MEDICINA

Itt terjed most legjobban a koronavírus

Vajon melyek azok a helyzetek, amelyekben a szokottnál is jobban kell vigyázni? Hol terjed mostanában a leggyorsabban a vírus?

Amerikai kontaktkutatások tárták fel azokat a helyzeteket, amelyek különösen veszélyesek a koronavírus terjedése szempontjából. Az alapszabály még mindig az, hogy a vírus ott tud intenzíven terjedni, ahol sok ember zsúfolódik össze zárt térben, hosszabb időre, különösen, ha nem viselnek maszkot. Érdemes, amennyire lehet, kerülni az ilyen potenciálisan szuperterjesztő szituációkat, vagy legalábbis megtenni a megfelelő óvintézkedéseket. Lássuk, melyek a legveszélyesebbek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Covid 01

Fotó: Pixabay.com

Otthon

A saját otthonunkból nyilvánvalóan nem tudunk kivonulni, de érdemes nagyon körültekintőnek lenni, ha koronavírus-fertőzött van a háznál. Az adatok szerint a fertőzöttel egy háztartásban élőknek 18 százalék esélyük van elkapni a vírust. Épp ezért jó, ha a fertőzött, amennyire csak lehet, elszigeteli magát a családtagoktól, a közös helyiségekben maszkot visel, a fürdőszobát, a vécét használat után gondosan fertőtleníti, a ruháit és edényeit pedig külön mossák. Nagyon fontos a használati tárgyak rendszeres fertőtlenítése, a gyakori kézmosás és az alapos szellőztetés is.

Összejövetelek

Sajnos a kis létszámú családi összejövetelek is könnyen szuperterjesztővé válhatnak, egy másik család meglátogatása során is el lehet kapni a vírust.

Egyházi szertartások

Több amerikai államban is jelentettek olyan eseteket, amikor a betegek vallási szertartásokon kapták el a vírust. Itt a tömeg mellett az éneklés is fokozza a veszélyt Minél zsúfoltabb a szertartás, annál nagyobb a kockázat, különösen, ha a hívők nem viselnek maszkot.

Covid 02

Fotó: Pixabay.com

Munkahelyek

Az amerikai kontaktkutatók szerint minden hatodik ember ki van téve a koronavírusnak a munkahelyén. A tünetmentes fertőzöttek jelentik a legnagyobb veszélyt, de sajnos az is előfordul, hogy valaki betegen is bemegy dolgozni. A legveszélyesebbek a gyárak és raktárak, ahol a zajban sokszor kiabálni kell egymással, de az irodák sem veszélytelenek. Néha elég egy irodában ülni egy fertőzöttel.

Üzletek és áruházak

Az ünnepek előtt ezeken a helyeken a szokásosnál is nagyobb a zsúfoltság, és sajnos nem is mindenki viseli helyesen a maszkot. A legnagyobb veszélyben persze az eladók vannak, akik rengeteg vevővel találkoznak, de a vevők számára sem veszélytelen a vásárlás. Épp ezért érdemes, amit csak lehet, a netről megrendelni, és minél kevesebbet tartózkodni a különféle üzletekben.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?