Létrehozva: 2024.03.27.

Erre figyelj, ha sonkát veszel húsvétra

Nincs is annál nagyobb csalódás, mint amikor a drágán vett húsvéti sonka rossz ízű, esetleg teljesen szétfő, vagy rágós marad. Mutatjuk, hogyan tudod kiválasztani az üzletben a tökéletes darabot!

Sonka nélkül nincs húsvét, de nagyon nem mindegy, milyet választasz, hiszen sokszor hiába tűnik jónak az árusnál, óriási csalódás lesz a főzés után. Nemcsak a minőségre érdemes figyelni, de arra is, hogy milyen fajtát szeretnél venni, hiszen van, aki a hagyományos, füstöltre esküszik, másnak bejönnek a gyorspácoltak is. Sokszor még az ár sem garancia arra, hogy finom sonkát fogsz hazavinni; mutatjuk, mi mindenre kell figyelni az üzletben!

Variety,Of,Raw,Meat,And,Sausages,In,Butcher,Shop,On
A legtutibb, ha megbízható hentesnél veszed a sonkát. Fotó: Giorgio Rossi /  Shutterstock

Mi van a címkén?

Ha bevásárlóközpontban veszed a sonkát, nehéz eligazodni a sok fajta között, de érdemes megnézni a címkét, amin kötelezően rajta kell legyen, hogy milyen állatból készült a sonka, nyers vagy főtt-e, és az is, hogyan pácolták, füstölték. Ha az van írva a sonkára, hogy füstölt, az jelentheti azt is, hogy keményfával füstölték, de azt is, hogy füstaromát párologtattak a légtérbe. Az viszont biztos, hogy a „füstölt ízű” megjelölés azt jelenti, hogy valamilyen eljárással füstaromát juttattak a sonkába (például injektálással). Aki az igazi füstölt sonka ízt keresi, annak érdemes kerülnie a gyorspácolt vagy füstölt ízű sonkákat.

Az igazi ízekért irány a piac!

Ha idén szeretnél hagyományos füstölésű sonkát tenni az asztalra, a legjobb, ha a kedvenc hentesednél, vagy a piacon veszed meg, hiszen a nagyáruházakban nehéz a rengeteg gyorspácolt, vákuumcsomagolt termék között megtalálni a hagyományosan füstölt sonkát. Érdemes kézbe venni a sonkát, megnézni, hogy ne legyen túl kemény, beszáradt, és az is fontos, hogy ne engedjen levet. 

A gyorspácoltban kevesebb a hús

Finom húsvéti menüt lehet ezekből a sonkákból is varázsolni, és sokan választják a hagyományos füstölésű helyett ezeket, mert olcsóbbak. De csupán az ára miatt nem mindig érdemes ezt venni, ugyanis hiába olcsóbb, a hagyományos sonkában 1 kilónyi anyagban sokkal több a koncentrált hús, mint a gyorspácoltakban – ezek ugyanis többnyire vizesebbek, így lehet, hogy nem sokkal olcsóbb a végén, mint a hagyományos. Van, aki nemcsak az ár miatt dönt a gyorspácolt mellett, hanem azért is, mert sokkal hamarabb megfő; míg a hagyományos sonkát annyi órán át kell főzni, ahány kiló, ezeket a húskészítményeket sokkal rövidebb ideig, ezt általában a címkén jelzik is. Ha órákig főződ, akkor ehetetlenül szétfő, erre érdemes odafigyelni!

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meg sem mozdulhat Karácsony Gergely a Gyurcsány-házaspár nélkül, nyilvánosan elismerte - videó

origo.hu

Itt van Oroszország válasza az Amerikai segélyre

borsonline.hu

Elérkezett a pillanat, amire mindenki várt: óriási örömhírt jelentett be Krausz Gábor és Mikes Anna – fotó!

magyarnemzet.hu

Rossi remek állásajánlatott kapott – ezért mondott nemet

ripost.hu

Krausz Gábor Mikes Annával közösen jelentette be a nagy hírt, erre vártak a rajongók

mandiner.hu

„Munkás vagy ilyesmi nem szívesen lennék!” – videón a 12 éves Geszti Péter, ahogy a saját jövőjébe lát

origo.hu

Mikes Annát ölelgeti Krausz Gábor újabb képén, nagy hírt jelentett be

mindmegette.hu

Mindent kirántunk! 7 isteni rántott hús és zöldség

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk