Létrehozva: 2022.11.13.
Módosítva: 2022.11.14.

Érkeznek az első magasabb összegű rezsiszámlák – videó

Megkérdeztük, okoztak-e kellemetlen meglepetéseket az embereknek.

Bár már az augusztusi fogyasztásunkról is a rezsicsökkentés megváltozott rendje szerint kaptuk a számlákat, azok még keveseknél okozhattak kellemetlen meglepetést, hiszen a nyári hónapokban aligha léptük túl az átlagfogyasztást. Mivel azóta ránk köszöntött a hűvösebb idő és október közepétől elindult a fűtési szezon is, valószínűleg a most kézbesített novemberi számlákon szembesülhetünk először azzal, hogy a kedvezményes tarifára megállapított felső határérték alatt tudtunk-e maradni. 

Fotó: Shutterstock

Mint ismeretes, augusztus 1-jétől csak az országos átlagfogyasztásig jár a támogatott ár, ami az áramnál havi 210 kilowattórát (kWh), a gáznál pedig 144 köbmétert () jelent. Persze sok kivétellel és pontosítással, főleg ami a gáz fűtőértékét illeti, ezekről már több kisokost összeállítottunk. A legfontosabb, hogy a nagycsaládosok minimum évi 600 köbméterrel több gázra jogosultak a kedvezményes áron, hiszen ahol három vagy több gyerek él a szülőkkel, ott alighanem nagyobb lakást kell felfűteni és több szájra főzni, amivel mindenképp több energiát használnak fel. 

Ha a fogyasztásod a megadott határok alatt marad, fellélegezhetsz, ugyanannyit fogsz fizetni, mint korábban. Viszont ha meghaladod a nagy átlagot, akkor az a feletti mennyiségre már magasabb egységárat számítanak fel, ez az úgynevezett lakossági piaci ár, ami azonban még így is jóval alatta marad a versenypiaci árnak, amit a vállalati fogyasztók kénytelenek fizetni. A mikrovállalkozások is engedményt kaptak, ők ugyanúgy bennmaradhanak a rezsivédett körben, a nagyobb intézmények viszont nem jogosultak az egyetemes szolgáltatásra. Mikrovállalkozásnak minősül az a cég, amelynek foglalkoztatotti létszáma 10 főnél kevesebb és éves nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege nem haladja meg a 2 millió eurót (mintegy 800 millió forintot). Figyelem: a gázt vagy az áramot jogosulatlanul vételezőnek büntetőtarifát kell fizetnie!

Fotó: Wolf Géza

Hogy megkaptad-e kedvezményt, azt könnyen ellenőrizheted a szolgáltató által kiállított számlarészletezőn. A számlán megváltozott az első oldalon kiemelt információkat tartalmazó rezsibox tartalma is: kiszámolják, hogy a rezsicsökkentés nélkül, világpiaci áron számolva mennyit fizetnél, illetve hogy mennyit takarítottál meg ahhoz képest. Ide kattintva pedig egy rezsikalkulátor segítségével is kiszámolhatod, hogy meddig nyújtózkodhatsz anyagi következmények nélkül.

Mivel a szolgáltatók is kalkulálnak azzal, hogy a téli időszakban az átlagosnál nagyobb fogyasztás jellemző, a szokásos felhasználáson alapuló jelleggörbe szerint határozzák meg az egyes hónapokra jutó mennyiségeket. De nem kell félni, az időarányos számítás miatt az elszámolási időszakban esetlegesen ki nem használt kedvezményes mennyiség nem vész el, azt a szolgáltató a következő elszámolás során veszi figyelembe. 

A Metropol megkérdezte, hogy a már kikézbesített számlákon nőttek-e, és ha igen, mennyivel az emberek rezsikiadásai. Nézd meg videónkat a válaszokról!

 

origo.hu

Orbán Viktor a Liu fivérek országváltásáról is beszélt a kínai elnökkel

origo.hu

Újabb ország készül a világháborúra

borsonline.hu

"Csak ülök és potyognak a könnyeim" – Balázs Andi közölte a megható hírt, így segítenek a rákbeteg Tompos Kátyán

mandiner.hu

Csípős mémmel szúrt oda Hont András Magyar Péternek és Nagy Ervinnek

ripost.hu

Jákob Zoli üzent a Ferrariját összetörő Herczeg Csabinak: "ez nem teszi semmissé a 2-3 milliós kárt"

vg.hu

Budapest–Belgrád vasútvonal: Hadházy Ákos „leleplezte” a kínai beruházást, de lyukra futott – Lázár János helyretette

origo.hu

Elárulta a minisztérium, hogy milyen lesz a jövőre érkező új KRESZ

travelo.hu

Vadkamerák elé sétált a Bükkben kóborló medve

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Összetörte a gyász Szandi szívét: „Sosem fogom elfelejteni”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Saját árfigyelőt kap az otthonfelújítási program - olcsóbb lesz a lakásfelújítás!

INSIDER

Lesz reptéri gyorsvasút, mehet a magyar cseresznye Kínába - történelmi megállapodások

INSIDER

Kenyeret és sót csipegetett a kínai elnök Budapesten, de miért?

INSIDER

Töltött káposztával vártuk a kínai elnököt Budapesten, ez volt a menü Orbán Viktor díszvacsoráján

INSIDER

Jó hír az autósoknak, tovább csökkennek az üzemanyagárak; Tragédia Szalántán, szerelmespár halt meg a balesetben; Magyar Péter trükkje....

INSIDER

"Édesapám halálos ágyán fogadtam meg, hogy megoldom a család rejtélyét" - Melinda minden követ megmozgat

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Az autóink helyett Karácsonyékat cseréljük le!

INSIDER

Ez a teendő kullancscsípés esetén - van, amit nem érdemes elhibázni!