Létrehozva: 2016.01.26.

Hét egészséges étel, de ebből is megárthat a sok

Egy doboz csokit nyilván nem egészséges egyszerre leküldeni - de az egészséges ételek között is van olyan, aminek a fogyasztását jobb, ha nem viszed túlzásba. Eláruljuk, mivel vigyázz.

Narancs és paradicsom

Ezekből a finomságokból jobb, ha nem eszel óriási adagokat, mivel nagyon savasak. A túlzott savbevitel viszont akár refluxot is okozhat. Ha ez hosszabb ideig fennáll, kialakulhat egyik veszélyes szövődménye, a Barrett-nyelőcső, amely akár nyelőcsődaganattá is alakulhat. Ne egyél két adagnál több narancsot vagy paradicsomot egy nap, ha pedig refluxod van, teljesen felejtsd el őket.

Tonhalkonzerv

Az egyik legjobb szendvics- és saláta-alapanyag, de ha túl sokat eszel belőle, abból higanymérgezés is lehet. A tonhalban ugyanis több más halfajtánál több a tengerek szennyezéséből származó higany. A túlzott higanyfogyasztás a látás, a hallás és a beszéd károsodásához vezethet, elgyengíti az izmokat és rontja a koncentrációs készséget. Hetente legfeljebb 3-5 doboz tonhal kerüljön az asztalra, és igyekezz kevesebb higanyt tartalmazó halakra, például lazacra, tőkehalra vagy rákfélékre váltani.

Víz

A megfelelő hidratáltság az egészség kulcsa, de a túl sok víztől akár vízmérgezést is lehet kapni. A túl sok víz ugyanis felhígítja a nátriumot, és túlságosan alacsony nátriumszint alakulhat ki a szervezetben, amely rontja az agy működését, sőt, extrém estben akár halálos is lehet. Mennyi víztől alakulhat ki a veszélyes állapot? Meglehetősen soktól, így a probléma általában az ultramaratonistákat és a túlzottan egészségtudatosakat érintheti, akik erőltetik a rengeteg folyadékot. A legjobb, ha a vizeleted színét figyeled: ha mindig átlátszó, nyugodtan ihatsz egy kicsit kevesebbet.

Szója

Bár a szója, mértékkel fogyasztva, segíthet a koleszterinszint és a vérnyomás szabályozásában, a vas felszívódását gátolja. Így a túlzott szójafogyasztás miatt vashiányos vérszegénység alakulhat ki. A szója fitoösztrogén tartalma, amely a női hormonok működéséhez hasonló, hosszú távú túlzott bevitel esetén akár a méhnyálkahártya kóros burjánzásához is vezethet, amelyből daganat fejlődhet ki. A biztonságos adagról nincsenek pontos ajánlások, de naponta két adagnál több szóját semmiképp nem tanácsos fogyasztani.

Spenót

Ez a fantasztikus zöldféle tele van fehérjével, rosttal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Bőven van benne lutein is, ez a karotinoid vegyület segít megelőzni az időskori makula-degenerációt, ami akár vakságot is okozhat. Ám ugyancsak sok van benne az oxalát nevű vegyületből, ami vesekövek kialakulását segítheti elő. Így a kalcium-oxalát vesekővel küzdő betegeknek nagyon oda kell figyelniük a mértékletességre.

Paradió

Ez a ropogós finomság szintén remek fehérje-, rost- és egészséges zsírsavforrás, sőt, még szelén is van benne. A diófélék fogyasztása ráadásul segít rendben tartani a koleszterinszintet és a várnyomást. Ám épp szeléntartalma miatt nem szabad mértéktelenül fogyasztani, ez az elem ugyanis nagy mennyiségben mérgező is lehet. A túladagolás hajhulláshoz, a körmök törékenységéhez és elvesztéséhez, bőrgyulladáshoz, neurológiai tünetekhez, és extrém esetben akár halálhoz is vezethet. Napi 10 darabnál ne rágcsálj el többet.

Zsírszegény állati fehérje

Ha a napi fehérjeforrásod elsősorban a zsírszegény csirkemell és a tojásfehérje, lehet, hogy nem árt átgondolni a diétádat. A túlzott mennyiségű állati fehérje fogyasztása veszélyes lehet, mivel az inzulinhoz hasonló IGF-1 hormon termelését serkenti a szervezetben. Ez pedig, ha nagy mennyiségben van jelen, gyorsítja az öregedést, növeli a daganatok (különösen a mellrák) kockázatát. Egy tanulmány a rákban való elhalálozás kockázatának négyszeresére növekedését, az általános halandóság kockázatának pedig 75 százalékos növekedését állapította meg azoknál, akik a napi kalóriabevitelüknek legalább 20 százalékát sovány állati fehérjéből fedezik (szemben a 15 százalékos, vagy az alatti bevitellel). A megoldás? Igyekezz a fehérjebevitel legnagyobb részét növényi forrásokból, például hüvelyesekből, diófélékből, magvakból és teljes kiőrlésű gabonákból fedezni.


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója - fotók

origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

life.hu

Biztos, hogy eddig te is rosszul készítetted a bolognait - legendás séf árulta el, mi a hiba

vg.hu

Waberer’s: gazdát cserélt egy óriási részvénycsomag

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

magyarnemzet.hu

Karácsony Gergely nagyot ment: pontosan tudja, hogy reggel 17 óra 03-kor mennyien vannak a buszon

origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

DIÉTA

"64 éves vagyok, de évtizedekkel fiatalabbnak nézek ki!” - elárulta egyszerű trükkjét a nő

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!