MEDICINA

Lecsap a hidegfront: nem várt veszélyekre figyelmeztet a szakember

Minden porcikánk megérezheti a következő napok változásait.
  • Szerző: Ripost

Komoly veszélyekkel fenyegethet a hirtelen frontváltozás. A poszt-covidosokat és a terhes anyák napjait is megkeserítheti a következő napok időjárása dr. Pintér Ferenc meteogyógyász szerint. A szakember a -nak elmonda: még meg sem érkezett, ám az erősen frontérzékenyek már a front előtt is, és akár 3 napra elhúzódóan tapasztalhatják a hidegfront hatásait. A következő napok durván megterhelőek lesznek a frontérzékenyeknek és a terhes anyáknak is, sőt a szélsőséges időjárás az utakon is növelheti a balesetveszélyt.

„Mindenkinek a szervezetét megterheli a következő napok időjárása. A terhes anyáknál megnő a kockázata a koraszülésnek, az autósoknál pedig az időjárás-változásból fakadó alváshiány okozta lassabb reflexek fokozhatják is a balesetveszélyt” – nyilatkozta lapunknak Pintér Ferenc.

Brutális csapást mérhet a szeszélyes időjárás az emberekre

Dr. Pintér Ferenc meteogyógyász (Fotó: meteoklinika.hu)

Egyénfüggőek a tünetek

Korábban írtunk róla, hogy a poszt-covidosokat is komolyan sújtja a frontváltozás. A tünetek a frontérzékenyeknél egyénfüggőek, az erős hidegfronti hatások a keringési- és légzési zavarban szenvedőket jelentősen megterhelik, de ízületi problémák, migrén és alvásproblémák is jelentkezhetnek. A meteogyógyász szerint a helyzetet rontja, hogy a tünetek akár 3 napig is elhúzódhatnak. Hozzátette: hiába vonul el péntektől a hidegfront, a hirtelen felmelegedés duplán megnehezíti a hőváltozásra érzékenyeket mindennapjait.

A frontérzékenység tüneteit is mindenki másképp tapasztalja meg. Van, akinél a front előtt, alatt vagy utána, egyeseknél mindvégig jelentkeznek a tünetek

– mondja a szakember.

Az időjárás nem lesz kegyes hozzánk a következő napokban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint keddtől csütörtökig erősen felhős, és szeles időjárásra kell számítani. Országos, ismétlődő eső valószínű, kiadós mennyiségű csapadék várható. A hőmérséklet helyenként 3 és 14 Celsius fok között mozog majd a nappali órákban, éjszaka pedig akár 0 és 6 fok várható.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?