Létrehozva: 2022.10.21.
Módosítva: 2022.10.21.

Zelenszkij nagyszabású katasztrófa lehetőségére figyelmeztetett

Mi jöhet még?

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nagyszabású katasztrófa lehetőségére figyelmeztetett Dél-Ukrajnában, valamint légelhárító és más fegyvereket kért a Brüsszelben zajló EU-csúcson résztvevő uniós tagállamok vezetőitől – közölte a Politico című brüsszeli hírportál csütörtökön.

A beszámoló szerint Volodimir Zelenszkij a kétnapos csúcstalálkozó első munkanapján, videókapcsolaton keresztül elmondott beszédében közölte, Ukrajnának olyan információi vannak, amelyek szerint a dél-ukrajnai, orosz megszállás alatt álló Herszonban, Oroszország szándékosan megrongálta a kahovkai vízerőmű gátját.

Szavai szerint egy szándékosan előidézett gátszakadás okozta árvíz több mint 80 települést, köztük Herszon kikötővárost és több százezer ember sodorhat el.

„Információink szerint Oroszország már mindent előkészített ennek a terrortámadásnak a végrehajtásához” – idézte az ukrán elnököt a brüsszeli hírportál.

Zelenszkij felszólalásában nemzetközi megfigyelői misszió küldését kérte a kahovkai vízerőműbe a tragédia elkerülés érdekében, és azt mondta: Oroszország szándékosan teremt terepet egy nagyszabású katasztrófához Ukrajna déli részén.

A beszámoló szerint Zelenszkij a zárt ajtók mögött zajló megbeszélésen az EU-tagállamok vezetőihez intézett beszédében légvédelmi rendszereket kért.

Ha megfelelő eszközökkel rendelkezünk az égbolt megbízható védelméhez, azaz elegendő számú és minőségű légvédelmi és rakétavédelmi rendszer áll rendelkezésünkre, akkor tudjuk biztosítani a rendes gazdasági és társadalmi életet Ukrajnában” – fogalmazott az ukrán vezető.

Zelenszkij beszédében arra is figyelmeztette az Európai Uniót és tagállamait, hogy a tél közeledtével új migrációs hullám indulhat Európa felé, amelyet Oroszország szándékosan gerjeszt. Szavai szerint hamarosan ukránok millióinak indulhatnak el az energialétesítmények elleni támadások miatt – írta a brüsszeli hírportál.

 

Oroszország masszív csapást mért ukrán katonai vezetési pontokra, valamint kommunikációs és energetikai létesítményekre 

 

- jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz biztonsági tanács  ülésén.

PUTYIN, Vlagyimir
Fotó: Mihail Metzel / MTI

Putyin szerint ez válasz volt az ukrán terrortámadásokra köztük a Krími hídon elkövetett robbantásra. Kilátásba helyezte, hogy Oroszország kemény választ ad, ha ezek folytatódni fognak. Elmondta, a válaszlépések méretüket tekintve arányban állnak majd azzal a fenyegetéssel, amelyet a támadások Oroszország számára jelentenek.

 

A kijevi rezsim a tetteivel tulajdonképpen egy szintre helyezte magát a nemzetközi terrorista alakulatokkal, a leggyűlöletesebb csoportokkal. Egyszerűen lehetetlen az ilyen jellegű bűncselekményeket válasz nélkül hagyni

 

- hangsúlyozta Putyin. Elmondta: a vizsgálat megállapította, hogy a Krími hídon október 8-án elkövetett robbanás terrorcselekmény, amelynek célja a kritikus fontosságú orosz polgári infrastruktúra megsemmisítése volt. Putyin szerint a támadás megrendelői, szervezői és elkövetői az ukrán különleges szolgálatok voltak. Az orosz elnök emellett nukleáris terrorizmussal - a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével és a kurszki atomerőmű elleni szabotázskísérletekkel - is megvádolta Ukrajnát.

 

Az ukrán különleges szolgálatok már három terrorcselekményt is elkövettek Oroszországban a kurszki atomerőmű ellen, többször is felrobbantották az erőmű nagyfeszültségű vezetékeit. A harmadik ilyen terrorcselekmény következtében egyszerre három ilyen vonalat rongáltak meg. A károkat a lehető legrövidebb időn belül kijavították, és nem voltak súlyos következmények

 

- mondta. Arra is emlékeztetett, hogy a Török Áramlat gázvezeték-rendszer egyik szakaszának felrobbantására is történt már ukrán kísérlet.

Korlátozzák a villanyáram felhasználását Ukrajnában

Törölték a következő járatot – ezt hirdeti az információs tábla ebben a kijevi trolibusz megállóban. Nem is várakozik sok utas, hiszen mindenki tudja, hogy csütörtökön Ukrajna egész területén áramkorlátozások léptek életbe reggel hét és este tizenegy között. A metróban is gyérítették a járatokat.

