Létrehozva: 2023.04.12.

Elszabadult a Trump ellen vádat emelő Soros-ügyész, egy szövetségi képviselőt is beperelt

Alvin Bragg most az USA legmagasabb szintű népképviseleti szervének törvényes munkáját igyekszik akadályozni.

Szerző Gaál József

A Donald Trump ellen vádat emelő Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész kedden beperelte a szövetségi Kongresszus Igazságügyi Bizottságának elnökét. A Soros György pénzügyi támogatásával megválasztott Bragg keresete szerint a republikánus párti Jim Jordan "a hatalmával visszaélve, alkotmányellenes kísérletet tett a Trump elleni eljárás akadályoztatására", amikor iratokat kért be, és idézéseket adott ki az üggyel kapcsolatban - írja a The Guardian online kiadása.

Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész (Fotó: ANGELA WEISS)

Mielőtt a Trump elleni példátlan jogi eljárás megkezdődött volna, Jim Jordan, valamint az Igazságügyi Bizottság másik két tagja levelet küldött Alvin Bragg manhattani ügyésznek, akit arra kértek: szolgáltasson be minden dokumentumot és tanúvallomást a nyomozással kapcsolatban. A képviselők indoklása szerint minden joguk megvan betekintést nyerni az iratokba, ugyanis a nyomozáshoz szövetségi forrásokat használtak fel. Jordan továbbá azt is kijelentette, hogy a bizottsági vizsgálatnak jogalkotási célja van, ugyanis a jövőben a törvény erejével kívánják megóvni a jelenlegi és korábbi elnököket az ilyen és ehhez hasonló, politikailag motivált vádaktól.

Ahogy arra számítani lehetett, Bragg elutasította a kérelmet, mondván, a szövetségi törvényhozásnak nincs hatalma az államügyészek felett. Válaszlevelében a demokrata pári ügyész azt írta, hogy "a kért információk bizalmasak, és egy folyamatban lévő bűnügyi nyomozásról szólnak, ezért nem adja ki azokat". 

Mivel az iratok beszerzése rövid távon nem tűnt lehetségesnek, az Igazságügyi Bizottság a szövetségi idézések lehetőségét választotta a szükséges információkhoz megszerzése érdekében. A testület első körben Mark Pomerantz korábbi manhattani ügyész-helyettest hívta be kongresszusi meghallgatásra, aki 2021 és 2022 között a Trump üzleti gyakorlatát vizsgáló nyomozást lefolytatta. Pomerantz vallomása azért lenne érdekes, mert egy nemrég megjelent memoárjában azt állította, hogy "a Trump elleni vádemelés jogilag veszélyes, új precedenst teremthet, és egyébként sem valószínű, hogy az ügy megállná a helyét a bíróság előtt".

Mivel az amerikai alkotmány értelmében minden állampolgárnak kötelessége eleget tennie a kongresszusi idézésnek, Pomerantz meghallgatására előbb vagy utóbb sor került volna. Ezt megakadályozandó, Alvin Bragg kedden szövetségi törvények megsértése miatt beperelte az idézést kiadó Jim Jordan szövetségi képviselőt. A vád szerint sem neki, sem pedig Kongresszusnak nincs hatásköre a kerületi ügyészek felett, továbbá az idézés sérti az föderalizmus alapelvet és New York állam szuverenitását. A kereset benyújtása után Bragg nyíltan kijelentette, hogy a perrel a Pomerantz idézését akarja érvényteleníteni. 

A személye elleni jogi támadásra Jim Jordan egy Twitter üzenetben reagált. "Először egy volt elnök ellen emelnek vádat bűncselekmény nélkül. Most pedig pert indítanak, hogy blokkoljanak egy kongresszusi eljárást a szövetségi források ügyében" - írta a közösségi oldalán a politikus.

Jim Jordan, a Kongresszus Igazságügyi Bizottságának elnöke (Fotó: NICHOLAS KAMM)

A Soros György támogatásával tavaly megválasztott Alvin Bragg keresete ugyan sok tekintetben akadályozza az USA legmagasabb szintű népképviseleti szervének törvényes munkáját, azt nem tudta meggátolni, hogy az Igazságügyi Bizottság nyomozást indítson New Yorkban. A helyi sajtó beszámolója szerint a testület jövő hét hétfőn úgynevezett „terepi meghallgatásokat" tart a városban, melyeken keresztül Bragg radikálisan baloldali ügyészi gyakorlatára szeretnék megismerni.

Ahogy arról a nemzetközi és a hazai sajtó is beszámolt, hivatalba lépése után Bragg több reformot is bevezetett a New York-i ügyészségen, melyek értelmében nem emelnek vádat bizonyos – szerinte nem súlyos – bűncselekmények elkövetői ellen. Sokan úgy vélik, hogy ezen reformok miatt az amerikai nagyváros "véráztatta pokollá vált, ahol a köztörvényes bűnelkövetőek szabadon garázdálkodhatnak az utcákon".

Bragg büntetőpolitikájának legszélsőségesebb megnyilvánulása talán az volt, amikor tavaly nyáron gyilkossággal vádolt meg egy boltost, akit önvédelemből megölt egy fegyveres rablót. Az ügyből akkora felháborodás lett, hogy végül Bragg hivatala arra kérte a bírót, hogy ejtse a vádakat (amiket Bragg emelt).

A Soros-ügyész hivatalba lépése óta New Yorkban a tömegközlekedésen elkövetett bűncselekmények száma több mint 50 százalékkal, a nemi erőszakok 11 százalékkal, a rablások 34 százalékkal, a betöréses lopások 29 százalékkal, a négy értékű lopások száma pedig 39 százalékkal nőttek.

A New York-i kerületi ügyész, Alvin Bragg tavaly lépett hivatalba. Ahogy azt az Origo megírta, Soros György pénzelte a kampányát, az Egyesült Államokban ugyanis a kerületi ügyészeket is választják, így gyakorlatilag politikusok. Alvin Bragg közismert szélsőbaloldali demokrata aktivista volt korábban is, eddigi tevékenységével pedig óriási felháborodást okozott még a visszafogottabb demokraták között is. Bragg miatt elszabadult a bűnözés New Yorkban.

Alvin Bragget 2021 novemberében választották meg kerületi ügyésznek, miután elődje, Cyrus Vance Jr. visszavonult. Bragg a 37. kerületi ügyész New York megyében (szokás manhatteni kerületi ügyésznek is nevezni), deMINDÖSSZE AZ ÖTÖDIK A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ ÓTA(ráadásul úgy, hogy egyikük ideiglenes ügyészként mindössze 10 hónapig töltötte be a pozíciót).CYRUS VANCE JR. 12 ÉVEN KERESZTÜL VOLT KERÜLETI ÜGYÉSZ, MINDJÁRT ELSŐ ALKALOMMAL 91 SZÁZALÉKOS TÖBBSÉGGEL VÁLASZTOTTÁK MEG, DE KÖZVETLEN ELŐDJE, ROBERT MORGENTHAU 34 ÉVIG VOLT HIVATALBAN.

Ez is jól mutatja, hogy szinte megtörhetetlen pozícióról van szó, aminek oka, hogy az ügyészek rengeteg pénzt tudnak összegyűjteni a kampányukra, amivel a kihívóik általában nem tudnak versenyezni.

 

MIUTÁN CYRUS VANCE JR. BEJELENTETTE, HOGY NEM INDUL ÚJRA A POZÍCIÓÉRT, SOROS GYÖRGY LECSAPOTT A LEHETŐSÉGRE, ÉS EGYMILLIÓ DOLLÁRT ADOTT A COLOR OF CHANGE PAC-NAK, AMELY BRAGG MEGVÁLASZTÁSÁRA KÖLTÖTTE AZ ÖSSZEGET.

A Color of Change PAC egyébként egy baloldali csoport, amely magát az Egyesült Államok legnagyobb online faji igazságossági szervezetének nevezi - írta korábban a V4NA nemzetközi hírügynökség.

BRAGG MEGDÖBBENTŐ ELVEKET VALL, AMELYEK MIATT NEW YORKBAN ELSZABADULT A BŰNÖZÉS.Eltörölte például a készpénzes óvadékot, ami azzal járt, hogy megrögzött bűnözők azonnal szabadlábra kerültek, és újabb bűncselekményeket követtek el. A rablásokat (tehát, amikor valakitől erőszakkal - az esetek nagy részében fegyverrel fenyegetve - elveszik a pénzét vagy valamilyen vagyontárgyát) átminősítette lopásokká, így kisebb büntetéseket szabtak ki a bűnözőkre. Mindjárt egyik első feljegyzésében pedig azt közölte hogy néhány úgynevezett "kisebb vétség" miatt nem fog vádat emelni. Ezek a jobbára afroamerikaiak által elkövetett vagyon elleni bűncselekmények voltak.

Alvin Bragg

FORRÁS: TWITTER

Bragg korábban főügyészhelyettesként dolgozott a New York-i Állami Főügyészségnél, valamint New York déli kerületében. Ezt követően a Racial Justice Project nevű fekete polgárjogi szervezet társigazgatója volt a New York-i Jogi Egyetemen. 

Bragg és Soros kapcsolata

BRAGGET GYAKORLATILAG SOROS GYÖRGY ÉS CSALÁDJA JUTTATTA AZ ÜGYÉSZI POZÍCIÓBA. 

Ahogy azt írtuk, Soros a Color of Change PAC nevű pénzgyűjtő alapnak adományozott, amely a progresszív ügyészeket támogatja, akiknek célja, hogy bizonyos, jórészt a feketék által elkövetett bűncselekményeket vagy egyáltalán ne üldözzenek, vagy jóval kisebb büntetéssel sújtsanak. Ez a PAC  a pénz jelentős részét arra fordította, hogy támogassa Bragget 2021-es kampányában.

Jonathan Soros és felesége, Jennifer Allan Soros pedig közvetlenül is hozzájárult Bragg kampányához - derült ki a Fox News Digital által áttekintett New York-i kampányfinanszírozási nyilvántartásból.

SOROS TÖBB TUCAT SZÉLSŐBALOLDALI KERÜLETI ÜGYÉSZJELÖLTNEK NYÚJTOTT ANYAGI TÁMOGATÁST, AMIVEL A BÜNTETŐ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁSI RENDSZER JELENTŐS ÁTALAKÍTÁSA A CÉLJA.

A milliárdos spekuláns évtizedek óta nagy összegeket fordít az amerikai büntetőpolitika megváltoztatására. 

A woke ügyészek elképesztő bűnözési hullámot zúdítottak az Egyesült Államokra

A szélsőbaloldali, „woke” kerületi ügyészek beszivárgása az igazságszolgáltatási rendszerbe a bűnözés elszabadulásával járt. Céljuk nem a jogállamiság, a biztonság biztosítása, a bűnözők üldözése és az ártatlanok védelme, hanem egy szélsőbaloldali ideológiai harc. Elvük az, hogy a bűnözőket nem szabad börtönbe zárni. Közülük is a legszélsőségesebb Alvin Bragg, aki a Fox News szerint hivatalba lépésekor az ország legradikálisabb és legveszélyesebb politikai döntéseit hajtotta végre.

STRATÉGIÁJA A BŰNÖZÉS ELLENI HARCBAN GYAKORLATILAG AZ, HOGY NEM HARCOL ELLENE. A LOPÁSOKÉRT MÁR VÁDAT SEM EMELT, A FEGYVERES RABLÁSOKAT LOPÁSOKKÁ MINŐSÍTETTE LE.

Legnagyobb felháborodást kiváltó döntése az volt, amikor vádat emelt egy egyszerű, idős boltos ellen, aki önvédelemből késsel megszúrta a rátámadó rablót, aki meghalt. A bolt biztonsági kamerájának felvétele bizonyította, hogy az idős fehér férfi megpróbálta elkerülni az összetűzést, odaadta volna a pénzt a rablónak, de az mégis rátámadt. Bragg ennek ellenére ragaszkodott a fehér férfi elleni vádemeléshez, a döntése azonban akkora felháborodást váltott ki, hogy kénytelen volt visszavonni.

Bragg és woke ügyésztársai tevékenysége miatt elszabadult a bűnözés az Egyesült Államokban. Azzal, hogy elengedik a visszaeső, erőszakos bűnözőket, demoralizálják a rendőröket, akik nem akarják az életület kockáztatni azért, hogy egy fegyveres rablót elfogjanak, ha úgyis szabadon engedik. Emiatt rekordszámú rendőr hagyja el hivatását más állásért, vagy vonul korai nyugdíjba. A toborzás is rekord mélypontra jutott.

A Trump elleni nyomozás

Alvin Bragg annak ellenére indított nyomozást Trump ellen, hogy ezt korábban szövetségi ügyészek már elvetették, és még a Biden vezette kormány igazságügyi minisztériuma sem merte folytatni.

Donald Trump a New York-i Trump-toronyba érkezik 2023. április 3-án, egy nappal bírósági meghallgatása előtt

FORRÁS: MTI/AP/BRYAN WOOLSTON

Bragg múlt héten emelt vádat Donald Trump ellen, amit kedden a manhattani baloldali esküdtszék megszavazott.

Trump szóvivője az ügyre reagálva Soros György által finanszírozott radikális baloldali demokrata ügyésznek nevezte Bragget, a volt amerikai elnök boszorkányüldözésnek és a választásba való beavatkozásnak nevezte az eljárást, majd lemondásra szólította fel Bragget, mivel törvénysértést követett el azzal, hogy a sajtónak szivárogtatott ki részleteket az üggyel kapcsolatban.

A Harvardon végzett 49 éves jogász 2021-ben került a manhattani kerületi ügyészséghez, és ő lett az első afroamerikai, aki ezt a címet viseli. Hivatalba lépése után több reformot is bevezetett, többek között nem emelt vádat bizonyos – szerinte nem súlyos – bűncselekmények elkövetői ellen, bizonyos szint alatt eltörölte az óvadékot.

