POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.27.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Ezért erősítjük a honvédséget

Mert békét akarunk.

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk – mondta a honvédelmi miniszter a Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC Magyarország) rendezvényt lezáró beszédében pénteken Budapesten.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a híres római mondást idézte, „ha békét akarsz, készülj a háborúra”, és kiemelte, a magyar kormány mindig a haza védelme szemszögéből közelíti meg a tennivalókat.

Magyarország élén olyan kormány van, amely békét akar, mások „rohannak bele a háborúba” – tette hozzá a honvédelmi miniszter.

Azt mondta, konzervatív politikára van szükség, hogy békét lehessen teremteni.

Békére van szükség, amelyben megszülethetnek és felnőhetnek a gyermekek, a háborúpárti erőket meg kell állítani, erről szól a júniusi választás

– jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A honvédelmi miniszter úgy fogalmazott, „örökösök és örökhagyók vagyunk”, „a jó katona nem azt nézi”, ki van előtte, hanem azt, hogy ki van mögötte, kit kell megvédenie; egy konzervatív kormányzat ezért fejleszti a honvédséget.

Ezzel szemben véleménye szerint a woke – a kommunizmus új formája – minden identitást tagad és támad, Istent, a hazát, a nemzetet, a családot és a teremtett nemi kettősséget, de az államot, a hadsereget is. Amikor azonban hatalomra jut – tette hozzá -, az ideológiáért kell háborúznia. Ez történelmi tapasztalat Közép-Európában – jegyezte meg.

Figyelmeztetett arra, hogy Amerikában a fiataloknak arról beszélnek, milyen szörnyű emberek voltak a gyarmatosító őseik, ezért egyre kevesebben jelentkeznek katonának. A németeknek pedig egy felmérés szerint csak egyharmada érzi úgy, hogy fegyverrel is megvédené a hazáját.

„Síkos lejtőn csúszunk a harmadik világháború felé”

– mondta, hozzáfűzve, a „woke-vezérelt” Európa valójában nincs felkészülve a háborúra, mert figyelmen kívül hagyják a történelmet, „nem értik, hogy az atomháborútól senki nem lehet elég távol a bolygón”.

A szuverén magyar kormány viszont „a ránk hagyományozott értékekre alapozva” 21. századi kihívásoknak megfelelő honvédséget épít – hangsúlyozta a miniszter.

Szólt arról is, hogy a honvédségnek a high-tech eszközökön kívül szüksége van az identitás megőrzésére is, ezért neveztek ki katonai identitásért felelős miniszteri biztost.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf idézte az Egri csillagok egy mondatát, amely szerint „a falak ereje nem a kőben vagyon, hanem a védők lelkében”.

„Ha meg akarunk maradni magyarnak, megőrizni személyes szabadságunkat és a nemzeti függetlenségünket, akkor hinnünk kell abban az erőben, amely a falak erejét adja: a védők lelkében” – fejtette ki.

Magyarország békét akar, ezért megteremti az ehhez szükséges erőt – hangoztatta a honvédelmi miniszter.

A béke a legfontosabb! - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter pénteken egy másik rendezvényen is, hozzátéve: sajnos az egész világ, de Európa biztosan, „furcsa módon háborús lázban ég”.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a védelmi ipari kiállítással egybekötött Budapest Security Dialogue (BSD) konferenciát megnyitó beszédében úgy fogalmazott: „mindenki a háborúról beszél, miközben a béke a legfontosabb kincsünk”. Meg kell őrizni, és meg kell ragadni minden lehetséges alkalmat a béke fontosságának hangsúlyozására – tette hozzá a miniszter. Ilyen volt a tegnapi Bálna Honvédelmi központban a Közép-európai Védelmi Együttműködés (CEDC) 5 közép-európai és 6 nyugat-balkáni ország részvételével megtartott miniszteri szintű találkozója is.

A miniszter kiemelte, a BSD konferencia az európai védelem szükségességére hívja fel a figyelmet, és ebben a rendkívül fontos kérdésben hallatni kell Közép-Európa és a Nyugat-Balkán hangját.

A térségben egy nagy családnak kell tekinteni magunkat. A mi felelősségünk az, hogy „mi legyünk a béke védelmezői” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A politikus beszélt arról, hogy a világban újra és újra nagyhatalmak rivalizálását tapasztalni. A gazdasági hatalom Nyugatról Keletre tolódik, nagy országok vannak feltörekvőben, és ez feszültségekhez vezet. Mindezek a folyamatok fenyegetéseket is hordoznak magukban, mégpedig, hogy új blokkok alakulnak majd ki – mondta.

A miniszter hangsúlyozta: az előbbi nem áll Magyarország érdekében, „ hazánk abban érdekelt, hogy egyfajta biztonsági párbeszéd ”motorja„ legyen, amely egyúttal folyamatos információáramlást is biztosít.

Az ukrajnai háborúról szólva azt mondta: az folyamatosan magában hordozza az ”eszkaláció lehetőségét„. Szerinte a háború kritikus ponthoz érkezett: a Nyugat úgy döntött, hogy globalizáljuk ezt a konfliktust, amely gazdaságilag a világ minden szegletébe eljutott. Továbbá az orosz agresszor olyan mértékben kiépítette a katonai gépezetét, hogy már nem tudjuk, ki az, aki meg tudná állítani – mondta a honvédelmi miniszter. Megismételte, minden pillanatban, miközben egy nyílt konfliktus zajlik körülöttünk, szembe kell néznünk az eszkaláció lehetőségével.

