Létrehozva: 2023.02.11.

Meghatottan nyilatkozott az orvosa a romok alatt született kislányról: így van most Aya

A halál és a pusztulás napján egy újszülött lány az életéért küzdött a romok között édesanyja élettelen teste mellett.

Aznap délután, amikor egy sor földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát, Dr. Hany Maarouf (43) visszatért szolgálatába a Szíria északnyugati részén fekvő Afrinben lévő Jehan Kórházban, miután gondoskodott feleségéről és hét gyermekéről. Biztonságban voltak.

Fotó: Gait asz-Szájed / MTI

15 óra körül egy férfi és egy nő rohant be, a férfi egy kis batyut tartott a karjában, és azt kiabálta, hogy gyermekorvosra van szükségük. Arcukon kétségbeeséssé vált pánik látszott. Ez volt a hatodik kórház, ahová befutottak az értékes csomagjukkal – Aya babával, aki éppen egy összedőlt épület romjai között született egy meghalt anyától.

Csoda a romokban

Maarouf biztosította őket arról, hogy gyermekorvos, óvatosan elvette tőlük a babát, de amit látott, „megrémítette”.

„Nem voltam benne biztos, hogy életben van – sápadt volt, hideg, néma. Végtagjai kékek voltak, testét zúzódások borították” – emlékezett vissza.

Aztán halvány pulzust fedeztek fel, és csapatával akcióba lendült. Felmelegített takaróval betakarták a babát, és inkubátorba helyezték, és addig figyelték, amíg annyira fel nem melegszik, hogy találtak egy vénát, amelybe kalcium- és glükózoldatokat kötöttek.

A férfi, aki behozta – a nagynénje férje – és az őt kísérő nő – egy szomszéd – megkönnyebbült, hogy Aya megmenekül, de a nap kegyetlen valósága miatt nem maradhattak tovább mellette. Meg kellett keresniük a saját családjukat, esetleg megszámlálniuk és eltemetniük halottaikat.

Négy nappal azután, hogy Aya babát először behozták és a kórház személyzete elnevezte (a neve csodát jelent), Maarouf elmondja az Al Jazeerának, hogy sokkal jobban van, és a kórházi csapat összefogott, hogy gondoskodjanak róla. Bár még mindig inkubátorban tölti a napot, Aya babát egy naponta többször érkező önkéntes szoptatja, ami biztosítja számára az emberi, bőrrel érintkező babák boldogulásához szükséges antitesteket és tápanyagokat, amelyek csak az emberi anyatejben találhatók meg. 

"És gyarapszik" - mondja büszkén Maarouf, hozzátéve, hogy hízik, minden értéke kiváló, és minden tekintetben sokkal jobban teljesít, mint várta. Míg őt, mint hétgyerekes apát gyakran túlságosan mélyen megindítja a baba helyzete ahhoz, hogy túl sok időt töltsön mellette, az ápolószemélyzet közül sokan meglátogatják őt, az inkubátora mellett ülve nézik, ahogy alszik vagy éppen hadonászik.

Az orvos Isten irgalmának tartja, hogy a mentők meghallották a baba sírását a romok alól és pár órán belül sikerült kiásniuk és kórházba juttatni. Meglepő módon, teszi hozzá, lehetséges, hogy a rendkívüli hideg, amely megnehezíti a mentési erőfeszítéseket, szerepet játszott abban, hogy Aya baba életben maradt, amíg megtalálták. A hideg miatt hipotermiába esett, ami tulajdonképpen egy újszülöttkórházakban alkalmazott terápia olyan csecsemők megmentésére, akiknek agya születéskor oxigénhiányos. Ezzel megőrizte volna agyműködését, amíg a kórházi személyzet fel nem melegíti és elkezdte az ellátást.

„Mi, gyermekorvosok, távolról sem mi vagyunk ezeknek a katasztrófáknak a hősei” – mondta az Al Jazeerának. „Az igazi hősök a sebészek, a polgári védelemben dolgozók, akik szó szerint minden percben életeket mentenek a legszörnyűbb körülmények között."

A nagynénje férje azóta meglátogatta Ayát, de úgy tűnik, hogy a család még nincs olyan állapotban, hogy magához vegye a babát - mondta Maarouf. És ez teljesen rendben van, a Jehan Kórház minden embere boldogan gondoskodik Aya babájáról, ameddig csak kell. A világ minden tájáról jelentkeztek már, hogy szeretnék Ayát örökbe fogadni, de az orvos nem adja oda senkinek.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megkóstolta a macskaürülékből készült kávét Jákob Zoltán - videó

origo.hu

Drámai bejelentés: már III. Károly király temetésére készülnek

borsonline.hu

Elérkezett a pillanat, amire mindenki várt: óriási örömhírt jelentett be Krausz Gábor és Mikes Anna – fotó!

vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

magyarnemzet.hu

Zelenszkij hazudott az áldozatok számáról, hogy könnyebb legyen „toborozni”

origo.hu

Fürdőruhában mutatta meg magát Iszak Eszter - kép

ripost.hu

Válassz egy szimbólumot, és kiderül, mit tartogat számodra a jövő

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Rettenetes tragédia: megölte barátnőjét és annak kislányát egy férfi

KÜLFÖLD

Nem akartak hinni a szemüknek: több milliót nyert a lottón egy házaspár

KÜLFÖLD

Teljes döbbenet: életveszélyes dolgot művelt egy férfi, megbírságolták

KÜLFÖLD

„Gyűlölöm az életem” – Betegsége miatt pokoli kínokat él át mindennap egy 13 éves lány