Létrehozva: 2020.09.16.

Mi lesz a fürdőszobával, ha koronavírus-fertőzött van a családban?

Az világos, hogy a koronavírus-fertőzötteket házi karanténra kötelezik, de mit tehetsz, ha együtt élsz a beteggel? Hogyan kerülhető el családon belül a fertőzés, és mi lesz a közösen használt fürdőszobával?

Ha valamelyik családtagodnál koronavírus-fertőzést állapítanak meg, érdemes otthon is törekedni a lehető legszigorúbb elkülönítésre. Az, hogy ez mennyire megvalósítható, persze attól is függ, mekkora a lakás, nem utolsó sorban pedig attól is, ki lett beteg a családban. Egy tünetmentes vagy enyhe tüneteket mutató felnőtt könnyebben elkülöníthető, mint egy kisgyerek, vagy egy nagyobb gondoskodásra szoruló idősebb családtag.

Fotó: Pixabay.com

A beteg lehetőleg legyen egyedül egy szobában, a családtagjai az ételt is csak adják be neki, de ne menjenek be, ne tartózkodjanak vele egy légtérben. A szobát gyakran szellőztessétek, és ha a beteg képes rá, minél gyakrabban fertőtlenítsen, takarítson. A szobájából minél ritkábban jöjjön ki, és ilyenkor otthon is viseljen maszkot.

A legkényesebb pont a fürdőszoba, hiszen a nedves közeg még jobban kedvez a vírus terjedésének. Ha több fürdőszoba is van a házban, jó megoldás, ha az egyiket csak a beteg használja. Ha csak egyet használ a család minden tagja, akkor a beteg legyen az utolsó a fürdésnél, vagy fürödjön más napszakban, mint a többi családtag, és minden esetben fertőtlenítse a fürdőszobát, de még a kapcsolókat, kilincseket is maga után. A fertőzöttnek a vécét is minden használat után fertőtlenítenie kell.

Fotó: Pixabay.com

A fürdőszobában ne legyenek nyitott polcon a fogkefék és a fogmosó poharak. Mivel a vírus cseppfertőzéssel terjed, a legjobb, ha ezeket szigorúan elzárjuk. A fertőzöttnek legyen külön fogkrémje, szappanja, tusfürdője, ezeket szintén érdemes elkülönítve tárolni. A saját törölközőnket ne a fürdőszobában szárítsuk meg, hanem a lakásnak egy olyan helyiségében, ahol a beteg lehetőleg minél kevesebbet tartózkodik. A tiszta törölközőket most szintén ne a fürdőszobai szekrényben tároljuk, pakoljuk át a lakás egy másik részére. Minél kevesebb dolgot tartsunk szabadon a fürdőszoba polcain, a kád szélén, hiszen ezek mind potenciális fertőzésforrássá válhatnak.

Az pedig magától értetődő, hogy a fertőzött ruhái törölközői szintén legyenek elkülönítve. A szennyest ne dobja be egyszerűen a család által használt szennyesládába, hanem gyűjtse külön zsákban. Külön is kell mosni a ruháit, magas hőfokon, és ha van szárítógép a családban, akkor a szárításuk is magas hőfokon történjen. A fertőzött által használt egyszer használatos dolgokat, például a papír zsebkendőjét, a szalvétáját, vagy az arctisztításhoz használt vattapamacsait, szintén külön szemeteszsákban kell gyűjteni. Ezt a zsákot kidobás előtt tedd be egy másik zsákba, zárd le az egészet, és így dobd a ház szemétgyűjtőjébe. Természetesen utána alaposan moss kezet, és fertőtlenítő készítménnyel is fertőtlenítsd a kezedet.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hazakerülhet Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everestről

origo.hu

Fegyverekkel árasztja el Amerika Ukrajnát - küszöbön a világháború

borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

mandiner.hu

Az Egyesült Államok nagyon-nagyon aggódik Magyarország miatt

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

mandiner.hu

Csak Szlovákia maradt Magyarország mellett – fontos szövetséges fordított hátat

origo.hu

Kórházba került Zámbó Krisztián

astronet.hu

Ennek a 4 csillajegynek beteljesülést hoz a Skorpió telihold

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

MEDICINA

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet