Létrehozva: 2020.02.01.

Kínai koronavírus: döbbenetes, milyen rémhírek terjednek!

Bár egyetlen haláleset sincs nemhogy Magyarországon, de Európában sem, szélsebesen terjednek a rémhírek a kínai koronavírusról: álhíroldalak és magánszemélyek is írogatnak hazugságokat és bődületes baromságokat, majd sok hiszékeny és ijedt ember meg is osztja őket…

„Egy 37 éves nő a mellkasához kapott és meghalt a Nyugatinál”, „Egy kínai meghalt a Keleti előtt”, „7 kínai és 3 magyar fertőzöttet szállítanak kórházba”, „Tudósok szerint 2020-ban világvége lesz” – ilyen címekkel ijesztgetik egymást az emberek az interneten. Sokan rosszindulatból vagy „poénból”, sokan pedig egyszerűen csak hiszékenységből.

Fotó: Getty Images

Életveszélyes álhír: „igyál fehérítőt!”

A legfélelmetesebb egy amerikai eredetű álhír: azt állítják, hogy az MMS nevű fehérítő ipari vegyszer fogyasztása megvéd a koronavírustól – ám ez az álhír nem csupán óriási baromság, de még életveszélyes is: a folyadék elfogyasztása hányást, súlyos hasmenést, életveszélyesen alacsony vérnyomást és májelégtelenséget okozhat.

Fotó: 123rf

relatedArticles]

 

Miskolcon halott utasokkal riogatnak

A borsodi megyeszékhelyen is rengeteg alaptalan álhírt terjesztenek. Az egyik pletyka szerint „Budapesten már tízen meghaltak a koronavírus következtében, de ezt eltitkolja a kormány”. Arról is többen tudni vélnek, hogy a kedden Ferihegyen landoló repülőgépen négy halott utas is volt. Sőt minden miskolcinak, aki ezt terjeszti, van is olyan ismerőse, aki a „saját szemével látta” a reptéren, ahogy a holttesteket zsákokban elszállítják…

Nem csak csevegős oldalakon, hanem szülői csoportokban, közösségekben is gyakran felbukkanak ezek a hírek, nem kis rémületet keltve. „Szülők, tanárok, általam nagyra becsült emberek osztják meg ezeket az álhíreket. Nagyon meglep, hogy ők is elhiszik ezt, ilyen könnyű megtéveszteni az embereket„ – panaszkodott egy budapesti anyuka.

 

Tarolnak az álhíroldalak a neten

Sokszor azért dőlnek be az emberek, mert sok kamu weboldal meglevő hírportál vagy tévé csatornát utánoz le, még a nevét is. Sok ilyen felturbózott hírnek a forrása a tv2-hirado.me vagy a hír-tv.com. Ezeknek semmi köze a TV2-höz és a Hír Tv-hez, de a gyanútlan emberek azonosítják velük.

 

A rémhírterjesztés büntetendő

Rengeteg a rémhír, ezek terjesztését a törvény bünteti, ez közveszélyokozásnak, pánikkeltésnek minősül – hangsúlyozta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is a csütörtöki Kormányinfón.

 

Az influenza sokkal nagyobb veszély

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a betegség nem létezik vagy bagatellizálni kellene – de jó, ha tudjuk: Magyarországon az influenza sokkal nagyobb veszély! A héten jelentették be, hogy hivatalosan is kitört a járvány Magyarországon, több mint 17 ezer beteg fordult orvoshoz a múlt héten influenzaszerű tünetekkel. Egy átlagos influenzajárvány alatt legalább félmillióan betegednek meg Magyarországon, és a szövődményekbe több ezren halnak bele. A kínai koronavírus esetében jóval alacsonyabb a halálozási arány, és ez a kór is a legyengült immunrendszerű emberekre veszélyes: az emberek 95 százaléka észre sem veszi, hogy átment rajta a betegség. A koronavírus tünetei egyébként nagyon hasonlítanak az influenzához, a fő különbség, hogy izomfájdalmak helyett azonnali kétoldali tüdőgyulladás jelentkezhet.

 

 

Az alapos, hosszú kézmosás a legjobb védekezés

A szakemberek szerint a szájmaszk viselésén kívül a hosszú, 20 másodperces kézmosással előzhetjük meg legjobban a kínai koronavírus-fertőzést.

Érdemes magunkban kétszer elénekelni kézmosás közben a „Boldog szülinapot”-dalocskát – ennek hossza pont annyi, mint amennyi az elég alapos kézmosáshoz kell…

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lopott az RTL Klub őrjöngve trágárkodó sztárja, elkapták Manuelt

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

mandiner.hu

Hont András páros lábbal szállt bele Nagy Ervinbe, mert a színész nem ment el az ATV-be (VIDEÓ)

mindmegette.hu

Ma ünnepli születésnapját Borbás Marcsi: legjobb receptjeivel köszöntjük

mandiner.hu

Megérkezett a cukormentes vegetáriánus étrend is

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

astronet.hu

Az Irgalmasság Angyala védelmez minket május 1. és 5. között

ripost.hu

Rettenetes dolog történt Tóth Gabival, figyelmeztetést adott ki az énekesnő

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Ez meg mi? Köllő Babett videójára nincsenek szavak, ilyet még nem láttunk

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Ilyet még nem láttál: ezzel a módszerrel próbáltak pénzhez jutni a csalók

INSIDER

Bőnyi iskolai dráma: sokkot kapott a késelő kislány apja - Videó

INSIDER

Döbbenetes felfedezés: baktériumok lehetnek a reggeli kávédban

INSIDER

Időjárás: Ebben nem lesz köszönet, jégesővel csap le itt a hirtelen lehűlés!