Létrehozva: 2023.04.12.

Még mindig nem tudta megoldani az orvosi ügyeleti ellátást Óbuda baloldali vezetése

A lakosok ihatják meg a levét Kiss Lászlóék átgondolatlan döntésének.

Továbbra is megoldatlan Óbudán a háziorvosi ügyeleti ellátás, derül ki abból a levélből, amit nemrég maga a kerületi polgármesteri hivatal egészségügyi osztálya küldött a háziorvosoknak - tudta meg a Metropol. Mint írták ebben a levélben, hétköznap csak este 8 és reggel 8, hétvégén és ünnepnap 0-24 óra között van ügyeleti csak ellátás Óbuda-Békásmegyeren - vagyis hétköznap reggel 8 és este 8 között nincsen, ami azt jelenti, hogy ha valakinek éppen nem rendel a háziorvosa vagy annak a helyettese, nincs kihez menni...

Illusztráció: Pixabay

Nehéz helyzetbe kerültek az óbudaiak, miután az április 1-jétől megszűnt Vihar utcai ügyelet fontos volt a kerületiek ellátásában. A polgármesteri hivatal szerint a kerület felnőtt háziorvosi ügyeleti ellátását ez idáig az IMS Kft. biztosította, aminek a megbízási szerződése március 31-én lejárt. Mint írják, meghosszabbítására azért nem került sor, mert a szolgáltató által tett ajánlat – a NEAK finanszírozáson túli – önkormányzati támogatás összegét az eddigi többszörösében jelölte meg, a felek közötti egyeztetés pedig nem vezetett eredményre. 

A levélből kiderül az is, hogy a felnőtt háziorvosi ügyeleti ellátásra az önkormányzat közbeszerzési pályázatot írt ki, mely eredménytelenül zárult. Éppen ezért a 24 órás ügyeleti szolgáltatás biztosítására újabb közbeszerzési pályázatot írnak ki. 

A nyertes ajánlattévővel történő szerződéskötésig terjedő időszakban Önkormányzatunk – közreműködői szerződés útján - új egészségügyi szolgáltató részvételével biztosítja a felnőtt háziorvosi ügyeleti ellátást

 - emelték ki.

Az új, ideiglenes ügyeleti szolgáltató az Országos Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft. lesz, a Csobánka tér 6. szám alatt. 

Az önkormányzat előző pályázati felhívásában csak az éjszakai és a hétvégi ellátás szerepelt, azaz megszűnik a 8-tól 20 óráig tartó ügyeleti ellátás. Azt egyelőre nem tudni, hogy ezután az önkormányzat hogyan kívánja majd pótolni a kieső betegellátást, mivel a háziorvosok rendelési és készenléti ideje összesen 8 óra, míg a lefedendő időintervallum 12 óra. A háziorvos ráadásul a rendelési idejében nem hagyhatja el rendelőjét. Mivel a legtöbb rendelőben 8–12, illetve 15–19 óra között tart a rendelés, több óra is lefedetlenül marad, a készenléti időkkel is.

A helyiek érthető módon továbbra is kétségbe vannak esve, sokan csalódódottak, és nem tudják, hogy kihez fordulhatnak, ha háziorvosuk már nem rendel és nem elérhető. Mint ahogyan azt sem értik, hogy mi lesz akkor, ha már a váltótárs se érhető el, de az sem világos, hogy este 7 óra után, este 8 óra előtt kihez forduljanak segítségért. 

Mint ahogyan arról a Metropol beszámolt róla, alaposan kiverte az óbudaiak körében a biztosítékot, hogy a kerület baloldali vezetése megszüntette a 24 órás ügyelet a III. kerületben, miután Óbuda-Békásmegyer önkormányzata felbontotta a szerződését az IMS ügyeleti szolgáltatóval. Gyepes Ádám fideszes önkormányzati képviselő akkor a Metropolnak azt mondta, hogy ha az önkormányzat időben rendezte volna a szerződését az ISM-el, akkor elkerülhető lett volna ez a helyzet. A politikus a lapnak azt is elmondta, hogy az önkormányzat és az ISM közötti tárgyalások azért akadtak meg, mert a szolgáltató az eddigi 3 millió helyett 10 milliót szeretett volna kérni a szolgáltatások ellátásáért. 

A képviselő emlékeztetett rá a folyamatos forráshiányra panaszkodó baloldali városvezetés tavaly 8 milliárd forint extra bevétellel zárta az évet, ami nem kevés, ha figyelembe vesszük azt, hogy Óbuda éves költségvetése 60 milliárd forint. 

Ehhez képest az ISM által kért 10 millió forintos összeg elenyészőnek mondható. A politikus szerint Óbuda ráadásul 700 millió forintos rezsitámogatástól is elesett, mert másik öt DK-s vezetésű fővárosi kerület vezetőihez hasonlóan nem ment el a kormánnyal való egyeztetésre.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt sokan várták: visszatér Magyarországra az egyik kedvenc divatáruházlánc

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Lesújtó hírt kaptunk: elhunyt a válogatott labdarúgó

mandiner.hu

Jönnek a viharok, ha ilyen tetője van, érdemes figyelnie

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

travelo.hu

Üdvözlet a szlovèn vidèkről: Egy naív festmènyben jàrtunk

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Bőnyi iskolai dráma: sokkot kapott a késelő kislány apja - Videó

INSIDER

Döbbenetes felfedezés: baktériumok lehetnek a reggeli kávédban

INSIDER

Időjárás: Ebben nem lesz köszönet, jégesővel csap le itt a hirtelen lehűlés!

INSIDER

„Meg kellett szülnöm a halott fiamat” – Halálos kórral küzd Dia, a négygyermekes anyuka