YESSS

Szórj mustármagot a konyhakertbe, elképesztő lesz a hatás

Lehet, hogy elsőre furcsának hangzik az ötlet, de érdemes kipróbálni. Ezzel a módszerrel ugyanis nem csupán bőségesebb termésre számíthatsz jövőre: valóságos csodát tesz a talajjal!
  • Szerző:

A zöldtrágyázást több ezer éve is használták a földeken, és mostanában kezd újra elterjedni nem csupán a mezőgazdaságban, de a hobbikertekben is. Nem véletlenül: a mustár a konyhakertben alaposan rendet rak, és tavasszal tápanyagban gazdag, könnyű, laza talajba vetheted a zöldségeket. Nem csupán azzal tesz csodát a mustár a konyhakertben, hogy az elhalt részei zöldtrágyaként táplálják a talajt; ennél sokkal többet tud ez az igénytelen növény. Egész évben vethető, de a legideálisabb a talajjavítás szempontjából az augusztus végétől október 1-ig tartó időszak. Mutatjuk, miért érdemes mustármagot szórni a kiürült ágyásokba!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A mustár a konyhakertben mutatós az őszi kopárságban; ám nem szabad megvárni, hogy virágot hozzon! (Fotó: Pixabay.com)

Esélye sincs a gyomoknak

Látványosan kevesebb gaz lesz a kertedben, ha ősszel mustárt vetsz. (Fotó: Pixabay.com)

Gyorsan fejlődik, így vetés után néhány nappal kikel, és vastag, egybefüggő zöld takarót alkot. Elfojtja a gyomokat, levelei beárnyékolják a talajt, és gyökerei mélyre hatolnak. Így jövőre sokkal kevesebb gazzal kell megbirkóznod.

Javítja a talajt

Bár elpusztítja a kártevőket, a vetésforgóra ugyanúgy figyelni kell tavasszal (Fotó: Pixabay.com)

Nem csupán azzal teszi tápanyagban dúsabbá a földet, hogy a zöld részeit a következő vetés előtt bele lehet forgatni a talajba, de azzal is, hogy megakadályozza, hogy az értékes tápanyagok a talaj mélyebb rétegeibe mosódjanak. A mustár megköti a vizet, hiszen a zöldfelülete kevesebbet párologtat, mint a takaratlan talaj. Gyökerei dúsan behálózzák a talajt, így jövőre sokkal porhanyósabb lesz a föld.

Leszámol a kártevőkkel

A vetőmagok még beszerezhetőek a gazdaboltokban; a fűszerként árult mustármag nem minden esetben kel ki, és sokkal drágább is. (Fotó: Pixabay.com)

Mindenki ismeri a mustár erős, csípős illatát; ez a növény természetes talajfertőtlenítőként is jó szolgálatot tesz. Gyökerei olyan anyagokat bocsátanak ki, amik egyes növényekre, és sok, föld alatt élő, áttelelő rovarra is károsak; hatásának köszönhetően lecsökken például a fonalférgek száma a talajban.

Gyerekjáték a vetése

Fotó: Pixabay.com

Bár egész évben vethető a magja, zöldtrágyaként a legjobb akkor kiszórni a kertbe, amikor már várhatóan nem lesznek nagy melegek. Melegben a mustár ugyanis hamar termőre fordul, és kevés zöldfelületet ad. Ha ősszel veted, még lesz ideje dús lombozatot fejleszteni, mielőtt bejönnek a fagyok. Ez a talajtakaró növény nem éli túl a hidegebb napokat, de mire jön a tavasz, le is bomlik: gereblyével el lehet igazgatni a veteményben az elhalt részeket, és a gyökerei is elporladnak, mire az első ásásra sor kerül. Az őszi vetésnél ásóval lazítsd meg a talajt, simítsd el; majd szórd ki a magokat minél sűrűbben. Gereblyézz rájuk vékony földtakarót, és alaposan öntözd meg őket. A mustár jó bírja a szárazságot, de néha nem árt adni neki egy kevés vizet, ha száraz az idő. Fontos, hogy nem szabad hagyni, hogy virágot hozzon; ha nem pusztul el a fagyokban, taposd le a szárát, vagy vágd le fűnyíróval a növényeket. Ellenkező esetben túlságosan kemény lesz a szára, és nehéz lesz bedolgozni tavasszal a talajba.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?