MEDICINA

Elképesztő felfedezés a szódabikarbónáról, a tudósok is meghökkentek

A szódabikarbóna rákgyógyításban betöltött szerepéről több hír is felröppent az elmúlt években, ám ezek rendre hamisnak bizonyultak. Most azonban egy kutatás hasonló következtetésre jutott - persze ezekkel az eredményekkel is érdemes óvatosan bánni.
  • Szerző: Ripost

A brit Ludwig Institute for Cancer Research kutatói dr. Chi Van Dang vezetésével egy vizsgálat során arra a következtetésre jutottak, hogy a szódabikarbónás víz fogyasztása a tumor belsejében levő, nehezen hozzáférhető sejteket elérhetőbbé teszi a kemoterápiás gyógyszerek számára.

Ez azért fontos, mert egy nagyobb méretű tumor belsejében levő daganatos sejtekhez eddig nehezen jutottak hozzá a gyógyszerek, mivel ezeknek a sejteknek a vér- és oxigénellátását maga a tumor blokkolja. A sejtek így az úgynevezett hipoxia állapotába kerülnek, és a PH-értékük az alacsonyabb, savas tartományba kerül. A sejtekből alvó sejtek lesznek, amelyek hordozzák annak a kockázatát, hogy a tumor egyszer visszatér. A szódabikarbóna viszont aktiválja ezeket a sejteket, így a gyógyszer elpusztíthatja azokat, mégpedig úgy, hogy lúgos kémhatása folytán csökkenti a sejtek savasságát.

A Cell elnevezésű szakmai folyóiratban publikált tanulmány szerint amikor a daganatot vizsgálják, annak egyes részein nincs oxigén-aktivitás. A szódabikarbóna hatására viszont az egész tumor aktívvá válik. A kutatócsoport egyelőre egerek mell- és vastagbélrákját vizsgálta ebből a szemszögből, vagyis arra nincs bizonyíték, hogy az eljárás embereken is működne.

A tanulmány egyik társszerzője, dr. Robert Gillies, a H. Lee Moffin Cancer Center munkatársa arra is felhívja a figyelmet, hogy a jelenség mögött álló folyamat egyelőre ismeretlen, arról pedig szó sincsen, hogy a szódabikarbóna önmagában gyógyítaná a rákot. Vagyis a daganatok hagyományos orvosi kezelését nem lehet elhagyni, a népi gyógymódokkal próbálkozni ilyen esetben életveszélyes, senki ne próbálja szódabikarbónával meggyógyítani a betegségét. Az új felfedezés igazolására is további vizsgálatokra van szükség, azt egyelőre nem lehet embereken is működő gyógymódnak tekinteni.

Forrás: Daily Mail

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?