Létrehozva: 2023.05.03.

Erőszakos LMBTQ-aktivisták foglalták el Texas állam törvényhozását

A rendőrökre is rátámadó tüntetők a gyerekek nemváltása mellett demonstráltak...

Szerző Gaál József

Több száz erőszakos LMBTQ-aktvita és transzjogi-tüntető ostromolta meg kedden az amerikai Texas állam törvényhozásának épületét. A radikális baloldali tüntetők azt próbálták megakadályozni, hogy a republikánus többségű képviselőház megszavazhassa azt a törvényjavaslatot, amely megtiltaná a kiskorúakon végzett hormonkezeléseket és nemi átalakító műtéteket. Ez részben sikerült is nekik, mivel a felfordulás miatt jövő hétre halasztották a szavazást. Ugyanakkor a törvényhozás házelnöke a történtek után jelezte, hogy a jövőben fokozott rendőri készültség mellett fogja összehívni a kongresszust, mivel a megfogalmazása szerint a demokrácia sárba tiprása, ha egy hangos és erőszakos kisebbség ellehetetleníti az állam legmagasabb szintű népképviseleti szervének működését.

Erőszakos LMBTQ-aktivisták a texasi törvényhozás épületében (Twitter) 

Röviden összefoglalva az LMBTQ-aktivisták által kifogásolt gyermekvédelmi javaslat (SB14) törvényen kívül helyezné a 18 év alatti kiskorúak hozzáférését a nemi megerősítő orvosi beavatkozásokhoz és gyógyszerekhez (hormonkezelés, pubertásgátló, nemváltó műtét, stb.). A javaslatot benyújtó Donna Campbell republikánus szenátor szerint a módosításra azért van szükség, hogy megakadályozzák a gyerekek kémiai kasztrálást és megcsonkítását. Az ellenzők viszont azzal érvelnek, hogy a nemváltás alkotmányos alapjog, ennek elvétele pedig öngyilkosságba kergeti a transznemű gyerekeket. 

A texasi szenátus 19-12 arányban a hónap elején már megszavazta a törvényjavaslatot, kedden tehát a kongresszus alsóházának kezében volt a végső elfogadásról szóló döntés. Mivel a testületben többségben vannak a republikánusok, a pozitív elbírás borítékolható volt, ezért a törvényt ellenző LMBTQ-aktivisták erőszakos akcióval igyekeztek ellehetetleníteni a jogalkotó munkáját. 

Helyi sajtóbeszámolók szerint a szavazás előtt nagyjából egy órával több száz tüntető rohamozta meg az Austin városában található texasi törvényhozás épületét. Először az előcsarnokot és az aulát, majd a karzatot foglalták el, az ülésterembe azonban nem tudtak betörni. Az ostromról készült felvételek tanúsága szerint a tüntetők a "védjük meg a transz gyerekeket" és a "mi vagyunk Texas, ez a mi házunk" rigmusokat skandálták. Sokan pedig olyan transzparenseket tartottak a magasba, melyeken a "nem vagyunk fenyegetés, tehát ne tegyetek minket célponttá" és az "állítsátok le a transzokra vonatkozó egészségügyi tilalmakat" volt olvasható.

Mivel a törvényjavaslat vitája lehetetlenné vált, a képviselőház elnöke, Dave Phelan berekesztette az ülést, és arra utasította az állami rendőrséget, hogy tisztítsa meg a törvényhozás épületét a rendbontóktól, és a jogtalanul ott tartózkodóktól. A Texas Tribune helyi hírportál beszámolója szerint az egyenruhások először mindenkit felszólítottak a távozásra, aki pedig ennek nem tett eleget, földre vitték, megbilincselték, majd elvezették. Úgy tudni, hogy az őrizetbe vett nagyjából egy tucat aktivista ellen állami intézménybe történő illetéktelen behatolás, a törvényhozás megzavarása és a letartóztatásnak való ellenállás miatt emelhetnek vádat. A le nem tartóztatott, de a rendbontásban résztvevő tüntetőket egy évre kitiltották a törvényhozás épületéből, tehát ha újra megpróbálnának bemenni, azonnal letartóztatnák őket.

Egy LMBTQ-szervezeteket tömörítő csoport szerint a törvényhozásban történtek során mindenki szemtanúja lehetett a texasiak elleni erőszaknak és letartóztatásoknak. "Szerető családok, közösségtagok és szószólók békésen tiltakoztak a transznemű egészségügyi ellátás szélsőséges betiltása ellen, amely kockára teszi fiataljaink életét" - írták a Twitteren.

Egy helyi családvédő egyesület, a Texas Family Project az eset kapcsán úgy fogalmazott, hogy „a családellenes baloldal élvezi a gyermekek megcsonkítását, ezért az SB14-es törvénynek mihamarabb át kell mennie a képviselőházon".

Ahogy arról a Ripost korábban beszámolt, április elején nagyon hasonló jelenetek játszódtak le Kentucky állam Capitoliumában, ahol egy magát "transz-sámánnak" nevező férfi(?) vezetésével LMBTQ-aktivisták ostromolták meg az épületét.

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen képeken a Moszkva utcáit elözönlő német és amerikai tankok - képek

origo.hu

Egyre drámaibb világháborús helyzet: hadüzenetet küldött egy európai uniós NATO-ország az oroszoknak

metropol.hu

A 80'-as években minden asszony belé volt szerelmes - felismerhetetlen lett a filmcsillag

magyarnemzet.hu

Jürgen Klopp és Mohamed Szalah összeveszett, az edző rossz hírt közölt

ripost.hu

150 éves festmény a bizonyíték az időutazásra - Fotó

hirtv.hu

Pánik a Momentumnál: nem tudja a párt összegyűjteni az ajánlásokat, ezért levélben kért segítséget támogatóitól + videó

origo.hu

Újabb drámai részletek a bőnyi késelésről: még az ajtó is véres volt

astronet.hu

A Vénusz a Bikába lép, a Mars a Kosba: ez a nagy egymásra találások ideje

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

"Sötét pillanat" - nem titkolja tovább, rákkal küzd a népszerű színésznő

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Tragédia: Hibás mosógép miatt vesztette életét anya és kisfia

KÜLFÖLD

Valóra vált rémálom: saját babájára sem ismert rá a szülést követően egy anyuka

KÜLFÖLD

Rohamrendőrök botokkal, lovakkal érkeztek egy diákfesztiválra

KÜLFÖLD

A nyílt utcán, késsel a kezében rontott rá feleségére egy férfi: a nő nem élte túl a támadást