ÉLETMÓDI

Szerző WB

Létrehozva: 2024.01.07.

Agytisztítás: kezdjük az évet tiszta fejjel!

Az egyik legfontosabb szervünk, mégis keveset foglalkozunk vele. Pedig az agyunknak is szüksége van a gondoskodásra!

A tisztítókúrákról már rengeteget hallottunk, de mindegyik csak a májunkról, a vesénkről, a bélrendszerünkről szól. Itt az ideje, hogy az agyunkat is alaposan kitakarítsuk! Azt is elmondjuk, hogyan!

 

Egy rendszer mindenek felett

Észrevétlenül munkálkodik, nem látjuk, nem érzünk fájdalmat, ha valami gond van vele, mégis a szervezetünk egyik legfontosabb része, amely nélkül szó szerint megáll az élet. Dr. Balaicza Erika belgyógyász főorvos elmondja, mi az a glimfatikus rendszer, mi a feladata, és mit tehetünk annak érdekében, hogy a lehető legjobban működjön.

"A glimfatikus rendszer a testben lévő vérerek rendszerére utal, amely eltávolítja a salakanyagokat az agyból és a központi idegrendszerből. Ez a művelet alvás közben a legaktívabb, ezért a jó éjszakai pihenés elengedhetetlen ahhoz, hogy szellemileg épnek érezzük magunkat, emellett a testmozgás is fokozhatja a glimfatikus aktivitást. Ha ennek a rendszernek a működésében hiba lép fel, azt hamar észrevesszük, mivel olyan tüneteket okoz, mint az agyköd, rossz memória, fáradtság, szorongás, depresszió, súlyosabb esetben agysérülés és stroke. Az idegrendszer jól működő tisztítórendszere kritikus fontosságú a neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór megelőzésében. Az agy glimfatikus rendszerének keményebben kell dolgoznia, ha sok méreganyagnak vagyunk kitéve, különösen hosszú időn keresztül. Ilyen lehet: erősen feldolgozott, gyulladáskeltő ételeket tartalmazó étrend; rendszeres drog- és alkoholfogyasztás; dohányzás; egyes gyógyszerek szedése; idegen anyagoknak, például nehézfémeknek és környezetszennyező anyagoknak való kitettség."

 

Hogyan méregtelenítsük az agyunkat?

Tegyük meg magunknak azt a szívességet, hogy idén januárban a fogadalmunkban helyet kap az is, hogy rendet teszünk a fejünkben. Nem, most ehhez nincs szükségünk pszichológusra, csupán néhány dologra kell odafigyelnünk tudatosan.

Fotó: Pixabay

 

1. Aludjunk jól és eleget

A pihentető alvás az egyik legjobb módja annak, hogy támogassuk az agy természetes méregtelenítési folyamatait. A legtöbb felnőttnek körülbelül hét-kilenc óra alvásra van szüksége éjszakánként ahhoz, hogy az agy a lehető legjobban működhessen. Ha alvászavarban szenvedünk, tegyünk ellene!

- Minden nap nagyjából ugyanabban az időben feküdjünk le és keljünk fel, beleértve a hétvégéket, szabadnapokat is. Ez segít szabályozni a cirkadián ritmust, amely képes egyensúlyban tartani az energiát, a motivációt, az étvágyat és a hangulatot.

- Aludjunk teljesen sötét és nem túl meleg, nagyjából 20 fokos szobában.

- Lefekvés előtt olvassunk valami pihentető olvasmányt, szóval ne krimit. Ha a száguldó gondolatok nem hagynak minket aludni, próbáljunk meg lefekvés előtt naplót írni.

- Állítsunk fel egy lefekvési rutint, például meleg zuhanyozással, nyújtózkodással, gyertyagyújtással, nyugtató hatású illóolajok használatával.

- Minden nap mozogjunk, főleg, ha ülőmunkát végzünk, ez fontos a nyugodt éjszakai alváshoz, hogy a testünk is elfáradjon.

- Töltsünk minden nap legalább egy kis időt a friss levegőn, főleg, ha süt a nap, mert ez jótékonyan hat a D-vitaminszint növelésére, a relaxációra és a stressz szabályozására.

- Esténként igyunk nyugtató hatású gyógynövényekből készült teát.