Azt hiszem, gyalog megyek tovább, nincs messze, csak egy megálló. Nem tudom, hogy mikor jön a troli

mondta egy nő. A kijevi kormány először korlátozta a villamosenergia-használatot országos szinten az orosz invázió kezdete óta. A hatóságok felszólították az embereket, hogy a lehető legkevesebb áramot fogyasszanak, és készüljenek fel az átmeneti áramszünetekre. Amikor tehetik, és van áram, töltsék fel a telefonokat, a zseblámpákat és az akkumulátorokat, mert akár négy órás kimaradások is lehetnek – mondták. A legtöbben komolyan vették a kérést.

Otthon minden elektromos készüléket kikapcsoltunk, még a TV-t is, ezt a helyzetet nagyon komolyan kell venni. A fűtést sem kapcsoltuk be

– mondta egy hetvenöt éves nő. A korlátozás Kárpátaljára is vonatkozik, a megye kormányzója bejelentette, hogy a közvilágítást is gyakrabban lekapcsolják majd. A kormány az energiafelhasználás húsz százalékos csökkentésére törekszik, hiszen az utóbbi időszak támadásaiban az ország erőműveinek harmada megsérült. Az orosz védelmi minisztérium nem is titkolja, hogy célzottan támadják az ukránok energia-ellátását.

„Az orosz fegyveres erők az utóbbi huszonnégy órában nagy hatótávolságú, és nagy pontosságú fegyverekkel folytatták az ukrán katonai és energetikai rendszerek elleni csapásokat. Minden kijelölt célpontot eltaláltunk” – jelentette ki Igor Konasenkov szóvivő.Az ukrán lakosság igyekszik felkészülni a várhatóan egyre gyakoribb áramkimaradásokra. Mivel a vízellátással is gondok vannak, a boltokban gondoskodnak a palackok folyamatos utánpótlásáról.

„Az emberek elkezdtek több vizet vásárolni, főleg nagy tartályokat, öt-hat litereseket, de ugyanannyi fogy a szódából is” mondta egy bolti alkalmazott. Az Oroszországgal határos Szumi északkeleti régiójának vezetője pedig egész napos korlátozást vezetett be csütörtökre a vízszolgáltatásra, az elektromos közlekedésre és az utcai világításra is. A megye vezetője a vállalkozásokat is takarékosságra kérte, hogy a jövőben elkerülhetők legyenek az áramszünetek.

Az ukrán vezérkar úgy véli, hogy egyre nagyobb a veszélye egy második orosz offenzívának Fehéroroszország területéről Ukrajna ellen, a támadás iránya azonban a fehérorosz-ukrán határ nyugat részére módosulhat – mondta Olekszij Hromov dandártábornok, az ukrán vezérkar műveleti igazgatóságának főnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Növekszik annak a veszélye, hogy az orosz fegyveres erők újraindítják az offenzívát az északi fronton. Ezúttal a partnerországokból Ukrajnába szállított fegyverek és katonai felszerelések fő logisztikai artériáinak elvágása érdekében az offenzíva irányát a fehérorosz-ukrán határ nyugati részére változtathatják” – fejtette ki a katonai vezető.

Hromov szavai szerint előkészületek látszanak orosz légi erők és más egységek Fehéroroszországba telepítésére. Ezenkívül Fehéroroszország területén titkos mozgósítás is zajlik. Fehéroroszország továbbra is biztosítja a területét orosz ballisztikus rakéták és drónok kilövéséhez – tette hozzá.

Kijelentette, hogy a fehérorosz repülőtereken MiG-31-es repülőgépek tartózkodnak, amelyek Kinzsal típusú rakétákkal felszerelhetők.

A vezérkar képviselője elmondta, Ukrajna folyamatosan figyelemmel kíséri a fehéroroszországi helyzetet, és intézkedéseket tesz a határok északi irányú megbízható lefedésére.

A dél-ukrajnai Herszon megyében tovább folytatódnak a harcok, az orosz erők ismét lőtték Beriszlav térségét, a támadásoknak halálos áldozatai és sebesültjei is vannak a polgári lakosság körében – számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál a régiók kormányzóinak közléseiből készített csütörtöki összefoglalójában.

Az áldozatok számát nem hozták nyilvánosságra. A jelentés szerint komoly károk keletkeztek a polgári infrastruktúrában.

Az ukrán déli műveleti parancsnokság szerint az orosz erők védekezésbe mentek át és próbálják tartani a megszállt vonalakat. Továbbra is tüzérségi és légi eszközökkel támadják az ukrán állásokat a déli frontvonal mentén, és csapásokat mérnek a már felszabadított településekre. Az orosz megszállás alól nemrég felszabadult Petropavlivka és Trofonyivka falvakat Grad és Uragan típusú rakéta-sorozatvetőkkel lőtték. Davigyiv Bridre az orosz légierő három csapást mért.

Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a régióban az ukrán erők eddig 544 települést szabadítottak fel, orosz megszállás alatt még 32 maradt, ami kevesebb, mit a megye lakott területének két százaléka.

Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról adott hírt, hogy az orosz erők elkezdték kivinni a zsákmányolt vagyontárgyakat Enerhodar városból, ahol a zaporizzsjai atomerőmű dolgozói laknak.

