Létrehozva: 2023.05.18.

Olasz sajtó: Ferenc pápa zárt ajtók mögött megfeddte Zelenszkijt

Elképesztő részletek szivárogtak ki Ferenc pápa és Zelenszkij múlt heti találkozójáról.

Szerző Gaál József

"Elpazarolt történelmi lehetőségnek" nevezte az il Fatto Quotidiano olasz napilap Volodimir Zelenszkij múlt heti találkozóját Ferenc pápával. Bennfentes forrásokra hivatkozva a portál arról számolt be, hogy az ukrán elnök kategorikusan elutasította a katolikus egyházfő békefelhívását, amivel gyakorlatilag teljesen befagyasztotta a háború befejezésére tett vatikáni kísérletet. A lap értesülései szerint a pápai audiencia végére olyannyira nem közeledtek a felek közötti álláspontok, hogy Ferenc pápa megfeddte az ukrán elnököt a háborúpárti álláspontja miatt.

Volodimir Zelenszkij és Ferenc pápa ajándékokat adnak át egymásnak

Ahogy arról a hazai és nemzetközi sajtó is széles körben beszámolt, Volodimir Zelenszkij május 13-án, szombaton egynapos látogatásra érkezett Rómába, ahol először Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel és Sergio Matarella államfővel, majd Ferenc pápával találkozott. A Vatikán szovivőjének beszámolója szerint a katolikus egyházfő és ukrán elnök elsősorban az ukrajnai háborús konfliktust, valamint az ahhoz kapcsolódó humanitárius és politikai helyzetet vitatta meg. Noha a két vezető közötti 40 perces beszélgetés tartalmát a szentszék bizalmasan kezeli, az il Fatto Quotidiano értesülései szerint a találkozót alapvetően "hidegség" jellemezte. 

Beszámolójuk szerint Zelenszkij már a legelején leszögezte Ferenc pápának, hogy Ukrajna nem hajlandó engedni a 2022 decemberen felvázolt tervéből. Eszerint Kijev kizárólag akkor hajlandó a békére, ha visszaáll Ukrajna területi integritása a 2014-es konfliktus előtti határokon belül, ide értve tehát a Krím-félsziget is. Zelenszkij állítólag úgy vélekedett, hogy minden "vatikáni béketervnek" egybe kell esnie az Ukrajna által elképzelt békével, vagyis a Vatikánnak nem szabad mediátornak lennie Kijev és Moszkva elképzelései között. 

Ezzel szemben a pápa felhívást intézett Zelenszkijhez, hogy egyedül fegyverszállítások leállításával lehetséges az ellenségeskedés beszüntetése és az emberi életek tiszteletének megteremtése. 

Az il Fatto Quotidiano úgy fogalmazott, hogy Zelenszkij háborúpárti és Ferenc pápa békeparti álláspontja közötti kibékíthetetlen ellentét a nyilvános ajándékozás és sajtótájékoztató során is érződött. Az ukrán elnök ugyanis egy páncélba öltöztetett Madonna ikonját, valamint egy golyóálló mellény páncélzatából kézsült festményt ajándékozott a pápának, aki viszont a egy olajágat ábrázoló bronzszoborral kedveskedett Zelenszkijnek.

„Minden tisztelettel Őszentsége felé, de Ukrajnának nincs szüksége közvetítőkre, mert Putyinnal nem lehet tárgyalni. Arra kérem a pápát, hogy ítélje el az orosz bűnöket Ukrajnában. Mert az áldozatot és az agresszort nem lehet egy szintre helyezni”

- fogalmazott a sajtótájékoztatón Zelenszkij

 

Ahogy arról a Ripost korábban beszámolt, a találkozó etikai aspektusával is kiemelten foglalkozott a nemzetközi sajtó. Egy osztrák lapban megjelent elemzőcikk szerint  Zelenszkij a legalapvetőbb protokolláris szabályokat sem tartotta be, és sok tekintetben úgy viselkedett a katolikus egyházfővel, mintha az egyik hivatali beosztottja lenne. Például nem engedte maga elé az egyházfőt, hanem "ajtókereten átpréselődve megelőzte". Valamint anélkül leült a pápa íróasztala melletti karosszékbe, hogy hellyel kínálták volna.

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenetes videó leplezi le Brüsszel hazugságát az oroszokról

origo.hu

Ukrajna beismerte, pillanatokra a teljes összeomlás

metropol.hu

Házasság első látásra: ezért nem sajnálják az elhagyott csupa szív Gerit az olvasóink

vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

ripost.hu

"Nem azért igazolták" – Kitálalt Szoboszlairól a magyar focista

mandiner.hu

Cseh Katka titka nem titok többé, lebukott a díszpinty

origo.hu

Megrázó vallomást tett válásáról a TV2 sztárja

astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Nem akartak hinni a szemüknek: több milliót nyert a lottón egy házaspár

KÜLFÖLD

Teljes döbbenet: életveszélyes dolgot művelt egy férfi, megbírságolták

KÜLFÖLD

„Gyűlölöm az életem” – Betegsége miatt pokoli kínokat él át mindennap egy 13 éves lány

KÜLFÖLD

Sokkot kaptak a nézők: lezuhant a halálkerékről az artista