MEDICINA

Kitálaltak az orvosok: okozhat-e meddőséget a Covid-vakcina

Az oltásellenesek egyik előszeretettel hangoztatott érve, hogy a vakcinák, különösen a Covid elleni oltás meddőséget okoz. De vajon mindez teljes sületlenség, vagy lehet benne igazság?

A virológusok és más orvosok minden fórumon igyekeznek leszögezni: ilyesmit csak az álhírek állítanak. Senki ne utasítsa el azért az oltást, mert a termékenységét félti tőle. Semmilyen tudományos bizonyíték nem utal rá, hogy a Covid-vakcina bármilyen mértékben is befolyásolná a nők termékenységét.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Covid oltás 01

Fotó: Pixabay.com

A jelenleg az EU-ban engedélyezett Pfizer- és Moderna vakcinák az mRNS technológiát használják: ez lényegében azt jelenti, hogy az oltás „bemutatja” a szervezetnek, főként az immunrendszernek a koronavírus felületi fehérjéit, azt a bizonyos „tüskefehérjét”, amely a vírusnak az emberi sejtekhez való kapcsolódását segíti. Ez immunválaszt vált ki, a szervezet antitesteket kezd termelni a koronavírus ellen, amelyek elpusztítják a tüskefehérjét, de az antitestek segítségével az immunrendszer a későbbiekben is képes lesz védekezni a koronavírus ellen.

Az emberi sejtek DNS-ét viszont nem tudja megváltoztatni a vakcina, akármit is mondjanak az álhírterjesztők. A vakcina termékenységet befolyásoló hatásáról szóló híresztelések azon állítása sem igaz, amely szerint a vakcina tartalmazná a syncytin-1 nevű fehérjét, amelynek funkciója a méhlepény megfelelő működésének biztosítása. A koronavírus tüskefehérjéje a kutatók szerint még csak nem is hasonlít a syncytin-1-re. A vakcinának semmi köze a várandóssághoz.

Covid oltás

Fotó: Pixabay.com

A vakcinák klinikai tesztjeiben olyan nők is részt vettek, akik még a teszt során vagy nem sokkal később várandósak lettek. A Moderna vakcina tesztelése során 13, a Pfizer vakcina tesztjei során 23 nő esett teherbe, A Pfizer tesztsorozatában résztvevők közül egyetlen nő vesztette el a terhességét, és ő is abban a csoportban volt, amelyiknek a tagjai nem az oltást, csupán placebót kaptak. Vagyis semmilyen bizonyíték nem támasztja alá azt a feltevést, hogy a vakcina bármilyen módon is hatna a termékenységre, vagy akár a várandósságra. Az, hogy a várandós hölgyeket egyelőre nem oltják, csak elővigyázatosságnak tekinthető, mivel egyelőre ezen a csoporton még nem tesztelték széles körben a vakcinákat.

És ezeket olvastad már?