Létrehozva: 2023.05.30.

Káosz Európa nagyvárosaiban. Erdogan győzelmét ünnepelték az itt élő törökök

A törökök tízezrei vonultak utcára a hétvégén Európa városaiban Erdogan elnök választási győzelmét ünnepelve.

Fülsiketítő ujjongás, autódudák tülkölése, török zene és emberek ezrei az utcákon Európa-szerte. Nem sokkal azután, hogy Recep Tayyip Erdogan győzelmet aratott a törökországi választás második fordulójában, Németországban, Ausztriában is utcára vonultak az újraválasztott török elnök hívei, több helyen összetűzésbe keveredve a vereséget szenvedett ellenzéki jelölt török híveivel.

Bécs Favoriten kerületében leállt a forgalom. Fotó: Facebook

Valóságos szükségállapot alakult ki Bécsben, írják a történtekről beszámoló osztrák lapok. A Favoriten kerületben török zászlós autóoszlopok bénították meg az utcai forgalmat. A közösségi médiában azt írták, a 

"Reumannplatzon eszkalálódik a helyzet." 


 Hasonló volt a helyzet Bécs más részein,  a Gurtelen, a Triester Strassén és a Laxenburger Strassén: emberek százai voltak az utakon, zászlókat lengetve, a török ​​bevándorlók pedig folyamatosan járatták az autóikat és dudáltak.

A történtekre azonnal reagáltak a politikusok is. Dominik Nepp, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) bécsi vezetője úgy nyilatkozott:

 „Amit látunk, az nem egy párhuzamos társadalom, hanem egy ellentársadalom. Ezek az emberek elutasítanak minket, és  semmi közük Ausztriához.” 

Az Osztrák Néppárt(ÖVP) bécsi elnöke, Karl Mahrer azt kérdezte, hogyan jutottunk el odáig, hogy Erdogan-fanatikusok határozzák meg egy bécsi kerület életét? Úgy vélte, "Bécs migránsokat üdvözlő politikájával, a minimáljövedelem megadásával erősíti a bevándorlást". A Favoriten lakóinak 43,9%-a külföldön született, a bűnözési statisztikában magas a külföldi gyanúsítottak aránya, 57,6%. "Ezek a végzetes fejlemények megfelelő intézkedéseket igényelnek. A városnak nem szabad többé hamis jelzéseket küldenie, és a fővárost "biztos menedékként" bemutatni" - mondta a politikus.

A törökök Németországba is felvonulásokkal ünnepelték Erdogan elnök választási győzelmét. Berlinben békésen zajlott az autós, motoros felvonulás,  Dortmundban és Mannheimben azonban voltak összetűzések. 

Erdogan supporters celebrate in Berlin after Turkiye’s presidential runoff election
Berlinben is utcára vonultak az országban élő törökök. Fotó: ERBIL BASAY / AFP

Dortmundban Erdogan hívei összecsaptak a rendőrséggel. A rendőrség tájékoztatása szerint vasárnap este 82 esetben kellett intézkedniük. Egy motoros felvonulás résztvevője rátámadt egy rendőrre, mire az a botját használta, a katasztrófavédelem illegális pirotechnikai eszközöket gyűjtött be a mulatozóktól. A belváros több utcáját és terét ideiglenesen elzárták a motoros felvonók és a bulizós emberek.
Mannheimben tárgyakkal dobálták a rendőröket, az autós felvonulás résztvevői összecsaptak a gyalogosokkal.  A választási eredmények kihirdetésével egyidejüleg  Stuttgart egyes városrészében is spontán motoros felvonulások kezdődtek, és az ünneplők sok helyen a legyőzött elnökjelölt, Kemal Kilicdaroglu támogatóival is találkoztak, ezek során több verekedés is volt. „A Theodor-Heuss-Strassén egy felvonuló járműhöz több ember is odarohant, és az autót vezető 26 éves sofőrt megkéselték” – mondta Jens Lauer, a rendőrség szóvivője a Bildnek. Nancy Faeser  belügyminiszter is megszólalt az eseményeket követő vitában, s azt mondta: 

"Itt az ideje, hogy nyíltan és őszintén beszéljünk a migrációs hullámok mellékhatásairól."

 

Ez lehet Erdogan sikerének titka

Yunus Ulusoy, az esseni Turkish Studies Központ munkatársa szerint számos oka van annak, hogy Erdogant támogatják a németországi török választók. Egyrészt sokan, akik vendégmunkásként érkeztek Németországba, többségükben Anatóliából származnak, és az ottani konzervatív vallási életmódot a következő generációknak is átörökítették. A már Németországban szocializálódott fiatalabb generáció képviselőinél egyfajta lázadó attitűd is tapasztalható. Úgy érzik, hogy Németországban nem túl fontos töröknek vagy muszlimnak lenni,  és akkor jön egy elnök, aki hangsúlyozza a Törökországhoz való tartozást, képes az érzelmeikre hatni. Emellett Erdogan erős szervezeti struktúrával rendelkezik Németországban, a  török ​​média is meghatározó sok háztartásban.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Így bántalmazta feleségét Magyar Péter - itt a teljes rendőrségi jegyzőkönyv!

origo.hu

Itt van Putyin váratlan bejelentése

metropol.hu

Titkok a Hazatalálsz forgatásáról - Metropol

vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

hirtv.hu

Itt a bizonyíték: Niedermüller Péter valóban a saját veje, Horn Gábor üzleti köreit látta sokmilliós megbízással

origo.hu

Nevet változtatott és külföldre költözött a Megasztár egykori énekesnője

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 29.: a Kos rászánja magát a lépésre, a Nyilast fellelkesíti egy ügy

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Német, amerikai és brit tankok jelentek meg Moszkva egyik főterén

KÜLFÖLD

Nincs többé "12345", Nagy Britanniában betiltották a gyenge jelszavakat

KÜLFÖLD

Szemében felejtette a kontaktlencséit egy nő: majdnem megvakult

KÜLFÖLD

Szívszaggató: sportolás közben esett össze a 17 éves Lilla, örökre elaludt