Létrehozva: 2021.12.11.

Nagy István: tűrhetetlen, hogy bárki nyerészkedjen a magyar gazdákon

Elfogadhatatlan és tűrhetetlen, hogy bárki nyerészkedjen a magyar gazdákon, hiszen így nemcsak a vidéket sodorja nehéz helyzetbe, hanem egész Magyarországot – jelentette ki az agrárminiszter a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Balkányban.

Nagy István egy helyi gazdafórumot megelőző sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Bige László, a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. tulajdonosa megkárosította a gazdákat, mivel cége piaci helyzetét kihasználva mesterségesen emelte a műtrágya árát, a mostani egyébként is magas világpiaci árak mellett.

„Nélkülözhetetlen feladatunk, hogy újra és újra fellépjünk a tisztességtelen vállalkozóval szemben a magyar gazdák érdekében”

- fogalmazott az agrártárca vezetője, hozzátéve, hogy Bige László kartellezése mintegy 36 milliárd forintnyi kárt okozhatott a magyar gazdatársadalomnak.

Közölte, hogy a Gazdasági Versenyhivatal megállapította Bige László tisztességtelen piaci magatartását és a kartellezést, amivel a vállalkozó megkárosította a gazdákat. Elmondása szerint az előző évekhez képest négyszeresére emelkedett a műtrágya ára: egy intenzíven termelő, szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó gazdálkodó korábban hektáronként 50-85 ezer, most azonban már 205-255 ezer forintért tud csak a földjére műtrágyát juttatni.

Nagy István rámutatott: a nagyvállalkozó nemcsak piaci szabálytalanságot, hanem megbocsáthatatlan etikai vétséget is elkövetett, amellyel minden magyar vásárlót megkárosított, mindezt pedig azért, hogy extra profithoz jusson. Ez a túlárazás közvetetten megjelenik a megtermelt termények, valamint az előállított élelmiszerek árában, amivel a gazdák mellett a fogyasztók zsebéből is kivette a pénzt – tette hozzá.

A miniszter jelezte, a GVH eljárásában 11 magyarországi szereplő volt érintett, amelyből kettő elismerte a jogsértést, a nemzeti versenyhatóság versenytanácsa 14,1 milliárd forintra bírságolta a kartellezőket. Nagy István szerint Bige László „egy jogi aktust mindenképpen politikai köntösbe akar öltöztetni”, azért, hogy elfedje bűnét.

Kifejtette, Bige László igyekezett vásárlási kényszerbe hozni a gazdákat, hiszen azt mondta nekik, hogy decemberben csak egy napig szolgálják ki a magyar vevőket. Ezzel a nagyvállakozó felmondta a magyar gazdaság szereplői közötti szolidaritást, és nyíltan megfenyegette a magyar gazdákat – mondta az agrárminiszter. Hozzátette: Bige László jelenleg kihátrálni igyekszik ebből a helyzetből.

 

Jakab István, az Országgyűlés fideszes alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke a sajtótájékoztatón közölte: a kormányzat, a szakma és a gazdatársadalom „együtt van”, egy irányba húznak, és a próbálkozások ellenére sem nem lehet őket megosztani.

Gazdaoldalról nézve és a piac szempontjából lehet, hogy ő

„jókor volt jó helyen, de lépjen hátra kettőt, a műtrágyával pedig ne a politikai karrierjét építse”

- szólította fel a nagyvállalkozót a Magosz elnöke. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyes nyírségi részein alacsony aranykorona értékű földeket művelnek a gazdálkodók, ezeken a területeken pedig elengedhetetlen a megfelelő tápanyag-utánpótlás – mondta Simon Miklós, a térség fideszes országgyűlési képviselője. Hozzátette, elfogadhatatlan, hogy a baloldal így akarja felhasználni a gazdákat a kormányzat ellen.

Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke a tájékoztatón bejelentette, 2,8 milliárd forintból megkezdődhet a Keleti-főcsatorna és a Tisza közötti öntözőcsatorna tervezése.

