Létrehozva: 2021.02.28.

Már több mint 200 ezren hozzászóltak az állatvédelemhez – Még te is megteheted!

Hihetetlenül népszerű az az online párbeszéd, amit a kormány az állatvédelemről indított, eddig már több mint 200 ezren kitöltötték a 13 kérdést tartalmazó kérdőívet.

Az állatvédelemről szóló online párbeszéd a legfontosabb, a hétköznapokban leggyakrabban előforduló problémákról kérdez. A Ripost7 március 2-án kedden megjelenő számában összeszedte, melyik kérdés miért fontos. Március 7-ig még várják a hozzászólásokat!

 

Egyetért-e azzal, hogy az állatmenhelyek és az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek működését továbbra is rendszeres pályázati forrással segítse Magyarország Kormánya?

Miért fontos?

Az állatvédő szervezetek rengeteg állaton segítenek, ehhez azonban elengedhetetlen a támogatás. Rengeteg pénzbe kerülnek a menhelyek, az állatok etetése, orvosi ellátásuk, de maga a mentés is. A pályázat lehetővé teszi az igazságos elosztást.

Egyetért-e azzal, hogy a felelős állattartásra való nevelést már kisgyermekkorban indokolt elkezdeni?

Miért fontos?

Az óvodai, iskolai nevelés során ismerik meg a gyermekek a normákat, kulturális szokásokat, értékeinket, érdemes ilyenkor megismerniük az állatok alapvető szükségleteit, viselkedését, így alakulhat ki bennük felelős hozzáállás.

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

Egyetért-e azzal, hogy a hatóságok minden rendelkezésre álló eszközzel, szigorúan lépjenek fel a nem megfelelő állattartás ellen?

Miért fontos?

A szankciók kilátásba helyezése talán megelőzi, hogy állatokat kínozzanak vagy nem megfelelő körülmények között tartsanak. Sokan gondolják úgy, hogy szigorúbban kellene büntetni az állatok bántalmazását, elhanyagolását.

Egyetért-e azzal, hogy egy országos ivartalanítási programnak kiemelt szerepe lehet a kóbor kutyák számának csökkentésében?

Miért fontos?

Az állatok ivartalanítása az egyetlen eszköz a nem kívánt szaporulat elkerülésére. Magyarország Kormánya 2019-ben 101 millió forintot biztosított ivartalanítási programra. Kérdés, költsön-e erre többet.

Egyetért-e azzal, hogy a kóbor kutyák befogásának jogi alapját meg kell reformálni?

Miért fontos?

A terület újraszabályozásával elérhető az ebrendészeti telepek megfelelő működtetése. Fontos, hogy az ebrendészeti tevékenységet folytató szakemberek teljes körű szakmai ismerettel és a jogszabályok betartása mellett végezzék munkájukat.

Egyetért-e azzal, hogy az állatok sérelmére elkövetett cselekmények miatt indított eljárásban a bántalmazott állatok sorsa mielőbb rendeződjön?

Miért fontos?

Az eljárások során az elkobzott vagy lefoglalt állatok helyzete akkor rendeződik leggyorsabban, ha a hatóságok együttműködve, gyorsan hozzák meg döntéseiket. Így elkerülhető, hogy az eljárásban az állat további károkat szenvedjen.

Egyetért-e azzal, hogy a „három csapásként” ismert büntetőjogi szabályozás mintájára szigorúbban kell büntetni azt, aki többször is állatkínzást követ el?

Miért fontos?

A Büntető törvénykönyv módosítása szükséges ahhoz, hogy az állatkínzás egy új, minősített esettel egészüljön ki. Félő, hogy aki állatokat bántalmaz, később emberekkel szemben is erőszakos bűncselekményt követhet el.

Egyetért-e azzal, hogy a tiltott állatviadalon való részvétel büntetést vonjon maga után?

Miért fontos?

Résztvevők nélkül állatviadal sincs, így a nézők is segítik és támogatják az állatok kínzását.

Egyetért-e azzal, hogy szükséges a bántalmazást elszenvedő haszonállatok (pl.: ló, szarvasmarha) részére ideiglenes haszonállattartó telep létrehozása?

Miért fontos?

A bántalmazott lovak, szarvasmarhák és egyéb haszonállatok elhelyezése és számukra a megfelelő körülmények biztosítása egyelőre nem megoldott.

Egyetért-e azzal, hogy az Országos Állatvédelmi és Állatjóléti Tanács működését a társadalomszámára ismertebbé kell tenni, feladatkörét felülvizsgálni, a szükséges mértékben bővíteni kell?

Miért fontos?

A Tanács legfontosabb feladatai között szerepel az állatvédelemmel kapcsolatos aktuális ügyek megtárgyalása, javaslatok megtétele. Emellett feladata az állatvédelemmel kapcsolatos jogszabály-tervezetek véleményezése, szakmai előkészítése, különös tekintettel a kóbor állatokról szóló rendelettervezetre.

Egyetért-e azzal, hogy a pirotechnikai eszközök használatának engedélyezését szükséges megreformálni annak érdekében, hogy az ember környezetében élő állatok nyugalmát ne zavarják, és a környezetet kevésbé szennyezzék?

Miért fontos?

Minden évben rengeteg gondot okoz az állattartóknak, hogy a háziállatok nyugalmát megzavarják a pirotechnikai eszközök fény- és hanghatásai. Ugyanakkor sokan gondolják úgy, hogy az év utolsó napján nem kellene akadályozni a felhőtlen szórakozást.

Szükségesnek látja-e a Nemzeti Állatvédelmi Program megújítását és egyidejűleg egy hosszú távú állatvédelmi tervezet kidolgozását?

Képünk illusztráció Fotó: Neverland

Miért fontos?

Az állatvédelem területén belül több olyan ügy van, amelynek a megoldása csak jól felépített, több éves intézkedési terv mentén képzelhető el.

Szükségesnek tartja-e, hogy hazánkban a cirkuszi vadállatok szerepeltetését betiltsák?

Miért fontos?

Az egyik legvitatottabb kérdés, hogy szabad-e a cirkuszokban vadállatokat szerepeltetni. Ezek tartása gyakran nem megfelelő és balesetveszélyt is jelent.

A Ripost7 kedden megjelenő számában ezen kívül még számos érdekes cikket, olvasni- és látnivalót találsz. Tudod, mindent a szemnek!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Összeverték Németh Kristófot, kihívták a rendőrséget

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Kiadták a figyelmeztetést: automatából ivott kávét a hölgy, torkához kapva kezdett fuldokolni

mandiner.hu

Újabb fogadást tartott Pressman: mutatjuk, ezúttal kiket hívott meg a nagykövet

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

magyarnemzet.hu

Gulácsi előtt most ezért fejet hajthat a Bundesliga összes kapusa + videó

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Bőnyi iskolai dráma: sokkot kapott a késelő kislány apja - Videó

INSIDER

Döbbenetes felfedezés: baktériumok lehetnek a reggeli kávédban

INSIDER

Időjárás: Ebben nem lesz köszönet, jégesővel csap le itt a hirtelen lehűlés!

INSIDER

„Meg kellett szülnöm a halott fiamat” – Halálos kórral küzd Dia, a négygyermekes anyuka