MEDICINA

Vigyázz: veszélyes betegségeket hordozhatnak az elszaporodott szúnyogok!

Nem csak kellemetlen viszketés lehet egy csípés eredménye.
  • Szerző: Ripost

Idén nem csak rengeteg szúnyoggal találkozhatunk az elmúlt hetekben, hanem a megszokottnál jóval nagyobb és kellemetlenebb csípéseiket is megszenvedjük. De nem a viszketés az egyetlen, amivel számolnunk kell.

Az ÁNTSZ tájékoztatója szerint ugyanis sajnos súlyosabb következménye is lehet egy szúnyoggal való találkozásnak.

A szúnyogok egy része betegséget terjeszt, és nem mindegy az sem, hogy az adott példány honnan érkezik. A csípéskor az állat nyála bejut az emberi szervezetbe, ha pedig kórokozót is tartalmaz, akkor az szintén a véráramba kerül.

Mutatjuk, milyen betegségekre számíthatunk valójában... LAPOZZ!A hazánkban előforduló szúnyogok által terjesztett betegségek közül a legfontosabb a nyugat-nílusi láz, ritkább és nem számottevő esetben az usutu vírus.

Mielőtt nagyon megijednénk, azért fontos tudni, hogy egy ilyen betegség elkapásához sok dolognak kell teljesülnie. Egyrészt a szúnyognak fertőzöttnek kell lennie és nyálában hordoznia kell a kórokozót, másrészt a kórokozót fertőzőképes állapotban kell a szervezetbe juttatnia, ezen felül pedig a megcsípett embernek fogékonynak kell lennie a fertőzésre.

Pánikra tehát nincsen okunk, némi körültekintésre viszont igen!

A nílusi láz esetén 1-2 hét lappangási idő után influenzára emlékeztető tünetek jelentkezhetnek, ezek pedig többnyire maguktól el is múlnak néhány nap alatt. Usutu vírus esetén szintén hasonlóak a tünetek, itt szövődménnyel sem kell szerencsére kalkulálnunk, magától pedig el is múlik a baj 1-2 hét alatt.

Ugyanakkor egy nyaralás vagy akár csak az átlagos mindennapok során sem szeretne senki még csak lázat, fejfájást vagy hidegrázást tapasztalni, ezért a legjobb, ha védekezni próbálunk a csípések ellen szúnyogháló felszerelésével, riasztók használatával, illetve minden olyan otthoni vízgyűjtő vagy víztároló megszüntetésével vagy gyakori cserélésével, amely alkalmas lehet a szúnyogok szaporodására.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?