MEDICINA

Vigyázz a grillezéssel, mert beteg is lehetsz tőle!

A grillezés nemcsak remek program, hanem egészséges is: a roston sült húsra, a friss salátákra, a grillezett zöldségekre táplálkozási szempontból sem lehet rosszat mondani. Vagy mégis? Van néhány alapszabály, amit muszáj ilyenkor betartani, mert különben csúnya betegség lehet a vége!
  • Szerző: Ripost

Nem mindegy, mi ég!

A legjobb, ha faszénnel tüzelsz, ez adja a legjobb aromát az ételeknek. Ne légy türelmetlen, és kerüld a különféle gyújtós folyadékokat: a belőlük felszabaduló gőzök ugyanis jobb, ha nem szívódnak bele az ételbe. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy láng helyett csak izzó faszén legyen a húsok alatt.

Ügyelj a frissességre!

A friss alapanyagok ne álljanak sokat a melegben, nehogy megromoljanak, és csúnya ételmérgezés legyen a grillparti vége. Először a grillsütőt készítsd elő, és csak amikor már javában izzik a parázs, akkor vedd ki a hűtőből a nyers húsokat, a halat, a tejtermékkel, például joghurttal készült önteteket. A nyers húst gondosan különítsd el a saláta alapanyagitól, és ne is nyúlj ugyanazokkal az eszközökkel hozzájuk. Azokat az evőeszközöket és tányérokat, amelyek hozzáértek a nyers húshoz, lehetőleg minél előbb és minél alaposabban mosd el! Ami már kint van a szabadban, azt mindenképpen takard le, nehogy a rovarok beszennyezzék! Olyan finomságot ne tálalj a melegben, amit nyersen kell fogyasztani – a nyers tojással készült tiramisu például nem grillpartikra való.

Ne süsd túl!

A húsok esetén érdemes arra figyelni, hogy középen is megfelelően átsüljenek. A legjobb, ha vékonyra klopfolod a húst, mielőtt a pácba tennéd, így a fűszerek is jobban átjárják. Ám ahogyan alul-, úgy túlsütni sem érdemes, hiszen a magas hőmérsékleten sütött, és különösen a szenes darabokban rákkeltő anyagok szabadulhatnak fel. Ha kicsit megégett a hús, vágd le róla az égett részeket, és csak azután fogyaszd el! Használj grilltálcát, vagy alufóliát, mert a parázsra lecsepegő olaj szintén rákkeltő vegyületeket szabadíthat fel.

Vigyázz a tűzzel!
A grilltálca már csak azért is hasznos, mert így nem tud lángra kapni a parázs közé csepegő olaj. A tűzzel egyébként is érdemes vigyázni, mindig legyen kéznél egy flakon víz, ha netán valami mégis lángolni kezdene. Azt is várd meg, amíg a grillezés végén teljesen elalszik a parázs, majd locsold le vízzel, hogy valóban teljesen elaludjon. Jó, ha azt is megvárod, amíg kihűl, mielőtt a kukába dobod az égésterméket. Azt talán mondani sem kell, hogy a tűz felügyeletét olyasvalaki vállalja magára, aki nem szereti az alkoholt!

És ezeket olvastad már?