Létrehozva: 2024.03.11.

Így készül a nagyi almás pitéje, ettől lesz igazán omlós a tészta

Ha egy finom sütire vágysz, készítsd almás pitét! Olcsó, hamar kész van, és mindenki szereti. Mutatunk egy trükköt, amitől tökéletes lesz a tésztája!

Mindenki nagyija készített almás pitét, sokaknak van gyerekkorából emléke arról, hogy várják, hogy kész legyen az illatos süti. Valahogy azonban ha az ember maga készíti, mégse lesz olyan tökéletes, és ez nemcsak a nosztalgia miatt van: hanem azért is, mert van egy hozzávaló, amit mi már nem, de nagyanyáink még rendszeresen használtak a süteményekbe. Ez pedig nem más, mint a disznózsír. Az ízén egyáltalán nem lehet érezni, de a tészta állagán igen, hiszen a zsírtól sokkal omlósabb lesz, mint margarinnal. Ha kipróbálod ezt a receptet, biztos, hogy hamar visszatérnek a gyerekkori emlékek a nagyi almás pitéjéről!

Homemade,Organic,Apple,Pie,Dessert,Ready,To,Eat
Az omlós almás pite titka a disznózsír. Fotó: Brent Hofacker /  Shutterstock

Hozzávalók

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg sertészsír
  • 12 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 1 csom. sütőpor
  • 2 ek tejföl

A töltelékhez:

  • 1,5 kg alma
  • 15 dkg cukor
  • 3 ek darált dió
  • 1 tk fahéj
  • 1 csom. vaníliás cukor

Elkészítés: 

  • Egy tálban keverd össze az átszitált liszttel a sütőport, add hozzá a zsírt, és morzsold el benne. Mehet bele a tojás, a cukor és a tejföl; utóbbit kis adagokban add hozzá, míg rugalmas nem lesz a tészta. 
  • Szedd a kigyúrt tésztát két részre, formázz kis cipókat, és tedd be őket a hűtőbe egy órára.
  • Közben az almákat hámozd meg, vágd kisebb kockákra, majd keverd össze a vaníliás cukorral, a kristálycukorral és a fahéjjal. 
  • Vedd ki a tésztákat a hűtőből, az egyik cipót lisztezett felületen nyújtsd akkorára, hogy elférjen a tepsiben vagy a sütőformában. Szórd rá a darált diót, majd egyenletesen oszlasd el rajta az almát. A cipó másik felét is nyújtsd ki, majd tedd az egésznek a tetejére. Szurkáld ki villával, hogy távozni tudjanak a gőzök, majd kend be a süti tetejét egy felvert tojássárgájával. 
  • Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd 40 percig.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyönyörű lányok a Magyarország szépén - nézzen képeket a válogatóról!

origo.hu

Kiderült, hogy Zelenszkij hogyan akar véget vetni a háborúnak

borsonline.hu

3 csillagjegy, akiknek május elejéig sosem látott karmikus szerencsében lesz része

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

ripost.hu

Folytatódik a felmelegedés vagy újra be kell gyújtani? - Ekkor ér véget a fűtési szezon

vg.hu

Balaton: öntik a piacra az északi parti ingatlanokat, egyre nagyobb a különbség az árakban

origo.hu

Hatalmas terhespocakkal pózol Lékai-Kiss Ramóna

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk