MEDICINA

A maszk az influenza ellen is véd?

Hónapok óta azt halljuk, hogy a maszk a koronavírus elleni védekezés legfontosabb eszköze. De akkor vajon az influenza ellen is véd?

Az idei őszi-téli szezon legnagyobb kihívása a koronavírus-járvány második hulláma és az influenzaszezon egybeesése. Elvben úgy lenne logikus, ha a koronavírus-fertőzés megelőzésére ajánlott maszkviselés, kézmosás és távolságtartás valamilyen szinten védelmet nyújtana az influenza ellen is? Vajon így van ez?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Influenza 01

Fotó: Pixabay.com

Először is, szögezzük le: a hivatalos ajánlások szerint az influenza megelőzésének nem a maszk a módja, hanem a védőoltás. Szerencsére ez ellen a betegség ellen létezik oltás, ezt mindenképpen érdemes beadatni. Persze emellett mindkét betegségre érvényes, hogy kerülni kell a beteg emberekkel való találkozást, gyakran kezet kell mosni meleg vízzel és szappannal, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor kézfertőtlenítőt kell használni. Az is hasznos lehet, ha kerüljük az arcunk, a szemünk, a szánk, az orrunk érintését.

Emellett persze a maszkviselés sem közömbös az influenza szempontjából. A jelenlegi helyzetben a legtöbb zárt térben úgyis kötelező, és az mindenképp tény, hogy segít megelőzni a cseppfertőzéssel terjedő vírusok szétszóródását. Ezek között pedig nem csak a koronavírus van ott, hanem az influenzavírus is. Persze azt tudjuk, hogy a maszk nem jelent 100 százalékos védelmet, de csökkentheti a köhögéskor, tüsszentéskor a légtérbe jutó vírusok számár. Ez pedig, ha elegen hordják a védőeszközt, elég lehet a terjedés lassításához.

Influenza 02

Fotó: Pixabay.com

Egy korábbi, még a Covid előtti időből származó, így kifejezetten az influenzára kihegyezett kutatás, amelyben a tudósok 17 korábbi vizsgálat eredményét tekintették át, arra az eredményre jutott, hogy a maszk önmagában nem, de más védekezési előírásokkal, például a rendszeres kézmosással, kézfertőtlenítéssel együtt képes volt enyhíteni az influenza terjedését. Azt is kutatások igazolják, hogy az influenza esetében is kevesebb kilélegzett, vírust tartalmazó aeroszol kerül a levegőbe, ha az emberek maszkot viselnek.

Vagyis a legjobb még mindig az, ha a maszkviselést a megelőzési csomag részeként kezeljük: kezet mosunk, távolságot tartunk, maszkot viselünk, és élünk az influenza elleni védőoltás adta lehetőséggel.

Az influenza esetében a maszkra ugyanaz érvényes, mint a koronavírus megelőzésénél. A legjobbak a sebészi maszkok, míg a textilmaszknak legalább három rétegűnek kell lennie ahhoz, hogy hatékony legyen. A nagyon rugalmas anyagból készült maszkok semmit nem érnek, hiszen nem szűrik ki a levegőben levő aeroszolokat.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?