Létrehozva: 2020.11.12.

Magyarországon közel négyszer annyi intenzív ágy van, mint Ausztriában

Egyre drámaibb a helyzet az osztrák kórházakban. Van olyan tartomány, ahol már az intenzív ágyak 85 százaléka foglalt. A magyar egészségügy ebből a szempontból biztosabb lábakon áll, ugyanis közel négyszer annyi intenzív ággyal rendelkezünk, mint az osztrákok.

Ausztriában szerdán 24 óra alatt rekordmértékű, 9105 új koronavírusos beteget regisztráltak a hatóságok. A sógoroknál annak ellenére sem javul a helyzet, hogy náluk már múlt hétfő óta életbe léptek az eddig elrendelt legszigorúbb szabályozások. Az ÖSTERREICH nevű osztrák lap közzétett egy táblázatot, amin azt lehet nyomon követni, hogy a kedd esti állapotok (ebben a legutóbbi adatok nem szerepelnek) alapján az egyes kórházak mennyire túlterheltek.

Ausztriában jelenleg 486 beteget kezelnek a kórházak intenzív osztályán
Fotó: AFP

Ezek alapján Tirolban a legroszabb a helyzet, ahol a normál ágyak 85,7százaléka és az intenzív ágyak 84,8 százaléka betelt.

Ha a koronavírus-járvány által leginkább érintett tartományban nem enyhül a vírus terjedése, akkor pár napon belül már nem tudnak új beteget felvenni a tiroli kórházakba. Tirol után Felső-Ausztriában a legrosszabb a helyzet, ahol a normál betegágyak 67%-a, és az intenzív ágyak 67,3 százaléka foglalt. Az osztrák kormány péntekig dönt arról, hogy szükség van-e további intézkedések elrendelése.

Egyes osztrák tartományok kórházainak intenzív ágy telítettsége (százalékban) A Baloldali oszlopban a normál kórházi ágyak, a jobboldali oszlopban az intenzív ágyak telítettsége látható.
Fotó: oe24.at

A sajtó arról ír Ausztriában, hogy szombaton jelentheti be Sebastian Kurz osztrák kancellár, hogy az iskolák teljesen átállnak a digitális oktatásra, a bevásárlóközpontokat pedig várhatóan négy hétre bezárják. Ez egyébként komoly gondokat okozhat a kiskereskedőknek, akik az éves árbevételük nagy részét ilyenkor, az adventi időszakban keresik meg.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón kijelentette, hogy Magyarország kórházaiban összesen 4072 intenzív ágy áll a betegek rendelkezésére. Ezzel Európa élvonalába tartozunk. Összehasonlításképpen: Ausztriában valamivel több mint ezer intenzív ágy van összesen.

Egész Európában felszálló ágban van a járvány, egyre nő a fertőzöttek, a kórházi betegek és a halottak száma. Az EU nagy részén súlyosabb a helyzet, mint Magyarországon. Hazánk az egymillió főre vetített adatok szerint a fertőzöttek számában a 10. helyen, a halottak számában a 15. helyen áll az EU-ban – közölte a kormányzati tájékoztató oldal.

Az egyes országok járványhelyzetét a járványadatok átfogó összehasonlításával és a legszélesebb intervallumban érdemes értékelni, hiszen a napi adatok összehasonlítása sok esetben nehéz, mert a különböző országok hatóságai adatközlési szokása eltérő. Fertőzöttek terén továbbra is a 10. legjobb helyen állunk, az uniós átlag továbbra is másfélszerese a magyar adatnak. 16 másik EU-tagállam előz meg minket az egymillió főre vetített fertőzöttek számában: Belgium, Csehország, Luxemburg, Spanyolország, Franciaország, Hollandia, Szlovénia, Ausztria, Portugália, Horvátország, Olaszország, Románia, Svédország, Lengyelország, Málta, Szlovákia, Írország – áll a közlésben. Az egyes országok más-más módszertant használnak a koronavírus miatt meghalt betegek adatainak közlésében. Fontos tudni, hogy Magyarország az egyik legátláthatóbb és legnyíltabb adatközlést folytatja, hiszen minden olyan halottat közöl, aki igazolt koronavírus-fertőzött volt, még akkor is, ha a közvetlen halálok nem a vírusfertőzés, hanem valamilyen meglévő alapbetegség. A járvány kezdete óta a mai napig 2784 halottat regisztráltak koronavírus-fertőzéssel, többségük idős, krónikus beteg, átlagéletkoruk 76 év. Az eddigi elemzések szerint a halottak mindössze 7%-ánál nem tudni meglévő társbetegségről. A magyar kórházak automatikusan jelentik, ha koronavírus-fertőzött halt meg náluk, ennek köszönhetően a halottak adatközlése nagyjából naprakész, a halottak adatai – az adatok visszaellenőrzése után – 24-48 órán belül megjelennek a hivatalos statisztikában. Ez sok európai országban nincs így, például Spanyolországban a mai napig előfordul, hogy még most is közölnek sok tavasszal elhunytat. Magyarország az 1 millió főre jutó halottak számában az uniós középmezőnyben van, a 15-dik legjobb az EU-ban. A magyar halottak aránya nagyjából az uniós átlag fele. Belgiumban, Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Svédországban, Csehországban, Hollandiában, Romániában, Írországban, Luxemburgban, Szlovéniában és Portugáliában is rosszabb a helyzet – összegzi a koronavirus.gov.hu oldal.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett a hazai üzemanyagárakról

origo.hu

Drámai közelségbe került a III. világháború

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

ripost.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe

origo.hu

Temetőben ünnepeltek volna Polgár Árpádék, de kidobták őket

metropol.hu

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Nem tudják megmondani mennyi időm van még” – Agydaganattal küzd az angyalarcú 19 éves lány

KÜLFÖLD

14 órán át nem jött a mentő, belehalt a rohamba a 19 éves fiú

KÜLFÖLD

Hátborzongató történet: egy nő hátából készített könyvborítót egy orvos!

KÜLFÖLD

Játék közben történt meg a legrosszabb, örökre elaludt a 2 éves kisfiú