MEDICINA

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.02.

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

Hétvégén megint jön a sokak által gyűlölt tavaszi óraátállítás, ami után hetekig kimerültebb, nyűgösebb az ember, és a pokolra kívánja az egészet. De miért borít ki mindenkit ennyire az az egy órácska? Ennek jártunk utána.

A nyári időszámításra átállást szinte mindenki utálja, hiszen ilyenkor egy órával kevesebbet alhatunk, és sokan úgy vélik, emiatt vagyunk utána hetekig kimerültek. Azonban ennél jóval összetettebb az állandó fáradtság oka, az óraátállítás ugyanis alapjaiban rengeti meg az alvási ciklusunkat, és az agyunk keményen dolgozik azért, hogy a szervezet végre átálljon, mondta a Psychology Today magazinnak Dr. Richard E. Cytowic pszichológus.

Young,Woman,Pressing,Snooze,Button,On,Early,Morning,Digital,Alarm
Nem csak az egy órával kevesebb alvás készít ki az óraátállításkor. - Fotó: Elena Elisseeva /  Shutterstock

Megborul a biológiai óránk

„Az agyunk belső órája az alvás-ébrenlét ciklusunkat a napos órák száma szerint szabályozza, és az óraátállítástól teljesen összezavarodik. A standard vagy téli időszámítás áll a legközelebb a természetes cirkadián ritmusunkhoz, és az egy órás időeltolódáshoz tavasszal nehezen alkalmazkodik” - mondta a magazinnak Dr. Richard E. Cytowic. „Vegyük a jetlag esetét, aminek hátterében az áll, hogy a cirkadián ritmusunknak alkalmazkodnia kell az időzónák változásához. Körülbelül két napra van szüksége a szervezetünk belső órájának ahhoz, hogy a helyi időhöz és a napos órák számához alkalmazkodjon az úticélunkon. Ezzel szemben az óraátállításkor a fény-sötétség ciklusa nem változik, csak a fizikai óraidő, így teljesen talán soha nem alkalmazkodik hozzá a szervezetünk” – tette hozzá a doktor.

Többet árt, mint gondolnánk

A standard idő van a leginkább szinkronban a belső óránkkal, hiszen bárhol is járunk, pontosan délben van a fejünk felett a Nap. Óraátállításkor gyakorlatilag egy másik időzónába kényszerítjük a szervezetünket, és olyasmiket csinálunk, amiknek a normál ciklus szerint máskor lenne az ideje. Emiatt akár napi 19 percet is veszíthetünk az éjszakai alvásidőnkből, és ez minden éjszaka így van egészen a téli időszámításig. Ez pedig több tanulmány szerint is olyan súlyos következményeket vonhat maga után, mint a gyakoribb balesetek, fizikai sérülések előfordulása, autóbalesetek, szívrohamok, sztrók és depresszió. Kutatások szerint az óraátállítás után 24 százalékkal növekszik a szívroham kockázata. 

Csökkenthetők a negatív hatások?

Akit minden évben nagyon megvisel az óraátállítás, annak érdemes néhány praktikát bevetnie, hogy könnyebb legyen az átállás. Az egyik, hogy ne egyszerre állítsd előre az időt, hanem kétszer fél órát, vagy naponta negyed órát, akár egy-egy nap szünetet beiktatva. Az is fontos, hogy az óraátállítás után csökkentsd a szervezeted fizikai és szellemi terhelését, ne végez nehéz munkákat, kerüld a stresszt, és ne egyél nehéz ételeket – ezt idén nehéz lesz betartani, hiszen húsvétkor állítjuk át az órát. Felkészülhetsz vitaminokkal is, pár nappal az átállás előtt kezdj szedni C-vitamint, magnéziumot, kalciumot, és az alvás szempontjából fontos cinket és szelént. Ilyenkor ugyanis a tavaszi fáradtság miatt a szervezet egyébként is le van gyengülve a vitaminraktárak kiürülés

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Sokkoló: alkoholista lett Anne Hathaway

origo.hu

Király Viktor ezzel a módszerrel fogyott 16 kilót

borsonline.hu

Itt van Tóth Andi utódja: Ő lehet Marics Peti új barátnője

mandiner.hu

Ne szórakozz a fradistákkal, főleg ha a Ferencváros polgármestere vagy: szanaszét verték Baranyi új polgárpukkasztó szobrát

ripost.hu

Áll a bál: Kiakadtak a kommentelők a Házasság első látásra fináléján

magyarnemzet.hu

Itt a teljes jegyzőkönyv, így fenyegette Magyar Péter a feleségét

origo.hu

Különleges vallomást tett Tóth Gabi

astronet.hu

A Vénusz a Bikába lép, a Mars a Kosba: ez a nagy egymásra találások ideje

ripost.hu

Itt a vége: 10 év után válik a népszerű zenész és felesége

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Nagyon élénk álmaid vannak mostanában? A szakértő megválaszolta, hogy miért

MEDICINA

Fantasztikus gyógyereje van a pitypang virágának, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass