Létrehozva: 2020.12.21.

Döntött az Európai Gyógyszerügynökség a Pfizer-vakcináról

A forgalomba hozatalt hivatalosan az Európai Bizottság engedélyezi, a testület várhatóan rövid időn belül bejelenti jóváhagyását.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalmazásra ajánlotta hétfőn az Európai Unióban a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyagot – írja az MTI. Az EU gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség gyorsított eljárás keretében hozta meg döntését, amely az oltóanyag egyéves feltételes alkalmazásához adja meg a zöld jelzést.

(Photo by JOEL SAGET / AFP)

A forgalomba hozatalt hivatalosan az Európai Bizottság engedélyezi, a testület várhatóan rövid időn belül bejelenti jóváhagyását.

Az Európai Gyógyszerügynökség igazgatója szerint a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag előnyei „messze felülírják” a lehetséges kockázatokat. Emer Cooke az európai uniós forgalmazás támogatásával kapcsolatos hétfői bejelentést követő sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a klinikai vizsgálatok során 43 ezer embert teszteltek, és az ügynökség elsődleges szempontja annak megállapítása volt, hogy biztonságos-e a vakcina.

Hozzátette: nincs semmilyen tudományos bizonyíték arra, hogy ez az oltóanyag nem ad védelmet a SARS-CoV-2 koronavírus új változata ellen, amely jelenleg elsősorban Nagy-Britanniában terjed.

Az Európai Unió a koronavírus elleni védőoltás 15,5 eurós darabonkénti áráról állapodott meg a Pfizer és a BioNTech gyártókkal – derült ki hétfőn egy uniós belső dokumentumból, amelybe betekintést nyert a Reuters hírügynökség.

A bizalmas jellegű információ szerint az unió összesen 300 millió adagra kialkudott ára valamivel alacsonyabb, mint az, amiről az Egyesült Államok állapodott meg az első szállítmány szerződésében. A Reuters novemberben azt írta, hogy Washington 100 millió – ugyanazon oltóanyag – darabjáért 19,50 dollárt fizet, ami jelenlegi árfolyamon valamivel több, mint 16 euró. A vonatkozó, november 18-i dátummal köröztetett uniós dokumentum azt követően jelent meg, hogy az EU november 11-én bejelentette szállítási megállapodását a Pfizerrel és német partnerével, a BioNTech vállalattal. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) várhatóan hétfőn dönt a Pfizer-vakcina engedélyezéséről, miután azt már több országban engedélyezték, köztük Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban. Eva De Bleeker belga költségvetési államtitkár csütörtökön a Twitteren közölte azt az ártáblázatot, amely alapján Belgium a gyógyszergyáraknak fizet a védőoltásokért. Nem sokkal később a politikus eltávolította bejegyzését. Ebben a táblázatban a Pfizer vakcina egy adagjának ára Belgium számára 12 euró (14,6 dollár) volt, ami sokakban azt az érzetet keltette, hogy ez az unió által elfogadott teljes ár. A táblázatban szereplő egyéb oltások ára is alacsonyabb volt az uniós források által ismertetettnél. A szállításkor mindig van egy teljes ár és egy ár - mondta a vakcinagyártókkal folytatott megbeszéléseken részt vevő uniós tisztviselő a Reuters hírügynökségnek, amikor arra kérték, hogy tisztázza az EU és a belga ár közötti különbséget. De Bleeker szóvivője hétfőn az ügy bizalmas jellegére hivatkozva, nem volt hajlandó kommentálni az esetet. Ugyanakkor idézte azt, amit De Bleeker a múlt héten mondott a belga parlamentben. Ezen a nyilvános meghallgatáson De Bleeker kifejtette, hogy a belga árak csupán részlegesek. Az uniós előzetes – így a védőoltásokra is vonatkozó – vételi megállapodások értelmében az EU a teljes mennyiség előre kifizetendő összegéről állapodik meg a vállalatokkal, mielőtt azt jóváhagynák. Ezt követően az uniós kormányok kifizethetik a fennmaradó összeget, a már lekötött vakcináért. Az EU nem hozta nyilvánosságra a Pfizerrel egyeztetett előleg mértékét. Októberben ugyanakkor arról beszámolt, hogy egymilliárd eurót fizetett előlegként az AstraZenecának, a Sanofinak és a Johnson & Johnsonnak a vakcináért, további 1,45 milliárd eurót terveztek félretenni a Pfizer-BioNTech, a Moderna és a CureVac részére történő előzetes kifizetésekre.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan bejelentést tett Putyin - ez mindent megváltoztat

origo.hu

Hihetetlen képeken a Moszkva utcáit elözönlő német és amerikai tankok

borsonline.hu

Kiadták a figyelmeztetést: automatából ivott kávét a hölgy, torkához kapva kezdett fuldokolni

vg.hu

Itt vannak az otthonfelújítási program részletei

ripost.hu

Erre a 4 csillagjegyre most rendkívüli szerencse fog rátalálni

mandiner.hu

Ezért tilos rövidnadrágot viselned, ha repülővel utazol! (VIDEÓ)   

origo.hu

Less be Tóth Gabi álomotthonába!

magyarnemzet.hu

Gyurcsány polgármestere saját vejének köreit látta el több tíz milliós szerződésekkel

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Szemében felejtette a kontaktlencséit egy nő: majdnem megvakult

KÜLFÖLD

Szívszaggató: sportolás közben esett össze a 17 éves Lilla, örökre elaludt

KÜLFÖLD

Rettenetes tragédia: megölte barátnőjét és annak kislányát egy férfi

KÜLFÖLD

Nem akartak hinni a szemüknek: több milliót nyert a lottón egy házaspár