MEDICINA

Koronavírus: cseppet sem megnyugtató, ami a szülészeten történt

A járvány kitörése óta fontos kérdés, hogy vajon a babák elkaphatják-e a koronavírus-fertőzést az anyaméhben. Egy most született amerikai kisbaba esete közelebb vitte az orvosokat ennek megválaszolásához, ám az eredmény meglehetősen nyugtalanító.

Amerikai orvosok szerint valószínű, hogy a koronavírus-fertőzést méhen belül is el lehet kapni. Erre egy nemrég született texasi kislány esete vezette rá őket, akinek születése után 24 órával pozitív lett a koronavírus-tesztje. A baba édesanyja koronavírus-fertőzöttként szült, így a babát megszületése után azonnal az újszülött-intenzív osztályra szállították, és tesztelték a vírusra. A kicsi jellegzetes koronavírusos tüneteket mutatott, légzési nehézségei voltak, és lázas is volt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Amikor az orvosok megvizsgálták a méhlepényt, abban gyulladást, és a koronavírus nyomait találták meg. Ez viszont szerintük azt bizonyítja, hogy a baba a méhen belül, és nem születése után kapta el a vírusfertőzést. Nem sokkal korábban olasz kutatók is bizonyítékot találtak a vírus méhen belüli fertőzőképességére, mivel a köldökzsinórvérből és a méhlepényből is kimutatták a kórokozót.

Kisbaba 01

Fotó: Pixabay.com

Eddig semmi sem volt biztos azzal kapcsolatban, hogy a vírus képes-e az anyaméhben is fertőzni. A kutatók annyit tudtak biztosan, hogy ez nem zárható ki, hiszen több újszülöttnél is kimutatták a fertőzést. Az első kínai kutatások is erre utaltak, bár a tudósok azt is megjegyezték, hogy nagyon nehéz azonosítani, hogy vajon az újszülött még a születése előtt, vagy a születés utáni percekben fertőződött-e meg a vírussal. Ráadásul nagyon sok baba nem fertőződik meg, annak ellenére, hogy édesanyja vírusfertőzöttként szül.

A texasi kisbaba 34 hétre született, és az ő esete az első világosnak látszó bizonyíték arra, hogy a vírus az anyaméhen belül is fertőz. Az egyelőre kérdéses, hogy a koraszülés oka is a vírusfertőzés volt-e. Az édesanya terhességi cukorbetegsége miatt a baba nagyobb volt a koránál, és elsőre egészségesnek tűnt, koraszülöttsége miatt azonban az újszülött-intenzív osztályra szállították. Mivel azonban az orvosok tisztában voltak vele, hogy az édesanya fertőzöttsége miatt ki volt téve a vírusnak, majd pedig egy nappal a születése után a vírusfertőzés tünetei is jelentkeztek rajta, enyhe légzési nehézségei támadtak, és láza is volt, elvégezték rajta a tesztet.

Kisbaba 02

Fotó: Pixabay.com

Az orvosok kizárták, hogy a légzési nehézségek a koraszülöttség miatt léptek volna fel, hiszen azok csak a születés után 24 órával jelentkeztek. A baba koronavírus- tesztje pozitív lett, és néhány napig légzéstámogatásra szorult, de szerencsére lélegeztető gépre nem volt szüksége. A tesztje 14 napig maradt pozitív, majd a baba születése után az édesanyát és a kicsit is jó egészségi állapotban engedték ki a kórházból. Szerencsére mindketten jól vannak.

Az a tény, hogy az orvosok a méhlepény elemzésénél abban a koronavírus fehérjéit is megtalálták, erősen arra utal, hogy a kisbaba még méhen belül elkapta a fertőzést, és a vírus nem a születése után fertőzte meg. A kutatók persze óvatosan bánnak a kategorikus kijelentésekkel, de a várandós anyukákat arra intik, hogy igyekezzenek távolságtartással, maszkviseléssel és minél gyakoribb kézmosással megóvni magukat a fertőzéstől.

Olasz orvosok 31 koronavírus-fertőzött nőt vizsgáltak, akik március-áprilisban adtak életet babáiknak. A 31 esetből két babánál lett pozitív a koronavírus-teszt. A kutatók viszont több ízben is megtalálták a koronavírus nyomait a köldökzsinórvérben, a méhlepényben, sőt, egy esetben az anyatejben is. Egy koronavírussal fertőzött újszülött esetében pedig arra utalnak az eredmények, hogy a kicsi már fertőzötten született, és nem a méhen kívül fertőződött meg. Ugyanakkor arra is vannak bizonyítékok, hogy a méhlepényben jelen levő vírus nem minden esetben fertőzőképes. Ez lehet az oka annak, hogy a koronavírus-fertőzött anyák újszülöttjei nem minden esetben fertőződnek meg, sokszor nem kapják el a vírust.

Kisbaba 03

Fotó: Pixabay.com

Kínából is ellentmondásos kutatási eredmények érkeztek ezzel kapcsolatban: az ottani vizsgálatokban pozitívnak bizonyult újszülöttek általában napokkal, sőt, akár két héttel születésük után mutattak tüneteket, így bár nem kizárható a méhen belüli fertőződés, az is lehet, hogy a születésük utáni percekben kapták el a vírust. A szülészeteken ugyanakkor minden lehetőt elkövettek a betegség terjedésének megakadályozásáért.

A jelenlegi eredmények arra utalnak, hogy bár a méhen belüli fertőződés nem zárható ki, ez az eset meglehetősen ritka.Egyelőre arra sincs megdönthetetlen bizonyíték, hogy a koronavírus-fertőzés növeli-e, és ha igen, milyen mértékben növeli a vetélés és a koraszülés kockázatát. Kérdés, hogy a koronavírus fertőzött anyák idő előtt született gyermekei esetében a koraszülést a vírus vagy más tényező okozta-e.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?