MEDICINA

WHO-riadó: Kifogy a világ a hatékony antibiotikumokból

A meglévők már nem annyira hatékonyak, mint a bevezetésük idején, és az emberek szervezete már nem képes ellenállni a kórokozóknak. Ezért vadonatúj antibiotikumok kellenének, mégpedig minél gyorsabban.
  • Szerző: SZM

Az emberiségnek sürgősen új antibiotikumokra van szüksége
állapította meg új tanulmányában az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A régebben használt gyógyszerekkel szemben ugyanis a fertőzések többsége ma már ellenállónak bizonyul. Ráadásul a jelenleg klinikailag alkalmazott gyógyszerek többsége nem más, mint a meglévő antibiotikumok módosítása, és "csak rövid távú megoldásra
alkalmasak" - áll a tanulmányban.

Sürgősen komolyabb befektetésre van szükséges az antibiotikum-rezisztens fertőzések, például a tuberkulózis kutatásához és fejlesztéséhez - mondta dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a szervezet főigazgatója.

Amíg ez nem történik meg, évente világszerte 250 ezer ember hal meg tuberkulózisban.

A tbc, vagy más néven tüdőgümőkór nemcsak a tüdőt érintheti, hanem megbetegítheti a gyomor-bélrendszert (például, ha fertőzött tej fogyasztásával kerül be a szervezetbe), a húgy- és ivarszerveket, a csontokat, a bőrt vagy akár a központi idegrendszert is, agyhártyagyulladást okozva.

Magyarországon a tbc a század elején népbetegségnek számított, el is nevezték “morbus hungaricusnak”. Ez a baktérium annak idején a fertőzéses elhalálozások egynegyedét okozta.

Ha nem javul a helyzet, "kénytelenek leszünk visszatérni egy olyan korba, amelyben az emberek egy közönséges fertőzéssel vagy egy kisebb műtéttel is kockáztatták az életüket" - jelentette ki a főigazgató.

Egy másik népbetegség, a tüdőgyulladás kezelésére kifejlesztett antibiotikumok esetében is az a veszély fenyegeti a betegeket, hogy a szervezetükben kialakul a rezisztencia – áll a tanulmányban.

A kiemelten rezisztens fertőzések kezelésére kifejlesztett 51 vadonatúj antibiotikum közül a WHO csak nyolc olyat talált, amelyeket valóban hatásosak.

"A gyógyszergyártóknak és a kutatóknak sürgősen olyan új antibiotikumok előállítására kell összpontosítaniuk az energiáikat, amelyek hatékonyan veszik fel a harcot a pár nap alatt halált okozó, jelenleg megállíthatatlan, súlyos fertőzésekkel szemben - mondta dr. Suzanne Hill, a WHO eredeti (esszenciális) gyógyszerkészítményekkel foglalkozó osztályának igazgatója.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A tökéletes kókusztekercs receptje
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?