A közlemény szerint pánikszerűen menekülnek az orosz megszállók a városból az ukrán erők herszoni és zaporizzsjai régiókban elért harci sikereinek hírére. Helyi lakosok rögzítették, ahogy kifosztanak egy helyi szállodát – írta az Enerhoatom. A jelentés szerint az orosz megszállók mindent elhordtak onnan, és buszokba és teherautókba pakolták a tévéket, hűtőszekrényeket, bútorokat, vízforralókat és egyéb háztartási eszközöket.

Az ukrán vezérkar hétfői jelentésében figyelmeztetett: nagy a valószínűsége annak, hogy orosz csapatok tüzet nyitnak a herszoni régió polgári lakosságára. Rámutattak arra, hogy előző nap üzeneteket küldtek szét Nova Kahovka lakosainak, azzal a felhívással, hogy evakuáljanak a településről, mert – mint állították -, az ukrán csapatok támadásra készülnek.

A vezérkar jelentésében kitért arra, hogy az elmúlt napon 370 orosz katona halt meg, az agresszió kezdete óta pedig velük együtt 66 650. Az ukrán katonák előző nap megsemmisítettek egyebek mellett 25 drónt és egy helikoptert.

Az Ukrajinszka Pravda a Szabadság Rádió fehérorosz szerkesztőségére hivatkozva, arról számolt be, hogy műholdfelvételeken egyre több orosz katonát és haditechnikai eszközt látnak felhalmozódni az ukrán államhatárhoz közeli, fehéroroszországi Hosztomelnél lévő katonai repülőtéren. A híradás szerint másfél hete érkezett nagyobb csoport orosz katona és hadifelszerelés a repülőtérre.

Herman Haluscsenko energetikai miniszter egy tévéműsorban elmondta, hogy október 10. óta Oroszország mintegy háromszáz csapást mért ukrán energetikai objektumokra rakétákkal, tüzérséggel és drónokkal. Közölte, hogy a kormány fel van készülve a legrosszabb forgatókönyvre is, és folyamatosan tájékoztatni fogják a lakosságot a korlátozásokkal kapcsolatos teendőkről, például, arról, mikor töltsék fel a mobiltelefonjaikat.

A miniszter ismét hangsúlyozta az áramtakarékosság rendkívüli fontosságát. Szavai szerint a tömeges támadások első napjaiban az ukránok 10 százalékkal tudták csökkenteni a fogyasztást. Ugyanakkor Haluscsenko szerint jó lenne ezt legalább 20 százalékra növelni.

Az ukrán hadsereg – az Ukrinform jelentése szerint – csütörtökön arról számolt be, hogy erőik folytatták az offenzívát Herszon megyében, 43 orosz katonát megöltek, hat páncélost és egyéb hadfelszerelést, továbbá két orosz lőszerraktárt megsemmisítettek, és 14 iráni gyártmányú, Sahíd-136-os drónt lelőttek. Donyeck megyében az ukrán hadsereg Bahmut és Avgyijivka városok körül az orosz erők összpontosítását észlelte. Az oroszok legkevesebb tíz várost lőttek a térségben páncélosokkal és tüzérséggel. A csapások különösen Harkivot, Izjumot, Csuhujivot és Kupjanszkot sújtották.

Kirill Sztremouszov, a Herszon megyei orosz közigazgatás helyettes vezetője a Telegram-csatornáján közzétett videóban csütörtökön azt mondta, hogy az ukrán hadsereg alakulatai továbbra is kisebb csoportokban próbálnak orosz állásokat támadni, de nem járnak sikerrel. Ezek a próbálkozások nem tűnnek egy, a Kijev által korábban bejelentett nagyszabású offenzívának – fogalmazott.
 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meglepetésre a bajnoki cím és a feljutás sem dőlt el az NB II-ben

origo.hu

Egyre drámaibb világháborús helyzet: hadüzenetet küldött egy európai uniós NATO-ország az oroszoknak

borsonline.hu

Krausz Gábor üzent a fanyalgóknak: Egy párként jöttünk haza Ázsiából

vg.hu

Döntött Lázár János: ez lesz a hivatalos neve a Kalocsa-Paks közötti új Duna-hídnak

ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

mandiner.hu

Pokoli pusztítást végezett az orosz Szu–25-ös (VIDEÓ)

origo.hu

Újabb drámai részletek a bőnyi késelésről: még az ajtó is véres volt

travelo.hu

Ezek Magyarország legszebb, mesebeli főúri kastélyai

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Gáspár Laci üzent: Még a saját székletét is többre tartja, mint a követőjét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Valóra vált rémálom: saját babájára sem ismert rá a szülést követően egy anyuka

KÜLFÖLD

Rohamrendőrök botokkal, lovakkal érkeztek egy diákfesztiválra

KÜLFÖLD

A nyílt utcán, késsel a kezében rontott rá feleségére egy férfi: a nő nem élte túl a támadást

KÜLFÖLD

Brutálisan vezet Trump a legfrissebb felmérésekben, Biden népszerűsége összeomlott