ők viszont a végén liszttel szórják be az aszalványt, hogy a magas cukortartalom miatt a tárolás során ne ragadjon össze. Magyarországon azonban ősszel érik a legtöbb gyümölcs be, amikor már nincs sajnos olyan ereje a napnak. Így aztán a legjobb, ha sütőbe toljuk a zamatos termést.

Horvátországban még mindig a hagyományos módszerekkel szárítják a fügét
Fotó: 123rf

Így kezdjünk neki

A jó érett fügéket félbevágva, vágott felükkel felfelé rakjuk egy tepsire, és így toljuk a meleg sütőbe. A sütő ne legyen forró, de mégis meleg, akár 60 fok is mindaddig, amíg nem érezni a fügén, hogy szárad. Mivel nagyon cukros és lédús, könnyen erjedésnek indulhat, ha nem elég magas a hőmérséklet. Amikor eléri azt az állapotot, hogy már láthatóan nem vizes a felszíne, akkor lejjebb vehetjük 50 fokra a hőt, de közben figyelni kell, és amikor úgy érezzük szárad, vagy keményedik a vágás mentén, akkor leforgatjuk őket, hogy a vágott felületen feküdjenek.

Szárítva isteni csemege
Fotó: 123rf

Nem szabad csontszárazra szárítani, legyen puha, de ne legyen nedves. A késznek tűnő darabokat 1-2 napig még érdemes szobalevegőn szárogatni, mielőtt üvegekbe rakjuk, és lezárjuk. Erre azért van szükség, hogy ne veszítsék el teljesen a zamatukat. Pár napig figyeljük az üvegben, hogy nem kezdenek-e el penészedni.

Szerző S.H.J

Ez is érdekelhet

origo.hu

Akkorát padkázott egy Suzuki, hogy repülő lett belőle - videó

origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

life.hu

Mókusszerűvé vált Jennifer Aniston arca: plasztikai sebész magyarázza el az okokat

mandiner.hu

Forgács István: Ha Karácsony marad, a cigányok szép lassan elbontják Budapestet

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

vg.hu

Macron szembeszállna Oroszországgal, de nukleáris fegyverek nélkül

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

borsonline.hu

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

YESSS

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt

YESSS

Egyetlen farmerben járnak idén nyáron a francia nők, válaszd ezt te is!

YESSS

Nagy visszatérő: ez a farmer lesz a tavasz befutója

YESSS

Idén nyáron öltözz Nanushkába! Ezek lesznek a legmenőbb darabok

YESSS

Felrobbant a TitkTok, ez lesz 2024 legdivatosabb hajszíne! Vigyázz, ha tényleg kipróbálod

YESSS

Itt az új mikrotrend: figyeld a tornacipőt!

YESSS

Katalin hercegné bájosan mutatja meg a friss divatot

YESSS

Ez a bikini lesz a nyár legnagyobb divatja