Csak egy azonnali tűzszünet és béketárgyalás lehet megoldás erre a helyzetre – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Az izraeli-palesztin konfliktusról szólva arról beszélt, nagyon oda kell figyelnünk és felelősségteljesen kell lépnünk, mert az a világkereskedelem biztonságát is fenyegeti.

Továbbá a terrorizmus és a bevándorlás szintén a biztonság hiányából, a bizonytalanságból, a háborúból ered – mondta a miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: Magyarország nem engedheti meg magának, hogy ne legyen erős. A NATO tagjai vagyunk, ez a végső biztonsági garanciánk, de nem számíthatunk kizárólag külső segítségre, ezért nagyon erős katonai fejlesztési programot kellett kidolgozni – mutatott rá.

A miniszter elmondta, a 2010-es évektől fogva elkezdték a szovjet felépítésű hadsereg átalakítását egy NATO kompatibilis, high-tech felszereléssel. Egy nagyon erős és ellenálló védelmi rendszert alakítottunk ki – tette hozzá.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kifejtette, nemcsak arra törekszenek, hogy beszerezzék a megfelelő eszközöket és átalakítsák a hadsereg felszerelését, hanem arra is, hogy egy stabil védelmi ipart alakítsanak ki. Ez ”a magyar gazdaság motorjának egy új hengereként működhet” – fogalmazott.

A politikus szólt arról is, hogy a konferencia Európát szeretné erősíteni, és az ukrajnai háború megmutatta, hogy a NATO-nak egyértelmű létjogosultsága van, ugyanakkor Európa nem hagyatkozhat csupán a NATO-ra, amelyet az Egyesült Államok dominál. Európának a saját biztonsága érdekében többet kell tennie – hangsúlyozta.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte azt is, Magyarország elkötelezett a különböző missziókban, világszerte mind ezer katonánk szolgál.

A miniszter a beszédében azt is kiemelte: az Európai Unió bővítése a lehető legjobb módja annak, hogy növeljék a biztonságot a Nyugat-Balkánon.

Palkovics László, az N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. vezérigazgatója közölte, a Budapest Security Dialogue konferenciát először rendezték meg annak érdekében, hogy a helyi és a nemzetközi felek közötti együttműködést erősítsék a védelmi ipar területén.

A védelmi ipar szerepének erősítése kapcsán arról beszélt, Magyarország nagyon fontos szereplővé vált a régióban ezen a területen. A helyi védelmi ipar garantálja a nemzeti biztonsági feltételeket is – mondta Palkovics László, fontosnak nevezve, hogy Magyarország építse ezeket a kapacitásait, belépjen a nemzetközi piacra és beépüljön a beszállítási láncokba.

Robert Kalinák szlovák miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter a déli régió kapcsán szintén azt hangsúlyozta, hogy az európai integráció nagyon fontos a béke és a stabilitás szempontjából. Ugyanakkor – mint mondta – nem halad megfelelő sebességgel a Nyugat-Balkán uniós integrációja.

Megjegyezte, köztudott, hogy Ausztria, Csehország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia mennyire támogatják a Nyugat-Balkán uniós integrációját.

A Európai Unió 2003-ban ígéretet tett a Nyugat-Balkán országainak, hogy csatlakozhatnak majd, de ez a mai napig csak Horvátország számára vált valósággá – mondta a miniszter, aki jó hírnek nevezte, hogy a bővítés újra napirenden van.

Robert Kalinák szólt arról is, Magyarország és Szlovákia között ma a legjobb az együttműködés, és a siker kulcsa az, hogy csak azokra a témákra összpontosítottak, amelyekben egyetértettek.

origo.hu

Látni kell a madridi Bajnokok Ligája-dráma fő pillanatait!

borsonline.hu

„Jön a gyerek” – óriási örömhírt jelentett be Tóth Gabi szerelme, Papp Máté Bence

vg.hu

Az oroszok ismét áttörtek, az ukránok most Krasznohorivkánál tartóztatták fel őket, Csasziv Jarból szinte semmi nem maradt

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

vg.hu

Változott a földtörvény, kiskapuk záródtak be

origo.hu

Berki Mazsi a gazdag barátjáról: Tudtam, hogy lesz köztünk valami

mindmegette.hu

Ezzel a magyaros menüvel várják Budapesten Hszi Csin-pinget, a kínai elnököt

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

ripost.hu

Beújított Köllő Babett: így még biztosan sosem láttad a színésznőt!

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.feol.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Letartóztatták a budapesti Antifa-támadás újabb német gyanúsítottját

POLITIK

Ukrajnában petíciót tettek közzé nyugati csapatok behívására

POLITIK

Ukrán tábornok: a csatatéren nem lehet lezárni a háborút

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Bajnai embere Budapesten a közművek élén is

POLITIK

Amerika ezért hagy fel az izraeli fegyverszállítással

POLITIK

Kína hazánk EU-n kívül legfontosabb gazdasági partnere

POLITIK

Magyar Pétert kinevették, ostobaságokat állít