REFORMJAI MIATT NEW YORK CITY VÉRÁZTATTA POKOLLÁ VÁLT

- írja a Daily Mail.

A tömegközlekedésen elkövetett bűncselekmények több mint ötven százalékkal emelkedtek: egy tömeges lövöldözés is volt, és több embert is a vonatsínekre löktek. Egy trafik eladóját pedig gyilkossággal vádolták meg, miután megvédte magát egy rablótól.

BRAGG LAZA ÓVADÉKTÖRVÉNYE MIATT A BŰNÖZŐK EGYSZERŰEN KI-BE JÁRKÁLTAK AZ ŐRSRŐL ANÉLKÜL, HOGY BÜNTETŐELJÁRÁS INDULT VOLNA ELLENÜK, LEHETŐVÉ TÉVE SZÁMUKRA, HOGY FOLYAMATOSAN TERRORIZÁLJÁK A NEW YORK-IAKAT.

A törvényt Eric Adams polgármester is kritizálta, aki azt ígérte a New York-iaknak, hogy le fogja szorítani a járvány idején megnövekedett bűnözést, csakúgy, mint Kathy Hochul, az állam kormányzója.

A polgármester később azt is elárulta, hogy mindössze 10 bűnöző volt felelős közel 500 bűncselekményért a városban, és Braggre hárította a felelősséget az ismétlődő bűncselekményekért. Egyúttal felszólította a törvényhozást, hogy hagyjanak fel a laza óvadékreformmal, amely miatt több erőszakos bűnöző kerül vissza az utcára.

Bragg emellett számos erőszakos bűncselekményt enyhített, például a fegyveres rablást lopásra. Bragg egy éves tevékenységének mérlege:

A NEMI ERŐSZAKOK SZÁMA 10,9 SZÁZALÉKKAL, A RABLÁSOK 32,4 SZÁZALÉKKAL, A BETÖRÉSES LOPÁSOK 29,1 SZÁZALÉKKAL, A NAGY ÉRTÉKŰ LOPÁSOK SZÁMA PEDIG 38,5 SZÁZALÉKKAL NŐTT HIVATALBA LÉPÉSE UTÁN.

Arról is beszélt, hogy a fegyveres rablás vádjait szabálysértéssé fogják csökkenteni, ha a lőfegyver "nem okozta a fizikai sérülés valódi veszélyét". Később azonban ezt visszavonta.

Gyilkossággal vádolt egy boltost, akire rátámadtak

Óriási felháborodást keltett, amikor tavaly nyáron Alvin Bragg gyilkossággal vádolta meg a 61 éves Jose Alba boltost, akit július 1-jén támadott meg a 35 éves Austin Simon. Az ügyből akkora felháborodás lett, hogy végül Bragg hivatala arra kérte a bírót, hogy ejtse a vádakat (amiket Bragg emelt).

Alba, aki ellen gyilkosság vádjával indult eljárás, tavaly július 1-jén a Blue Moon delikáteszüzletben dolgozott, amikor halálosan nyakon és mellkason szúrta Simont. A térfigyelő kamerák felvételein egyértelműen látszott, hogy Simon a kisboltban hogyan támadt rá a boltosra: a pult mögé került, és rátámadt az eladóra, Albára, aki többször elmondta, nem akar bajt, odaadja a pénzt. Az idős férfi végül védekezésképpen az egyik polcról elvett egy kést. Ekkor szúrta meg támadóját, aki belehalt sérüléseibe.

Alba támadóját korábban már más ügyben elítélték.   

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megkóstolta a macskaürülékből készült kávét Jákob Zoltán - videó

origo.hu

Ukrajna beismerte, pillanatokra a teljes összeomlás

borsonline.hu

„A szívem szakad meg érte" – Két hónapja él az utcán a 13 éves Norbi, most összefogott érte Esztergom

magyarnemzet.hu

Nagyon csúnya titok derült ki az Orbán-gyűlölő Lilu múltjából

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült az igazság az egyetlen házasságban maradt párosról

magyarnemzet.hu

Odamondott Kloppnak az ellenfél, a Liverpool edzőjének a fogai is szóba kerültek

origo.hu

Fürdőruhában mutatta meg magát Iszak Eszter - kép

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Rettenetes tragédia: megölte barátnőjét és annak kislányát egy férfi

KÜLFÖLD

Nem akartak hinni a szemüknek: több milliót nyert a lottón egy házaspár

KÜLFÖLD

Teljes döbbenet: életveszélyes dolgot művelt egy férfi, megbírságolták

KÜLFÖLD

„Gyűlölöm az életem” – Betegsége miatt pokoli kínokat él át mindennap egy 13 éves lány