Az emberek elégedetlenségére, ezáltal a jelenlegi kormány bukására játszik Bige László – erről beszélt a Bayer show-ban az agrárminiszter. Nagy István szerint a milliárdos üzletembernek egyértelműen politikai ambíciói vannak.

A baloldal közös miniszterelnök-jelöltjét nyíltan támogató üzletember cégcsoportja korábban 14 milliárd forintos büntetést kapott a Gazdasági Versenyhivataltól kartellezés miatt. Nagy István közlése szerint az üzletember a vizsgált időszakban mintegy 36 milliárd forinttal károsította meg a magyar gazdákat úgy, hogy kihasználta a monopol helyzetét, hiszen az ő gyára az egyetlen Magyarországon, amely műtrágyát gyárt. Ő volt az, aki a felhasználói és a véghasználói árat is meghatározta. A tárcavezető elmondta, ebben a monopol helyzetben előtérbe került a tisztességtelen megatartás és magasabbra árakat szabott meg, mint amit lehetett volna.

GVH feltérképezte a kartellezést, két cég elismerte és be is fizette a büntetést, vagyis a GVH vizsgálta megalapozott, de ezt Bige László vitatja és jogi útra tereli az ügyet

– tette hozzá Nagy István.

Bige László nemcsak a gazdákat károsította meg, de az átlagembereket is, hiszen tevékenysége az élelmiszerárak emelkedésében is közrejátszik.

Politikai ambíciói vannak, politikai érdekei vannak

– mutatott rá a miniszter.

Nagy István szerint a kormánynak biztosítania kell a gazdák számára a műtrágyaellátást.

Azt nem szeretnénk elérni, hogy az ő monopólium helyzete az a gazdákat nehéz helyzetbe sodorja. Neki ez alapvető érdeke. Legyenek elégedetlenek a gazdák, mert nem lesz elég műtrágya, nem lesz a növényeknek elég tápanyag, kevesebb termés lesz. Ha kevesebb termés lesz, akkor nyilván magasabb élelmiszerárak lesznek. Akkor mindenki elégedetlen lesz. A gazdák, mert kevesebb lesz a bevétel, az egész magyar lakosság pedig azért fog háborogni, mert magas lesz az élelmiszerár. Tehát, minden mindennel összefügg. Ha mindenki elégedetlen, akkor el lehet veszíteni egy választást, mert a közhangulat olyan. Na, erre játszanak

– közölte.

Nagy István szerint az pedig már csak hab a tortán, hogy azt az embert akarja támogatni a gazdáktól elorozott pénzből, aki első intézkedéseiként földadót akar bevezetni a gazdák sarcolására.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt a kemény orosz válasz Amerika újabb háborús lépésére

origo.hu

Elképesztő dráma: így mentették meg a tűzoltók a Szabadság hídról leugrani készülő nő életét

life.hu

A szülőkön múlik, hogy jó testvérek lesznek-e a gyerekek

mandiner.hu

Magyar Péter-ügy: itt a teljes rendőrségi jegyzőkönyv

life.hu

Ők a legrejtélyesebb csillagjegyek: titokzatosak és megfoghatatlanok

vg.hu

Általános üzemanyagár-csökkenés jön szerdától – ennyivel lesz olcsóbb a benzin és a dízel Magyarországon

origo.hu

Hónapokig csalta vőlegényét az ismert énekesnő Marics Petivel

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most érkezett: dráma Budapesten, hajtóvadászatot indított a rendőrség

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Dráma Debrecenben: balesetet szenvedett, leállt az erősen vérző férfi szíve

INSIDER

„Hátulról, nagy sebességgel rohant belénk” – apa és kisfia csaknem rémült halálra a részeg autós miatt

INSIDER

Karácsonyt még a saját munkavállalóinak a sorsa se érdekli

INSIDER

Óráink vannak hátra: felhőszakadással, jégesővel esik vissza a hőmérséklet 15 fokot