Létrehozva: 2021.04.08.

Új vírusmutánsokat hurcolhatnak be Európába a nyaralásról hazatérő migránsok

A koronavírus-fertőzött migránsok többségét ráadásul ki sem lehet szűrni, ugyanis a Norvégiába történő belépésnél tendenciózusan megtagadják a tesztelést.

Szerző Gaál József

A norvég egészségügyi hatóságok aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a szülőföldjükön nyaraló közel-keleti és észak-afrikai migránsoknak ijesztően nagy része koronavírus-fertőzötten utazik vissza Norvégiába, így minden esély megvan arra, hogy ismeretlen vírusmutációkat hurcolnak be az országba – írja a Berlingske címmű dán napilap internetes kiadása.

Hivatalos kormányzati adatok alapján a Berlingske arról számolt be, hogy az egzotikus országokból érkező repülőjáratok egynegyedének a fedélzetén utazik legalább egy koronvírus-fertőzött utas.

Ennél azonban sokkal aggasztóbb, hogy oslói repülőtér munkatársai azt állították a helyi sajtónak, hogy a Szomáliából, Pakisztánból, Irakból és Afganisztánból visszatérő migránsok döntő többsége egyszerűen visszautasítja a tesztelést belépésnél, a hatóságok pedig tehetetlenek a jelenséggel szemben.

A járvány terjedésének lassítása érdekében a norvég kormány figyelemfelhívó kampányokat indított migrációs hátterű egészségügyi szakemberekkel, például Usman Mushtaq pakisztáni születésű orvossal, aki arra ösztönzi az országban élő bevándorlókat a közösségi médián keresztül, hogy ne utazzanak haza a szülőföldjükre, tartsák be a biztonsági előírásokat és lehetőség szerint vegyék fel a felkínált védőoltást.

A Norvég Közegészségügyi Intézet adatai szerint a bevándorlóközösségek jelentősen felülreprezentáltak a járványügyi statisztikákban. A Norvégiában élő pakisztáni migránsoknak 16 százaléka, a szomáliai migránsoknak pedig 14 százalék produkált pozitív teszteredményt azok közül, akiket eddig megvizsgáltak. Ezzel szemben a Norvégiában született norvégok esetében mindösszesen 1 százalék volt ugyanez az arány. Ennek fényében egyáltalán nem meglepő, hogy a koronavírus-fertőzéssel Norvégiában kórházba került emberek 57 százaléka külföldön született.

Fontos megegyezni, hogy a többi skandináv országban is norvéghoz hasonló járványügyi tendenciák mutathatóak ki a migránsok körében: A finn Nemzeti Egészségügyi és Jóléti Intézet (THL) például decemberben kijelentette, hogy a koronavírus-fertőzött személyek egynegyede olyan bevándorló, aki még csak finnül sem beszél.

Svédországban pedig az intenzív osztályon (ICU) fekvő betegek közel fele migráns vagy migrációs háttérrel rendelkezik. Sőt, svéd sajtóértesülések szerint a 65 évnél fiatalabb elhunytak fele migráns volt az országban.

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Sokkoló: alkoholista lett Anne Hathaway

origo.hu

Hihetetlen képeken a Moszkva utcáit elözönlő német és amerikai tankok

mandiner.hu

Ne szórakozz a fradistákkal, főleg ha a Ferencváros polgármestere vagy: szanaszét verték Baranyi új polgárpukkasztó szobrát

magyarnemzet.hu

Május végén átadhatják a Kalocsát Pakssal összekötő új Duna-hidat, mutatjuk kiről nevezik el

origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit

ripost.hu

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Nincs többé "12345", Nagy Britanniában betiltották a gyenge jelszavakat

KÜLFÖLD

Szemében felejtette a kontaktlencséit egy nő: majdnem megvakult

KÜLFÖLD

Szívszaggató: sportolás közben esett össze a 17 éves Lilla, örökre elaludt

KÜLFÖLD

Rettenetes tragédia: megölte barátnőjét és annak kislányát egy férfi