Létrehozva: 2020.06.22.

18 ezer illegális bevándorlónak ad állampolgárságot Svédország!

A szóban forgó migránsok szavazati jogot kapnak és szabadon utazhatnak majd a schengeni határokon belül.

A svéd kormány 18 420 olyan olyan illegális bevándorlónak tervez svéd állampolgárságot (ezzel együtt EU-s állampolgárságot) adni idén, akik a 2015-ös nagy migrációs válság idején menedékstátuszt kaptak a skandináv országban – írja a Nyheter Idag svéd hírportál.

A svéd törvények értelmében minden olyan felnőttkorú bevándorló automatikusan megkapja a svéd állampolgárságot, aki legalább 5 évig az országban tartózkodik, és ez idő alatt nem követ el semmilyen súlyos bűncselekményt. A 18 évnél fiatalabb bevándorlók esetében ez a szabály még ennél is megengedőbb, ők már 3 év svédországi tartózkodás után teljes értékű állpolgárokká válnak.

A Nyheter Idag értesülései szerint a szóban forgó bevándorlók 2020 végégig biztosan megkapják a svéd állampolgárságot, 60 százalékuk Szíriából származik, őket követik az afgánok, valamint az úgynevezett „hontalan” migránsok.

Svédország egyébként 163 ezer menedékkérőt fogadott be az európai migrációs válság csúcsán, vagyis 2015-ben. Ezzel a skandináv ország toronymagasan az élen végzett az egy főre jutó befogadott bevándorlók tekintetében az európai uniós országok között. Az öt évvel ezelőtti statisztikákat átböngészve szembetűnő, hogy még a svéd határellenőrzés bevezetése előtt, két hónap alatt 80 ezer migráns érkezett a skandináv országba.

Az akkori tömeges bevándorlás hatására, és a családegyesítési program következtében még évekkel később is költöztek közeli családtagok a már Svédországban élő migránsok után. A családegyesítés az egyik fő tényezője annak, hogy Svédország lakossága növekedni tudott az elmúlt években. A svéd hatóságok egyébként 2010 és 2020 között összesen 1,2 millió tartózkodási engedélyt állítottak ki. Megdöbbentő, de a jelenleg az országban élők egyötöde, vagyis 20 százaléka Svédország határain kívül született.A migrációs áramlás ugyanis 2015-öt követően sem állt le.

2016-2018 között több mint 70 ezren nyújtottak be menedékkérelmet az országban. Ez a demográfiai változás nemcsak Svédország nemzeti és kulturális identitását befolyásolja, hanem gazdaságilag is komoly hatást fejt ki.

Így kerülnek többségbe a bevándorlók

A demográfiai hatásokat a legjobban Svédország harmadik legnépesebb városában, Malmőben lehet látni. A külföldi hátterű népesség aránya a 2002-es 31,9 százalékról 2018-ra 45,9 százalékra emelkedett. Mára három olyan város van Svédországban, ahol a lakosság többsége külföldi hátterű: Botkyrka, Södertälje és Haparanda települések. A nagy kérdés, hogyan lehet integrálni a külföldieket egy közösségbe, ha a településen a többség már külföldi? Malmőben az általános iskolai tanulók 51 százaléka migráns vagy migráns hátterű. Egy generáción belül a dél-svédországi nagyváros lakosságának a többsége külföldi származású lesz, és egy ilyen környezetben nagy kérdés lesz, hogy a külföldiek hogyan integrálódnak majd a svéd társadalomba, ha a környezetük teljes mértékben külföldi.

Azoknak a svéd állampolgároknak a körében, akik nem az országban születtek, a munkanélküliségi ráta 15,4 százalék volt, míg a svédországi svédek körében csak 3,8 százalék. A helyzetet csak tovább nehezíti egy olyan svéd törvény is, amely szerint az országon belül a menedékkérők bárhová letelepedhetnek. Az újabb migránsok viszont azokban a körzetekben telepednek le, ahol már korábban is jelentős migránsnépesség élt, így pedig tovább erősödik a szegregáció.

Teljes iszlám térhódítás?

A migránsok nagymértékű beáramlása, valamint a sikertelen integráció együttesen ahhoz vezet, hogy az ország bizonyos területein soha nem látott gyorsasággal alakul át a kultúra. Svédország több városnegyedében mára alapvetően változtak meg a kulturális szokások, megváltozott a beszélt nyelv, és ebből következően az élet már egyáltalán nem hasonlít ahhoz, amit korábban svédnek lehetett nevezni. Helyette iszlám vallásra és kultúrára alapuló zár enklávék jönnek létre.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lezuhant egy Airbus A320-as utasszállító repülőgép Karacsi lakónegyede felett, 98 ember meghalt

origo.hu

Itt van Oroszország válasza az Amerikai segélyre

borsonline.hu

Kórházból kaptuk a hírt: balesetet szenvedett Zámbó Krisztián

mandiner.hu

„Munkás vagy ilyesmi nem szívesen lennék!” – videón a 12 éves Geszti Péter, ahogy a saját jövőjébe lát

metropol.hu

„Meghalt” – Tóth Andi zokogásban tört ki a tragikus hír hallatán

hirtv.hu

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

origo.hu

Nagy a baj az ukránokkal Lengyelországban

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 27-május 3.: Jókedv és felhőtlen boldogság

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Nem hiszem, hogy látta” - 64 éves férfi életéért küzdenek az orvosok

KÜLFÖLD

Hat évig szenvedett pánikrohamoktól a 29 éves anya, mire kiderült a valódi ok

KÜLFÖLD

Új szívre van szüksége egy tündéri kerekesszékes kisfiúnak

KÜLFÖLD

Elképesztő: virágültetés miatt bírságoltak meg egy idős asszonyt