Létrehozva: 2023.05.01.

Hatalmas összeget kell visszafizetnie a korábbi brit miniszterelnöknek

Újabb botrányba keveredett a mindösszesen 45 napig hivatalban lévő Liz Truss.

Szerző Gaál József

A brit miniszterelnöki kabinetiroda 12 ezer fontot (kb. 5 millió forint) követel Liz Truss korábbi kormányfőtől, miután kiderült, hogy a politikus rendelkezésére bocsájtott vidéki rezidenciából rengeteg használati tárgy, köztük fürdőköpenyek és papucsok tűntek el - írja a Daily Mail online kiadása. A bulvárlap beszámolója szerint a mindösszesen 45 napig hatalmon lévő Truss az állami tulajdonban lévő Chevening-birtokon készült fel a kormányzására tavaly nyáron, a kormány pedig most igyekszik behajtani rajta az ottani költéseit.

Liz Truss minösszesen 45 napig volt az Egyesült Királyság miniszterelnöke (Fotó: Lauren Hurley / No10 Downing Street)

A Daily Mail egyik forrása szerint a jelenlegi brit kormány illetékesei már közölték a volt miniszterelnökkel, hogy ki kell fizetnie Chevening-birtokon töltött idő alatt eltűnt tárgyakat – valamint a stábja által ott elfogyasztott ételeket és borokat –, mivel a költségek pártpolitikai okokból, nem pedig állami ügyek miatt merültek fel. Egyes források szerint Truss a vidéki rezidenciát arra használta a hivatalba lépése előtti hetekben, hogy a belső köreivel találkozzon, és ezek a találkozók esténként gyakran olyan bulikba torkolltak, ahol sok bor fogyott. A ház alkalmazottai elmondták, hogy ebben az időszakban rengeteg fürdőköntös és papucs tűnt, ezért kérték meg a kabinetirodát arra, hogy fedezze a költségeket.

A Londontól mintegy 30 kilométerre délre található Chevening-birtok korábban a brit királyi család tulajdona volt, jelenleg viszont az állam rendelkezik felette. A Chevening-törvény értelmében a mindenkori brit miniszterelnöknek jogában áll egy kormánytag rendelkezésére bocsájtani a birtokot. Noha a törvény nem írja elő, szokásjog szerint a mindenkori külügyminiszter szokott beköltözni a 1700-es évek elején épült villába. Így került Truss is a birtokra, aki külügyminiszterként szolgált, mielőtt beiktatták volna miniszterelnöknek. Egy forrás szerint a birtokot Truss egy mini Downing Streetnek használta, mivel biztos volt benne, hogy Boris Johnson után ő lesz Nagy Britannia kormányfője.

Az úgynevezett Miniszteri Kódex értelmében ha egy miniszter párt- vagy politikai rendezvényeket tart egy az uralkodó által ajándékba felkínált rezidencián, akkor azt saját vagy pártja költségén kell megtennie. Truss szóvivője azt mondta a Mail on Sunday-nek, hogy vitatják az összeget, és egy részletes számlát kérnek, mielőtt beleegyeznek a kiegyenlítésébe.

A Londontól 30 kilométerre található Chevening-birtok, a mindenkori brit külügyminiszter rezidenciája

Liz Truss egyébként korábban is keveredett már nagyon hasonló botrányba. "A probléma az, hogy a miniszterek gyakran a kényelem kedvéért a magántelefonjukat használják a hivatalos ügyeik intézésére, nem pedig a biztonságosabb, kormányzati eszközöket. De az olyan magas rangú politikusoknak, mint Liz Truss, számítaniuk kell arra, hogy célponttá válhatnak" – fogalmazott Alan Woodward informatikai szakértő a BBC-nek.

A The Mail on Sunday lap szerint Liz Truss telefonját orosz hekkerek törhették fel. A gyanú szerint, a Vlagyimir Putyin orosz elnöknek jelentő kémek az ukrajnai háborúról szóló, külföldi tisztviselőkkel folytatott beszélgetésekhez – ideértve a fegyverszállítmányokat – férhettek hozzá. A Kreml akkor tagadta a vádakat. A lap forrásai szerint a nemzetbiztonsági aggályokat felvető eset „teljes pánikot váltott ki” a kormányban, ezért Boris Johnson akkori miniszterelnök – a kabinet egyetértésével – hírzárlatot rendelt el. Az ellenzéki Munkáspárt az ügy kapcsán azzal vádolta a kormányt, hogy az „nem veszi elég komolyan a nemzetbiztonságot”.

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megkóstolta a macskaürülékből készült kávét Jákob Zoltán - videó

origo.hu

Ukrajna beismerte, pillanatokra a teljes összeomlás

borsonline.hu

Kínos baki a TV2 forgatásán: Marics Peti olyat hibázott, hogy még a játékot is félbe kellett szakítani

ripost.hu

"Nem azért igazolták" – Kitálalt Szoboszlairól a magyar focista

magyarnemzet.hu

Milák Kristóf csúcsa megdőlt, erre senki sem számított

origo.hu

Fürdőruhában mutatta meg magát Iszak Eszter - kép

travelo.hu

Nem ok nélkül nevezik a világ legszebb akácos kertjének ezt a japán csodahelyet

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Rettenetes tragédia: megölte barátnőjét és annak kislányát egy férfi

KÜLFÖLD

Nem akartak hinni a szemüknek: több milliót nyert a lottón egy házaspár

KÜLFÖLD

Teljes döbbenet: életveszélyes dolgot művelt egy férfi, megbírságolták

KÜLFÖLD

„Gyűlölöm az életem” – Betegsége miatt pokoli kínokat él át mindennap egy 13 éves lány