 

2. Együnk gyulladáscsökkentő ételeket

A bél-agy kapcsolat miatt az étrend kulcsfontosságú szerepet játszik a kognitív egészség kezelésében. A bélrendszerrel kapcsolatos problémák, mint például a szivárgó bél szindróma, fokozhatják a gyulladást, ami megváltoztathatja a szerveink, köztük az agyunk működését is, hozzájárulhat olyan problémákhoz, mint a depresszió, a fáradtság, a szorongás és a koncentráció hiánya. Az agynak folyamatos tápanyagellátásra van szüksége - beleértve a fehérjét, az egészséges zsírokat, az antioxidánsokat, az omega-3 zsírsavakat, valamint az alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat - ahhoz, hogy a lehető legjobban működhessen.

- Minden nap együnk elegendő mennyiségű gyümölcsöt – főleg piros bogyósokat - és zöldséget, amelyeknek magas bioflavonoid-, karotin-, polifenol- és egyéb, a szabad gyökök okozta károsodások ellen küzdő vitamin- és ásványianyag-tartalmuk.

- Ételeink, teáink elkészítéséhez használjunk olyan gyógynövényeket és fűszereket, mint például gyömbér, kurkuma, fokhagyma, rozmaring.

- Illesszük be az étrendünkbe a fermentált, probiotikus élelmiszerek, mint a joghurt, kefir, kimchi és savanyú káposzta.

- Rágcsáljunk dióféléket és magvakat.

- Köretként ne csak a rizst és a krumplit fogyasszuk, hanem hüvelyeseket is, és olyan összetett szénhidrátokat, mint a teljes kiőrlésű gabonafélék vagy az édesburgonya.

- Húsok közül inkább halféléket együnk, például lazacot, szardíniát és makrélát. Ha csirkét vagy tojást ennénk, akkor próbáljunk háztájit beszerezni, amelyek nincsenek antibiotikumokkal és hormonokkal kezelve.

- Rézben, C-vitaminban és mangánban gazdag élelmiszerek is együnk, amelyek mind fontosak a méregtelenítésben. Ilyenek például a citrusfélék, bogyós gyümölcsök, leveles zöldségek, gombák, spirulina és algák.

- Egészséges zsírokat fogyasszunk, mint például az avokádóolaj, olívaolaj, kókuszolaj és vaj, esetleg ghí másnéven jászvaj vagy tisztított vaj.

- Igyunk napi egy-két csésze zöld teát, és legalább két liter tiszta vizet, hogy hidratáltak maradjunk, ami fontos a nyirokrendszer támogatásához és az energia fenntartásához.

- Kerüljük azokat az élelmiszereket, amelyek súlyosbíthatják a gyulladást, az autoimmun reakciókat és az oxidatív stresszt. Ezek közé tartoznak a feldolgozott húsok, a feldolgozott növényi olajokat és transzzsírokat tartalmazó élelmiszerek, a hozzáadott cukor és általában az erősen feldolgozott élelmiszerek.

 

3. Mozogjunk minden nap

Ne csak azért, hogy éjjel jobban aludjunk, hanem azért is, mert a testmozgás fokozhatja a glimfatikus aktivitást, javíthatja az agyműködést és segíthet megbirkózni a minket ért stresszel.

 

4. Csökkentsük a toxinokat

Bár az összes vegyi anyag és méreganyag elkerülése szinte lehetetlen, próbáljuk meg a lehető legjobban minimalizálni ezeket. Kerüljük a dohányzást, a kábítószer-használatát és a felesleges gyógyszerek beszedését. Törekedjünk arra, hogy főként természetes, organikus szépségápolási és háztartási termékeket válasszunk, és amikor csak lehet, háztáji vagy bioélelmiszereket vásároljunk. Ez korlátozza a gyomirtók és egyéb vegyi anyagok mennyiségét, amelyeket ezekkel a termékekkel beviszünk a szervezetünkbe.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nézegessen lézengő Magyar Péter-tüntetőket - videó

origo.hu

Macron az atomfegyverekről beszélt, itt az újabb őrült terv

borsonline.hu

Az unokatestvérem nem hívott meg az esküvőjére - bosszúból 700 ezer forintot számláztam ki neki

ripost.hu

„De nagy legény már” - Védelmezőn ölelte Nádai Anikót a nagyfia – Fotó

vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

origo.hu

Hihetetlen felvétel, UFO-t rögzített egy kamera az Egyesült Államokban

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 27-28.: Fontos felismerések, örömteli lehetőségek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!