Létrehozva: 2022.11.10.

Fontos változások várhatók a cukorbetegség kezelésének terén

Ezt a Magyar Tudományos Akadémián jelentették be a Diabétesz Világnap alkalmából.

Miközben kereken száz éve adták be a világon az első inzulint, mára a 2-es típusú cukorbetegség lett a XXI. század egyik legnagyobb egészségügyi kihívása. Magyarországon szerény becslések szerint 750 ezer cukorbeteg és legalább ugyanennyi látens cukorbeteg él. Erről és a cukorbetegségről, annak megelőzéséről és kezelésének jövőjéről is szó esett a Magyar Tudományos Akadémián tartott csütörtöki kerekasztal-beszélgetésen. Az Egészségügyi szereplők stratégiaváltása a cukorbetegség és szövődményeinek gondozásában: holisztikus kezelési szemlélettel az életkilátások javításáért című programon számos előremutató cél hangzott el. Dr. Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója ismertette a kormánynak a cukorbetegek életének megkönnyítése érdekében tett erőfeszítéseit, emellett új megállapodásokat szorgalmazott a civil szervezetekkel, de beszélt a diabétesz regiszter létrehozásáról és az 1-es típusú cukorbetegek fél éves kontrolljának esetleges új szabályozásáról is.

Dr. Nyitrai Zsolt is felszólalt a kerekasztal-beszélgetésen (Fotó: Végh István/Ripost) 

Paradigmaváltást hoz a holisztikus szemlélet

A diabétesz már jóval azelőtt károsítja a szervezetet, mielőtt felismernék. A betegségben érintettek pedig nem magától a betegségtől szenvednek, nem abba halnak bele, hanem annak súlyos szövődményei okozzák a bajt 

– mondta el a rendezvényen prof. dr. Wittmann István, Magyar Diabetes Társaság elnöke.

A Magyar Diabetes Társaság elnöke hangsúlyozta: bár tisztában vagyunk azzal, hogy egy szerv egészséges működése hatással van a többire is, az egyes kórképeket mégis sokszor rendszerint önmagukban kezelik. 

Ezen mindenképp érdemes változtatni, és a beteget teljes egészségben, holisztikusan vizsgálni. Ehhez viszont elengedhetetlen a társszakmák – így például a diabetológusok, nephrológusok, kardiológusok, érgyógyászok és a hypertónia szakellátás területén dolgozó szakemberek együttműködése. Többek között ezért is vagyunk ma mind itt

– utalt a professzor a holisztikus kezelési szemléletre.

Fontos a megelőzés

A kerekasztal-beszélgetésen részt vevők egyetértettek abban, hogy a legfontosabb célkitűzés a prevenció, a betegség megelőzése egészséges életmóddal és rendszeres testmozgással, ugyanakkor egyöntetűen hangsúlyozták a korai diagnózis és a rendszeres vércukormérés fontosságát is, hiszen ez lehetővé teszi a betegség megfelelő terápiáját és így a krónikus szövődmények megelőzését.

Ijesztőek az adatok 

A 2-es típusú cukorbetegség a koszorúérbetegség és a stroke előfordulási gyakoriságát 2-4 -szeresére, a szívelégtelenség előfordulási esélyét 2-6-szorosára emeli. A magas vérnyomás és a diabétesz pedig az idült vesebetegség kialakulásában is jelentős szerepet játszik. A 2-es típusú cukorbetegek mintegy 40%-a szenved krónikus vesebetegségben, a rossz vesefunkció jelentős mértékben hajlamosít a korai kardiovaszkuláris halálozásra, a betegek egy része végül vesepótló kezelésre vagy veseátültetésre szorul.  A cukorbetegséghez és szövődményeihez köthető halálozás sajnos újra növekszik. A betegség a várható élettartamot 5-10 évvel csökkenti.

Óriási előrelépést hozhat a telemedicina

A rendezvényen a digitális diabéteszgondozás egy fontos mérföldkövéről is szó esett, hiszen a 77 Elektronika Kft. által fejlesztett, ingyenesen használható online orvosi távfelügyeleti megoldást, a Dcont® eNAPLÓ-t – elsőként a magyar telemedicinás rendszerek közül – idén ősszel sikerült integrálni az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT). Ennek köszönhetően a kezelőorvosok innentől kezdve bármikor hozzáférhetnek adott páciensük vércukorszint értékeihez, ráadásul mindezt strukturált formában tölthetik le a rendszerből, ami lehetővé teszi a keresést és megkönnyíti az adatok feldolgozását, elemzését.

A kerekasztal-beszélgetésen részt vett és felszólalt dr. Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó, dr. Tóth László, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára, dr. Bidló Judit, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő ártámogatási főigazgató-helyettese, Prof. Dr. Wittmann István, a Magyar Diabetes Társaság elnöke, prof. dr. Balla József, a Magyar Nephrologiai Társaság alelnöke, az MTA levelező tagja,  prof. dr. Járai Zoltán, a Magyar Hypertonia Társaság elnöke, valamint Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének elnöke.

Nagy eseményre készülnek szombaton

November 14-én van a Diabétesz Világnapja, az ezt megelőző szombaton, november 12-én a  Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) az ELTE Lágymányosi Campusán 9:30-tól 15 óráig várja rendezvényére a cukorbetegségben érintett valamennyi korosztályt.

Fotó: Pixabay.com (Képünk illusztráció)

Az eseményen szakértők tanácsadásaival, előadásokkal, a cukorbetegség szövődményeit feltáró szűrésekkel és rengeteg színes, szórakoztató programmal segítik az érintetteket a betegséggel járó kihívások leküzdésében. Az idei rendezvényen külön figyelmet kap a gesztációs (terhességi) cukorbetegség, a CEOSZ ezen a rendezvényen tartja a kismamáknak szóló nyomtatott kiadvány bemutatóját is. A részletes programot ITT találod.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jóval idősebb férfival jött össze Nagy Ő Natija

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

mandiner.hu

Újabb fogadást tartott Pressman: mutatjuk, ezúttal kiket hívott meg a nagykövet

metropol.hu

Hatalmas lyukat találtak a Földön, a mérete még a kutatókat is meglepte

mandiner.hu

A gázai háború tétje a globalisták szemében

origo.hu

Kiderült, mit vár el a lányától Kulcsár Edina

travelo.hu

Derékig érő vízben ragadott magával egy brit turistát a cápa

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most jött: dráma a Szabadság hídon, nagy erőkkel vonultak ki a hatóságok

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Hirtelen indultak be a fájások, szülés után jött a sokk Győr-Moson-Sopronban

INSIDER

Ilyet még nem láttál: ezzel a módszerrel próbáltak pénzhez jutni a csalók

INSIDER

Bőnyi iskolai dráma: sokkot kapott a késelő kislány apja - Videó

INSIDER

Döbbenetes felfedezés: baktériumok lehetnek a reggeli kávédban