Létrehozva: 2024.03.27.

Erre figyelj, ha sonkát veszel húsvétra

Nincs is annál nagyobb csalódás, mint amikor a drágán vett húsvéti sonka rossz ízű, esetleg teljesen szétfő, vagy rágós marad. Mutatjuk, hogyan tudod kiválasztani az üzletben a tökéletes darabot!

Sonka nélkül nincs húsvét, de nagyon nem mindegy, milyet választasz, hiszen sokszor hiába tűnik jónak az árusnál, óriási csalódás lesz a főzés után. Nemcsak a minőségre érdemes figyelni, de arra is, hogy milyen fajtát szeretnél venni, hiszen van, aki a hagyományos, füstöltre esküszik, másnak bejönnek a gyorspácoltak is. Sokszor még az ár sem garancia arra, hogy finom sonkát fogsz hazavinni; mutatjuk, mi mindenre kell figyelni az üzletben!

Variety,Of,Raw,Meat,And,Sausages,In,Butcher,Shop,On
A legtutibb, ha megbízható hentesnél veszed a sonkát. Fotó: Giorgio Rossi /  Shutterstock

Mi van a címkén?

Ha bevásárlóközpontban veszed a sonkát, nehéz eligazodni a sok fajta között, de érdemes megnézni a címkét, amin kötelezően rajta kell legyen, hogy milyen állatból készült a sonka, nyers vagy főtt-e, és az is, hogyan pácolták, füstölték. Ha az van írva a sonkára, hogy füstölt, az jelentheti azt is, hogy keményfával füstölték, de azt is, hogy füstaromát párologtattak a légtérbe. Az viszont biztos, hogy a „füstölt ízű” megjelölés azt jelenti, hogy valamilyen eljárással füstaromát juttattak a sonkába (például injektálással). Aki az igazi füstölt sonka ízt keresi, annak érdemes kerülnie a gyorspácolt vagy füstölt ízű sonkákat.

Az igazi ízekért irány a piac!

Ha idén szeretnél hagyományos füstölésű sonkát tenni az asztalra, a legjobb, ha a kedvenc hentesednél, vagy a piacon veszed meg, hiszen a nagyáruházakban nehéz a rengeteg gyorspácolt, vákuumcsomagolt termék között megtalálni a hagyományosan füstölt sonkát. Érdemes kézbe venni a sonkát, megnézni, hogy ne legyen túl kemény, beszáradt, és az is fontos, hogy ne engedjen levet. 

A gyorspácoltban kevesebb a hús

Finom húsvéti menüt lehet ezekből a sonkákból is varázsolni, és sokan választják a hagyományos füstölésű helyett ezeket, mert olcsóbbak. De csupán az ára miatt nem mindig érdemes ezt venni, ugyanis hiába olcsóbb, a hagyományos sonkában 1 kilónyi anyagban sokkal több a koncentrált hús, mint a gyorspácoltakban – ezek ugyanis többnyire vizesebbek, így lehet, hogy nem sokkal olcsóbb a végén, mint a hagyományos. Van, aki nemcsak az ár miatt dönt a gyorspácolt mellett, hanem azért is, mert sokkal hamarabb megfő; míg a hagyományos sonkát annyi órán át kell főzni, ahány kiló, ezeket a húskészítményeket sokkal rövidebb ideig, ezt általában a címkén jelzik is. Ha órákig főződ, akkor ehetetlenül szétfő, erre érdemes odafigyelni!

 

origo.hu

Bayer Zsolt: Az erőszak elönti Európát, sosem volt ilyen aktuális a Békemenet

ripost.hu

Hazafelé menet elájult és a kórházban ébredt fel Rubint Réka

metropol.hu

Házasság első látásra: titokban ellenőrizték Andrist, mennyire ellenszenves a való életben

magyarnemzet.hu

Az összes pénzét ellopják, ha felveszi a telefont, amikor erről a számról hívják

ripost.hu

Jön a megújulás: ennek a négy csillagjegynek fordulatot ígér a nyár

magyarnemzet.hu

Sztankovics megszólalt, a FTC csapatát már el is felejtette Moszkvában

ripost.hu

„Te akartál szerepelni...” – Palik László rendesen helyretette a magyar műsorvezetőt

mindmegette.hu

Mi legyen az ebéd? 3 nap, 3 menüsor a pünkösdi hétvégére

ripost.hu

Itt a vége? Még a képeket is törölte Sebestyén Balázs felesége

ripost.hu

Balesetet szenvedett Király Viktor, aggódnak a rajongók - Fotó

ripost.hu

Rettentően nehéz IQ-teszt, ami a személyiségedre is magyarázatot ad

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Soha többet ne dobd el a tejes dobozt, hihetetlen, mire használhatod

FAZÉK

Isteni finomság: Így készül a házi bodzaviráglekvár

FAZÉK

Ez hihetetlen, ettől az egyszerű trükktől lesz tökéletesen omlós az oldalas

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Így készül a legfinomabb sóskafőzelék – Jobb, mint a nagyié

FAZÉK

Tényleg meg kell pucolni a spárgát? Most kiderül

FAZÉK

Slágergyanús cukkinirecept: tarol a scarpaccia

FAZÉK

Te is szereted a bodzát? Mutatjuk, hogyan lesz torta, fánk belőle! Akár még ki is ránthatod