MEDICINA

Koronavírus: Ez derült ki a szemüvegesekről

Mióta kitört a járvány, egyre több adatot tudnak meg a szakértők vírusról. Most a szemüveget viselőkkel kapcsolatban jöttek rá olyasmire, amire eddig senki nem gondolt.
  • Szerző:

Már álmából felébresztve is tudja mindenki, hogy a maszkviselés lassítja a koronavírus-járvány terjedését; ami a szemüvegeseknek igen kellemetlen, hiszen a lencsék folyton bepárásodnak tőle. Egy kínai kutatócsoport most egészen más szemszögből vizsgálta a szemüvegesek és a koronavírus kapcsolatát: arra voltak kíváncsiak, vajon védenek-e a lencsék a fertőzéstől.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay.com

A kutatás során 276 beteget vizsgáltak a Suizhou-i kórházban: januártól márciusig vezettek statisztikát arról, hány fertőzött volt tartós szemüvegviselő. Kiderült, hogy a kórházba került betegek közül kevesebb, min 5.8 százalék. Az adat amiatt különösen figyelemreméltó, hogy ennél sokkal magasabb a szemüvegesek aránya a helyi lakosság körében: 31.5 százalék. Emiatt a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a lencsék megvédik a használójukat a fertőzéstől.

Fotó: Pixabay.com

A koronavírus ugyanis cseppfertőzéssel terjed, és a szájon, orron, valamint a szemen keresztül juthat be az emberi szervezetbe. A rövidlátók általában egész nap szemüveget viselnek, ami plusz védelmet jelenthet, állítják a kutatók. És nem csupán azért, mert a lencsék felfogják a vírust hordozó mikroszkopikus cseppeket, de azért is, mert a szemüveg miatt nem nyúlnak olyan gyakran a szemükhöz. Azonban a brit nemzeti egészségügyi szolgálat egy orvosa, dr. Amir Khan szerint óvatosan kell kezelni a kínai adatokat, hiszen csak egy szűk mintáról, vagyis pár száz emberről van szó a kutatásban. Hozzátette azonban, hogy elméletileg lehetséges, hogy védettebbek a szemüvegesek, de ennek bizonyításához további kutatásokra lenne szükség.

Forrás: Huffpost

És ezeket olvastad már?